​Atacul Rusiei asupra Ucrainei poate fi respins, a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că situația de pe câmpul de luptă în acest moment rămâne relativ stabilă. „Chiar și Rusia poate fi readusă înapoi în cadrul dreptului internațional. Agresiunea sa poate fi zădărnicită", a spus el. Războiul din Ucraina a arătat că Europa trebuie să-și dezvolte o producție comună de arme pentru a se asigura că Bătrânul Continent se poate „proteja" în orice situație globală care ar putea apărea, a subliniat președintele ucrainean.

Soldat ucrainean din regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:22Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 684 - LIVE pe HotNews.ro:

01:00 Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său către ucraineni de luni seară:

  • „Aceasta va fi o lună plină în politica externă a Ucrainei. Sunt încrezător că vor fi luate multe măsuri pentru consolidarea țării noastre, a apărării noastre aeriene și cooperarea cu partenerii în domeniul dronelor.
  • Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie, de asemenea, înăsprite. Atât cele existente - este esențial să eliminăm orice scheme de eludare - cât și cele la care lucrăm. Arhitectura de presiune a sancțiunilor asupra Rusiei trebuie consolidată.
  • O altă sarcină prioritară este grăbirea deciziilor privind utilizarea activelor rusești în interesul Ucrainei, precum și confiscarea ulterioară a acestora, pentru a restabili dreptatea. Teroristul trebuie să plătească pentru majoritatea pagubelor provocate de teroarea sa, iar Rusia va plăti”.

00:35Rușii care au fugit din țară, descriși drept „păcătoși”. Patriarhul Kirill și pilda fiului risipitor

Cetățenii ruși care au fugit din țară după invazia Rusiei în Ucraina și care s-au întors între timp pot fi considerați drept „păcătoși”, dar care s-au pocăit, a afirmat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

00:04 Casa Albă, discuții cu industria în privința inovațiilor tehnologice pentru Ucraina

Oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit luni cu aproximativ o duzină de lideri din firmele de capital de risc și din industriile tehnologice și de apărare, într-un efort de a consolida interesul administrației Biden de a sprijini accesul Ucrainei la echipamente americane de ultimă generație, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației pentru Reuters.

„Conversația s-a axat pe o serie de sisteme, inclusiv, sisteme aeriene fără pilot la bord, cum să contracarăm sistemele aeriene fără pilot la bord care se apropie și apoi, de asemenea, să abordăm provocarea deminării”, a declarat unul dintre oficiali după întâlnirea de cinci ore.

23:25Comisia Europeană trimite o scrisoare de îngrijorare Poloniei cu privire la blocada de la frontieră

Un reprezentant al Comisiei Europene a trimis guvernului polonez o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea cu privire la blocarea în curs de desfășurare a frontierei dintre Polonia și Ucraina, a relatat luni presa poloneză RMF24, citând reprezentanți ai comisiei.

Camionagii polonezi blochează trei puncte de trecere cu Ucraina din noiembrie 2023 în semn de protest față de liberalizarea de către UE a normelor de tranzit pentru camionagii ucraineni, provocând cozi masive la graniță și având un impact negativ asupra economiei ucrainene.

Fermierii polonezi au lansat apoi o blocadă la un al patrulea punct de trecere, la Medyka. Ei au suspendat temporar protestul în perioada Crăciunului, între 24 decembrie și 4 ianuarie.

Serviciile ucrainene au capturat date clasificate ale producătorului rus de drone

22:06 Aproximativ 33.000 de soldați ucraineni au fost instruiți până acum în cadrul unei operațiuni conduse de Marea Britanie.

Împreună cu alte națiuni partenere, Marea Britanie „asigură această pregătire de bază a infanteriei din 2022”, precizează Ministerul Apărării de la Londra într-o postare pe X.

Operațiunea Interflex preia recruți voluntari care au „experiență militară puțină sau deloc” și le oferă abilitățile necesare pentru a „supraviețui și a fi eficienți în lupta din prima linie”.

Antrenamentul se desfășoară pe o perioadă de cel puțin cinci săptămâni și include mânuirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă, tactici de patrulare și instrucție în mediul rural.

Operațiunea Interflex continuă și în 2024, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

21:20 Serviciile secrete militare ucrainen susțin că au capturat date clasificate ale producătorului rus de drone

Agenția de informații militare din Ucraina (HUR) a confiscat 100 de gigabytes (GB) de date clasificate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari de la compania rusă Special Technology Center, a declarat luni HUR, potrivit Kyiv Independent.

Firma cu sediul în Sankt Petersburg, plasată sub sancțiuni ucrainene și internaționale, produce drone de recunoaștere Orlan, sisteme de război electronic și alte instrumente folosite de armata rusă.

Un colonel rus a murit după ce a „călcat pe o mină”

20:53WSJ: Polonia îngreunează ancheta privind exploziile de la Nord Stream

Guvernul polonez ar fi împiedicat ancheta privind exploziile de la gazoductele Nord Stream, a relatat Wall Street Journal luni, citând investigatori care lucrează la acest caz. Surse au declarat pentru WSJ că sunt de părere că atacul a fost lansat din Polonia și au spus că guvernul polonez a ezitat să ofere informații anchetatorilor și a ascuns alte dovezi.

Conductele subacvatice Nord Stream care leagă Rusia de Germania au fost aruncate în aer în septembrie 2022. De atunci, investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar nu au dus încă la o concluzie definitivă cu privire la sursa exploziilor, citează Kyiv Independent.

În urma exploziilor, mai mulți oficiali occidentali s-au referit la scurgerile de conducte ca fiind „acte deliberate de sabotaj”, dar nu au putut verifica fără echivoc că daunele au legătură cu implicarea Rusiei.

19:52 Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul contra Rusiei şi a lansat un apel la sporirea eforturilor UE în această privinţă.

19:18 Un colonel rus a murit după ce a „călcat pe o mină”

Arman Ospanov, un colonel rus, ar fi murit după ce a călcat pe o mină, a relatat luni Anton Gerashchenko, consilier în cadrul ministerului ucrainean de interne, citând canalele rusești de pe aplicația Telegram. Potrivit lui Gerashchenko, Ospanov avea o funcție de conducere în cadrul Forțelor Aeropurtate Rusești și vizita teritoriile ocupate din Ucraina pentru a ridica moralul trupelor. „Acolo, el a călcat pe o mină și a murit”, a scris Gerashchenko.

Forțele ruse au scăpat o bombă peste un oraș proclamat anexat

18:31Casa Albă neagă zvonurile despre demiterea șefului Pentagonului după scandalul de săptămâna trecută

18:04 Bloomberg: A venit, în sfârșit, frigul, dar pentru operatorii de gaze iarna s-a terminat deja / „Vladimir Putin a fost învins”

17:35Panorama.ro: Colții nevăzuți ai războiului din Ucraina, în gâtul și plămânii României. Vom resimți efectele ani de zile

17:23​Un avion de război al forțelor aeriene ruse, pe care Moscova le numește în mod oficial „aerospațiale”, a lansat accidental o bombă asupra oraşului Rubijne din regiunea Lugansk pe care prereședintele Vladimir Putin a proclamat-o anexată Rusiei.

Patriot insuficiente - motivul pentru succesul atacului rusesc de luni

17:11Cale ferată din Rusia, afectată de o explozie în regiunea Urali / Ucrainenii au revendicat lunile trecute sabotaje feroviare similare

O secțiune a căii ferate din apropierea orașului Nijni Tagil din regiunea Urali din Rusia a fost lovită de o „bubuitură”, au relatat luni agențiile de presă TASS și RBC, citând procuratura pentru transporturi. Mass-media din Rusia folosește frecvent termenul „bubuitură” ca eufemism pentru explozie, notează Reuters.

Canalul de Telegram Baza, una dintre cele mai populare canale de informare în Rusia, cu surse în cadrul serviciilor de securitate, a relatat că explozia pe calea ferată a avut loc în apropierea stației San-Donato, aproape de un depozit de petrol.

15:40 Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că lipsa de suficiente rachete antiaeriene Patriot pentru a proteja întregul spațiu aerian al Ucrainei de rachete balistice greu de lovit, a fost un motiv cheie pentru succesul atacului rusesc de luni.

„Trebuie să înțelegem că aceste rachete zboară pe o traiectorie balistică și că sistemele care sunt capabile să le intercepteze sunt, de exemplu, Patriot. Acesta este motivul pentru care avem acest rezultat astăzi”, a declarat Ihnat.

„Nu putem acoperi întregul teritoriu al Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană astfel încât nicio rachetă să nu treacă. Apărăm zonele la nivel local, pe rutele probabile de apropiere și acolo unde avem trupe și lucruri de genul acesta”, a adăugat el.

15:14 În regiunea ocupată Lugansk din estul Ucrainei, un avion de război rusesc a lansat accidental o bombă asupra orașului Rubizhne, a declarat liderul pus de Moscova la conducerea regiunii, Leonid Pasechnik.

El a afirmat că bomba de mare putere explozivă, o FAB-250, nu a provocat răniți. Incidentul a avut loc la doar șase zile după ce Rusia a aruncat accidental muniții deasupra satului Petropavlovka din regiunea Belgorod. (The Guardian)

Puşilin cere cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv

14:32 Ucraina a exportat 15 milioane de tone de marfă prin coridorul său maritim din Marea Neagră, inclusiv 10 milioane de tone de produse agricole, a declarat marți vicepremierul Oleksandr Kubrakov.

Ucraina a lansat coridorul care merge pe lângă coasta vestică a Mării Negre, pe lângă țărmurile României și Bulgariei, în luna august, la scurt timp după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de export de cereale din Marea Neagră din 2022, mediat de ONU, și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare.

„În cele cinci luni de funcționare a coridorului, 469 de noi nave au făcut escală în porturile noastre ucrainene pentru încărcare”, a declarat Kubrakov.

El a precizat că, în prezent, 39 de nave sunt în curs de încărcare în porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi, în timp ce alte 83 de nave și-au confirmat disponibilitatea de a face escală în porturi și de a exporta 2,4 milioane de tone de diverse mărfuri. (Reuters)

14:23Liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric.

14:11 Papa Francisc, care a abordat conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina în discursul său anual adresat diplomaților, a declarat luni că „lovirea fără discernământ” a civililor este o crimă de război, deoarece încalcă dreptul umanitar internațional.

Nu există niciun conflict care să nu sfârșească într-un fel sau altul prin a „lovi fără discernământ” populația civilă, a spus el. „Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară a acest lucru. Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului umanitar internațional sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci este necesar să le și prevenim”, a declarat Papa Francisc. (Reuters)

Rușii dau de înțeles că au relansat serviciul SMERSH

13:54 Un oligarh care a furnizat materiale de construcție pentru aparatul de război rusesc și pentru lucrări de construcție în zonele ocupate din Ucraina este ajutat de Morgan Stanley și Allen & Overy în încercarea sa de a obține controlul asupra unui uriaș activ petrolier rusesc, dezvăluie The Guardian.

Serghei Kolesnikov, originar din Rusia, dar care acum este cetățean maltez în baza sistemului de „pașapoarte de aur”, se estimează că are o avere de 1,2 miliarde de dolari ca urmare a afacerii cu materiale de construcții pe care a co-fondat-o.

Doar Polonia a impus sancțiuni împotriva lui Kolesnikov, în vârstă de 51 de ani, însă Ucraina l-a inclus pe lista persoanelor împotriva cărora dorește ca UE să aplice sancțiuni.

Banca de investiții americană Morgan Stanley și Allen & Overy din Londra, una dintre firmele de avocatură de elită din „cercul magic”, l-au ajutat pe Kolesnikov în încercarea de a prelua controlul asupra câmpului petrolifer Verbluzhye din Astrahan, despre care se spune că ar conține 100 de milioane de barili de petrol.

13:00 VIDEO „Moarte spionilor”: Rușii dau de înțeles că au relansat serviciul SMERSH înființat de Iosif Stalin

11:42 Forțele aeriene ucrainene au precizat că rușii au atacat dimineață cu 59 de rachete și drone:

  • 8 UAV-uri de atac Shahed-136/131 lansate din zona Primorsko-Akhtarsk din Federația Rusă;
  • 7 rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 din regiunea Belgorod - Federația Rusă..
  • 4 rachete aerobalistice X-47M2 Kinjal trase de patru aeronave MiG-31K (zona de lansare - Riazan, Tambov);
  • 24 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55 de pe 11 bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare - Engels, Rusia)
  • 8 rachete de croazieră X-22 de la bombardierele Tu-22M3 din regiunea Belgorod - Federația Rusă
  • 6 rachete balistice Iskander-M lansate din Dzhankoy și Chauda - Crimeea;
  • 2 rachete teleghidate X-31P de la avioane tactice (zona de lansare - regiunea Belgorod).

Potrivit sursei citate, au fost distruse 8 drone Shahed și 18 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55, cu precizarea că nu toate rachetele inamice care nu au putut fi doborâte și-au atins țintele.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:09 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 440 de soldați, 9 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 13 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 19 diferite vehicule și 1 echipament special.

09:43„Inamicul a atacat fără milă orașe pașnice”: Val de rachete rusești, luni dimineață, în mai multe orașe ucrainene

08:46 „Aproximativ 300” de locuitori au fost deja evacuați din orașul rus Belgorod, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina și ținta mai multor atacuri ale forțelor Kievului în ultimele zile, a anunțat luni guvernatorul regiunii omonime, Viaceslav Gladkov.

„Aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, care au decis să fie evacuați temporar, sunt acum cazați în centre de primire din Stary Oskol, Gubkin și districtul Korochanski”, mai departe de frontieră, a precizat el într-o înregistrare video postată pe Telegram. (AFP)

„Atac masiv cu rachete” rusești, alarme aeriene în toată Ucraina

07:34 „Kiev - adăpost!”, au transmis Forțele Aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că orașul se află sub amenințarea rachetelor balistice.

Oficialii militari ucraineni din Krivoi Rog, Zaporojie, Harkov și Hmelnîțkîi au spus, de asemenea, că orașele lor se află sub un „atac masiv cu rachete” din partea Rusiei.

Potrivit Forțelor aeriene ucrainene, cel puțin patru MiG-31K (ce pot lansa rachete Kinjal) au decolat din Savasleyka, regiunea Nijni Novgorod. De asemenea, au fost înregistrate lansări de rachete de pe aeronave rusești Tu-22M3.

07:28 Rusia a lansat un atac aerian de amploare asupra mai multor regiuni ucrainene, alarmele aeriene au fost declanșate în toată Ucraina.

Armata lui Vladimir Putin a lansat rachete, inclusiv Kinjal. Au fost raportate deja explozii în Dnipro și Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, spune generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan. Acesta avertizează că Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate unul dintre statele baltice”.
  • Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile europene din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales, a spus fostul premier belgian. Premierul ungar, Viktor Orban poate deveni președinte interimar al Consiliului European, dacă liderii nu găsesc rapid pe cineva care să ocupe postul vacant, potrivit Politico.
  • Mișcarea partizană Atesh a spus că agentul lor s-a infiltrat în divizia de elită Dzerjinski a Gărzii Naționale din Balașiha (regiunea Moscova a Federației Ruse) și a primit acces la date personale ale soldaților care participau la războiul împotriva Ucrainei.
  • Şefa diplomaţiei nipone, Yoko Kamikawa, s-a deplasat duminică în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său Dmitro Kuleba şi a-l asigura de sprijinul constant al Japoniei.
  • Principala sarcină a politicii externe a Suediei în următorii ani va fi sprijinirea Ucrainei, a declarat duminică șeful diplomației suedeze, Tobias Billstrom, în cadrul unei conferințe pe teme de apărare.
  • Fostul președinte german Joachim Gauck a cerut guvernului de la Berlin să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.
  • Cinci copii se numără printre cele 11 persoane ucise de un atac cu rachete rusești care a lovit sâmbătă orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul părții controlate de Ucraina din regiunea Donețk.

------------------