Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor ce trăiesc în străinătate pentru sprijinul lor în timpul invaziei rusești și a anunțat că propune modificarea Constituției țării pentru a permite dubla cetățenie atât pentru ei, cât și cetățenii străini ce luptă pentru Ucraina, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski alaturi de generali ucraineni si membri ai cabinetului sauFoto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Constituția ucraineană nu le acordă ucrainenilor dreptul la dublă cetățeni, astfel că milioane de persoane de origine ucraineană ce trăiesc în străinătate nu pot obține pașapoarte ucrainene.

În ceea ce pare a fi un gest simbolic făcut luni cu ocazia comemorării unificării estului și vestului Ucrainei în 1919, Zelenski a anunțat că va depune în parlament un proiect de lege care să legalizeze dubla cetățenie.

„Depun astăzi în Rada Supremă (n.r. parlamentul unicameral de la Kiev) un proiect de lege cheie care va permite adoptarea unor amendamente legislative largi și introducerea cetățeniei multiple”, a declarat Zelenski într-un comunicat de presă.

„Iar acesta va permite tuturor etnicilor ucraineni și urmașilor lor din jurul lumii să aibă cetățenia noastră. Desigur, cu excepția cetățenilor țării agresoare”, a explicat el.

Ucraina încearcă să se regrupeze după eșecul de anul trecut

Anunțul său vine în condițiile în care președintele ucrainean a lansat tot mai des îndemnuri la unitate în fața agresiunii rusești în condițiile în care războiul pare fără nicio perspectivă de a se încheia și ofensiva în care Kievul și-a pus speranțele anul trecut a eșuat.

Zelenski a transmis luni pe reţelele de socializare că reforma propusă ar trebui să fie în beneficiul „luptătorilor străini care au venit să apere Ucraina, a celor care luptă pentru libertatea Ucrainei ca şi cum ar fi patria lor".

Mii de străini au ajuns în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, pentru a lupta împotriva forţelor de invazie. Mai multe unităţi formate din ruşi luptă, de asemenea, de partea ucraineană, denunţând regimul lui Vladimir Putin.

Guvernul lui Zelenski a redactat de asemenea un proiect de lege care aduce modificări importante procesului de mobilizare a ucrainenilor în forțele armate în contextul necesității de a înlocui trupele pierdute și roti personalul ce luptă de aproape doi ani pe front.

Urmărește ultimele evoluții din a 698-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.