Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei în cea de-a 683-a zi. Zeci de drone și trei rachete au vizat sudul și estul țării invadate de Vladimir Putin în urmă cu aproape doi ani. Armata ucraineană a anunțat că a distrus 21 din 28 de drone lansate de Moscova. Atacul vine după ce oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au avertizat că în curând SUA nu vor mai putea să furnizeze suficiente rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot ale Ucrainei.

Soldați ucraineni pe un tancFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

07:28Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 683 - LIVE pe HotNews.ro:

22:25Mișcarea partizană Atesh a spus că agentul lor s-a infiltrat în divizia de elită Dzerjinski a Gărzii Naționale din Balașiha (regiunea Moscova a Federației Ruse) și a primit acces la date personale ale soldaților care participau la războiul împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

21:55Obuzele rusești care au atacat Hersonul au ucis două persoane și au rănit alte două pe 7 ianuarie, a informat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse au atacat orașul mai devreme în cursul zilei, lovind o casă de locuit, potrivit lui Mrochko.

„În urma unei lovituri directe de către un proiectil inamic, o femeie a murit, iar alta a fost rănită”, a scris el pe Telegram.

Mai târziu în cursul zilei, Mrochko a spus că atacurile rusești asupra Hersonului au ucis un bărbat de 62 de ani și o femeie de 48 de ani și au rănit un bărbat de 66 de ani și o femeie de 82 de ani.

20:20 Forțele ruse au lovit pe 7 ianuarie orașul Kroleveț din districtul Konotop, regiunea Sumî, cu o rachetă și drone Shahed, distrugând 23 de case, relatează Ukrainska Pravda, citând Administrația militară a regiunii Sumî.

19:45Președintele Volodimir Zelenski consideră că provocările cheie, la nivel global, în acest moment în contracararea agresiunii ruse sunt lupta împotriva dezinformarii ruse și împiedicarea Rusiei să eludeze sancțiunile impuse acesteia, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Astăzi, din păcate, Rusia controlează un mare procent din spațiul informațional. Și nu vorbesc despre Ucraina aici, ci despre social media peste tot în lumea civilizată: Europa, Statele Unite, Marea Britanie, continentul african și America Latină. Rusia investește mulți bani în mass-media din alte țări, precum și în rețelele sociale”, a spus el.

Zelenski a mai spus că mass-media independentă din aceste țări preia narațiunile rusești răspândite de propagandiști și le prezintă nu ca părerea cuiva, ci ca realitate. Prin urmare, Zelenski este convins că una dintre cele mai mari provocări astăzi este combaterea dezinformarii rusești la nivel mondial.

  • „Depinde de profesioniști, de la informații la jurnaliști independenți, să monitorizeze și să o curețe”, a spus președintele.

A doua provocare cheie pe care Zelenski a subliniat-o este eludarea de către Rusia a sancțiunilor impuse acesteia.

18:30 Drone neidentificate au fost observate în mod repetat deasupra bazelor militare germane unde se antrenează soldații ucraineni, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul spionaj, a relatat tabloidul german Bild pe 7 ianuarie, citând surse guvernamentale, scrie Kyiv Independent.

Cel puțin 6.000 de soldați ucraineni au fost antrenați în Germania în august 2023, cu obiectivul de 10.000 până la sfârșitul anului.

Programele au implicat antrenament general de luptă, precum și instruire pe echipamente avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot și tancurile Abrams furnizate de SUA.

Marcus Faber, un membru al parlamentului german, a declarat pentru Bild că „dronele sunt observate în mod regulat deasupra zonei de antrenament militar Klietz, unde Bundeswehr (armata germană) antrenează ucraineni (pe tancul Leopard 1).”

Faber a spus că bănuiește că Rusia se află în spatele incursiunilor cu drone, dar nu are dovezi concrete care să susțină afirmația, deoarece nicio dronă nu a fost interceptată.

Alți parlamentari germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inacțiunea guvernului, deoarece un comandant militar german a făcut publică problema încă din octombrie 2022.

18:17Președintele Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, spune generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan. Acesta avertizează că Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate una dintre statele baltice”.

17:14Japonia a decis să contribuie cu 37 de milioane de dolari la fondul fiduciar al NATO pentru sistemele de detectare a dronelor din Ucraina, a anunțat Yoko Kamikawa, ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la Kiev, potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

În timpul întâlnirii a fost emisă o avertizare de raid aerian, astfel încât cei doi miniștri au fost nevoiți să coboare într-un adăpost antiaerian. Kamikawa și-a exprimat admirația și respectul față de ucraineni.

„Japonia promovează activ sprijinul pentru Ucraina. În cadrul sprijinului nostru, Japonia a decis recent să contribuie cu 37 de milioane de dolari la fondul fiduciar NATO pentru a finanța sistemul de detectare a dronelor”, a spus ea.

Rusia a evacuat peste 100 de locuitori din Belgorod

16:43În Rusia, peste 100 de locuitori ai orașului rusesc de graniță Belgorod au fost evacuați într-o zonă mai îndepărtată de Ucraina, au declarat oficialii locali, relatează The Guardian.

Andrei Cesnokov, șeful districtului Starîi Oskol, la aproximativ 115 km de Belgorod, a scris pe Telegram: „În numele guvernatorului regional Viaceslav Gladkov, ne-am întâlnit cu primii locuitori din Belgorod care au decis să se mute în cel mai sigur loc. Peste 100 de persoane au fost plasate în centrele noastre de cazare temporară.”

Belgorod se află la puțin peste o jumătate de oră cu mașina de granița cu Ucraina, ceea ce îl face o oprire vitală în liniile de aprovizionare rusești. Orașul a fost supus bombardamentelor extinse și a atacurilor cu drone de luni de zile.

Atacurile ucrainene asupra Belgorodului din 30 decembrie au ucis 25 de persoane, au declarat oficialii locali, în timp ce atacurile cu rachete și drone au continuat pe parcursul acestei săptămâni, relatează Associated Press.

15:49Principala sarcină a politicii externe a Suediei în următorii ani va fi sprijinirea Ucrainei, a declarat duminică șeful diplomației suedeze, Tobias Billstrom, în cadrul unei conferințe pe teme de apărare, informează Reuters.

Viktor Orban ar putea deveni președinte interimar al Consiliului European

15:01Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales, a declarat fostul premier al Belgiei, într-un interviu acordat ziarului De Standaard publicat sâmbătă, citat de Reuters. Premierul ungar, Viktor Orban, care a preluat deseori retorica Rusiei, poate deveni președinte interimar al Consiliului European, dacă liderii nu găsesc rapid pe cineva care să ocupe postul vacant, potrivit Politico.

14:00Fostul președinte german Joachim Gauck a cerut guvernului de la Berlin să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, relatează Bild, citat de The Kyiv Independent.

Kievul a cerut rachetele Taurus, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, încă de anul trecut.

Bild a relatat în octombrie că Olaf Scholz se opune trimiterii rachetelor Taurus către Kiev, deoarece se teme că această măsură va atrage Germania în război. Ucraina a mai primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP, de fabricație franceză, dar Taurus are o rază de acțiune semnificativ mai mare.

Gauck, care a fost președinte al Germaniei între 2012 și 2017, a declarat pentru Bild că „având în vedere războiul istovitor din tranșee și atacurile aeriene atroce asupra populației civile ucrainene", Berlinul ar trebui să furnizeze rachete Taurus.

„Am vorbit cu oameni care au cunoștințele militare necesare", a spus Gauck. „După aceste discuții, nu mai pot înțelege de ce ezităm să livrăm această armă".

„Nu există nicio interdicție de drept internațional de a sprijini cu arme o victimă atacată", iar Ucraina ar trebui să fie aprovizionată cu „tot ceea ce avem la dispoziție", a mai spus Gauck.

13:02Hersonul este bombardat puternic duminică, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Prokudin,

Atacurile rusești în regiunea Herson au omorât o femeie și rănit cinci persoane, inclusiv doi copii, susține oficialul ucrainean, potrivit The Guardian.

12:31Cinci copii se numără printre cele 11 persoane ucise de un atac cu rachete rusești care a lovit sâmbătă orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul părții controlate de Ucraina din regiunea Donețk, potrivit Reuters.

Vadym Filashkin a declarat pentru televiziunea ucraineană că forțele rusești s-au angajat într-un „bombardament în masă" asupra Pokrovskului în jurul orei 15.00.

În urma acestui atac barbar, 11 persoane au murit, inclusiv cinci copii cu vârste cuprinse între trei și 17 ani.

Alte zece persoane au fost rănite.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram după atacul sângeros că „Rusia trebuie să simtă - să simtă întotdeauna - că nicio astfel de lovitură nu va rămâne fără consecințe pentru statul terorist".

Rusia atacă din nou Ucraina cu drone și rachete

11:42 Ucrainenii au modificat transportoarele blindate șenilate M113 primite din Occident și le-au montat o turelă proprie cu tunuri antiaeriene Zu-23-2:

11:038.742 de ucraineni au intrat în România în ultima zi, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 7.059.628 de ucraineni.

10:33Rusia a pierut 364.730 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat duminică armata ucraineană.

Conform sursei citate, în ultima zi, forțele ruse au suferit 860 de pierderi.

09:32Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, s-a deplasat duminică în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său Dmitro Kuleba şi a-l asigura de sprijinul constant al Tokyo, a anunţat Ministerul japonez de Externe, scrie AFP.

09:05Rusia a lansat 28 de drone de atac și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, au declarat duminică forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone, notează Reuters.

Forțele aeriene au declarat pe canalul de Telegram că Rusia a vizat în principal sudul și estul Ucrainei, dar nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră pe care, potrivit acesteia, Rusia le-a lansat.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------