Cetățenii ruși care au fugit din țară după invazia Rusiei în Ucraina și care s-au întors între timp pot fi considerați drept „păcătoși”, dar care s-au pocăit, a afirmat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, conform Sky News.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Patriarhul Kirill spune că Moscova nu poate respinge persoanele care „înțeleg că au făcut o greșeală”.

Într-un interviu acordat șefului agenției oficiale de știri TASS, patriarhul Kirill s-a referit la parabola biblică a fiului risipitor, menționează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Aceasta spune povestea unui bărbat care îi cere tatălui său moștenirea, pleacă și o risipește, iar apoi este nevoit să se întoarcă acasă.

Patriarhul Kirill a spus în interviu că „nu e necesar să-i respingem pe păcătoși dacă se pocăiesc”.

În timpul unui discurs susținut în septembrie anul trecut, Vladimir Putin a afirmat că întoarcerea rușilor din străinătate este un lucru „foarte bun” și „foarte important”.

Însă, ulterior, președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, i-a amenințat public pe rușii care se reîntorc în țară, contrazicând în mod deschis linia Kremlinului.

Comentariul patriarhului Kirill - arată Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank cu sediul în SUA - este așadar „mai în concordanță cu poziția Kremlinului”.

Acesta indică faptul că Moscova ar putea elabora o narațiune despre întoarcerea cetățenilor înainte de alegerile prezidențiale din martie, consideră ISW.

Deși numărul rușilor care au părăsit țara după declanșarea războiului din Ucraina nu e cunoscut cu exactitate, se crede că acesta este de ordinul sutelor de mii, decretarea mobilizării „parțiale” de către președintele Putin în septembrie 2022 ducând la un veritabil exod al bărbaților din Rusia.

____