Armata rusă a revendicat duminică capturarea unei mici localități din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce forțele Kievului au insistat că satul nu are „nicio importanță” din punct de vedere militar, potrivit AFP.

Soldat ucrainean în KupianskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cu toate acestea, acest anunț ilustrează presiunea sporită exercitată de forțele Moscovei pe linia frontului în ultimele săptămâni. Joi, armata rusă anunțase deja cucerirea unui alt orășel, Veseloe, în regiunea Donețk (est).

„Localitatea Krakhmalnoie, în regiunea Harkov, a fost eliberată în urma unor operațiuni active de succes ale unităților din grupul de trupe Vest în zona Kupiansk”, a precizat Ministerul rus al Apărării în buletinul său zilnic privind operațiunile din Ucraina.

Această localitate, în care locuiau aproximativ 45 de persoane înainte de 24 februarie 2022, este situată la 30 de kilometri sud-est de Kupiansk, care este ținta unor atacuri ale forțelor ruse de luni de zile.

„Sunt cinci case doar”

Potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, Volodimir Fitio, intervievat duminică la televiziunea ucraineană, această captură „nu are nicio importanță strategică” pe linia frontului.

„Sunt cinci case. Au fost distruse de ruși”, a minimalizat el, asigurându-ne că trupele ucrainene au fost „mutate pe poziții de rezervă pregătite”, unde „mențin acum apărarea, împiedicând inamicul să continue să avanseze”.

Confruntate cu aceste asalturi repetate, autoritățile ucrainene ordonaseră la începutul săptămânii evacuarea a 26 de localități din regiunea Harkov, unde se află Kupiansk, o decizie care a afectat aproximativ 3.000 de persoane, dintre care 279 de copii.

Întreaga zonă fusese ocupată de Rusia la începutul asaltului ordonat în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când un atac fulger al ucrainenilor a eliberat regiunea în luna septembrie a aceluiași an, forțând trupele Moscovei să se retragă umilitor.

Rusia a reluat ofensiva în această zonă în vara anului 2023, în timp ce Ucraina a încercat fără mare succes o contraofensivă majoră în Donbass (est) și în sud.

Din toamnă și după eșecul ambițiilor de recucerire ale Ucrainei, forțele rusești au avansat în nord-est, în zona Kupiansk, dar și în est, în special în jurul orașului Avdivka.

Kievul, la rândul său, susține că rezistă și că le provoacă pierderi grele rușilor, dar insistă totodată în fața aliaților săi occidentali că are nevoie de arme și muniții pentru a putea continua să reziste.