Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au avertizat că în curând SUA nu vor mai putea să furnizeze suficiente rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot ale Ucrainei, a informat New York Times pe 6 ianuarie, potrivit Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

Sistemul PatriotFoto: Dominika Zarzycka / ddp USA / Profimedia

Sistemele Patriot au fost esențiale pentru apărarea aeriană a Ucrainei în respingerea atacurilor aeriene rusești din întreaga țară. O rachetă de interceptare Patriot poate costa de la 2 la 4 milioane de dolari, potrivit New York Times.

De când Rusia și-a declanșat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, Moscova a lansat peste 7.400 de rachete în toată Ucraina, ucigând și rănind civili și producând daune majore infrastructurii civile critice.

Din gama de arme de apărare aeriană a Ucrainei, numai sistemele Patriot sunt proiectate pentru a contracara rachetele balistice. De când au ajuns în Ucraina, sistemele au remodelat războiul.

Ucraina a doborât un număr record de rachete balistice Kh-47M2 Kinjal pe care Rusia le-a lansat împotriva țării pe 2 ianuarie, a declarat comandantul șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi. Forțele aeriene au declarat că au interceptat toate cele rachete 10 Kinjal lansate de Rusia pe 2 ianuarie, folosind sistemele de apărare aeriană Patriot.

Dacă rachetele și-ar fi lovit țintele, consecințele ar fi fost catastrofale, a scris Zalujnîi pe X.

Forțele aeriene ucrainene au raportat pe 31 decembrie că au doborât 15 rachete Kinjal din 4 mai până la sfârșitul anului 2023.

Moscova mizează pe terminarea interceptoarelor ucrainenilor

Un general ucrainean spunea săptămâna aceasta că apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva" noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului.

„În situația actuală, în ceea ce privește sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniții (...) pentru a rezista următoarelor mari atacuri", a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forțelor întrunite ucrainene, intervievat miercuri de AFP în timpul unei reuniuni cu alți militari în apropiere de Kiev.

„Dar, pe termen mediu și lung, avem evident nevoie de ajutorul țărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete", a adăugat generalul responsabil de aceste unități, însărcinate cu apărarea cerului deasupra capitalei.

Pentru el, prioritatea este așadar de a „obține mai multe muniții" în fața unei armate ruse care „vrea cu adevărat să epuizeze sistemul de apărare antiaeriană".

Unul dintre obiectivele principale ale Kremlinului, explică Mick Ryan, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), este de a „testa" apărarea antiaeriană a Ucrainei, care a fost modernizată de sistemul american Patriot și de echivalentul său franco-italian, SAMP/T MAMBA.

Moscova încearcă o cursă contra cronometru în speranța că „Ucraina va rămâne fără interceptoare înainte ca Rusia să rămână fără rachete și drone", a scris acest general australian în retragere pe X.

Urmărește ultimele evoluții din a 682-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.