Ministerul ucrainean al afacerilor externe a exclus luni orice cedare de teritorii în favoarea Rusiei, o măsură propusă drept „compromis” de premierul slovac Robert Fico cu doar câteva zile înainte să aibă o întrevedere cu omologul său de la Kiev, relatează Ukraîinska Pravda.

Robert Fico alaturi de Vladimir Putin in 2016Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială. Nici pentru Ucraina, nici Slovacia, nici pentru vreo altă țară”, a declarat într-un interviu purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.

El a adăugat că Ucraina și partenerii ei fac eforturi pentru a alunga rușii din Crimeea, Donbas și Lugansk astfel încât ei să nu meargă mai departe până la Kosice, Presov și în alte regiuni slovace.

„Să vorbim sincer: fără securitate în Ucraina nu va exista securitate nici în Slovacia, nici în Europa în ansamblu. Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce victoria Ucrainei mai aproape”, a subliniat oficialul ucrainean în ceea ce pare a fi prima luare de poziție a Kievului față de comentariile făcute de Robert Fico în cursul weekendului.

Premierul slovac a anunțat că intenționează să blocheze candidatura Ucrainei la NATO

Fico a declarat sâmbătă în comentarii făcute pentru postul public de radio al Slovaciei că intenționează să blocheze eforturile de aderare ale Ucrainei la NATO și că îl va informa despre acest lucru pe omologul său ucrainean Denis Șmîhal cu ocazia întâlnirii pe care urmează să o aibă cu el pe 24 ianuarie.

Fico a descris Ucraina drept un stat care se află sub „influența totală a SUA” și a spus de asemenea că aceasta va trebui să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei ca un „compromis” pentru obținerea păcii.

„Trebuie să existe un fel de compromis, care va fi foarte dureros pentru ambele părți. La ce se așteaptă [Ucraina], că rușii vor părăsi Crimeea, Donbasul și Luhansk? Este nerealist", a spus el.

Tot săptămâna trecută, Fico a declarat în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Budapesta cu premierul Viktor Orban că războiul din Ucraina nu are „nicio soluție militară” și că strategia actuală a Occidentului de susținere a Kievului nu funcționează.

Robert Fico a tăiat sprijinul militar al țării sale pentru Ucraina

Fico a anunțat tăierea ajutoarelor militare acordate de Slovacia Ucrainei imediat după ce a fost învestit în funcție pentru un al patrulea mandat în urma alegerilor legislative organizate pe 30 septembrie.

Înainte de aceasta, micuța Slovacie a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei după începerea invaziei rusești, aprobând numeroase ajutoare militare pentru Kiev. Dacă ar fi să ne raportăm la valoarea pachetelor de asistență raportat la populație, atunci Slovacia ar fi chiar printre cei mai importanți parteneri ai Ucrainei.

Printre altele, Bratislava a anunțat în martie anul trecut că va trimite avioane de luptă Kievului, modele MiG-29 modernizate. Slovacia a devenit astfel doar a doua țară care și-a luat angajamentul de a trimite avioane militare Ucrainei, anunțul Bratislavei venind la doar o zi după cel al Varșoviei.

În timpul campaniei electorale el a preluat mai multe laitmotive ale propagandei ruse, afirmând de exemplu că „războiul din Ucraina nu a început acum un an, ci în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Lugansk".

De asemenea, Fico a făcut elogiul Uniunii Sovietice pentru că ar fi eliberat teritoriile cehe și slovace de Germania nazistă la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Pentru numele lui Dumnezeu, ei ne-au eliberat, ar trebui să arătăm puțin respect", și-a îndemnat el conaționalii.

„Trebuie să spunem întregii lumi că libertatea a venit din Est, războiul vine întotdeauna din Vest", a mai spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 698-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.