​Cel puțin cinci persoane au fost ucise și peste 115 au fost rănite la Kiev și Harkov, după ce Rusia a lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei, în contextul în care Vladimir Putin a amenințat că Rusia îşi va „intensifica” atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod, în acest weekend.

Atacuri în KievFoto: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

16:15 Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunțat că cel puțin 115 persoane au fost rănite în urma atacurilor cu rachete și drone rusești asupra Kievului și a orașului Harkov din nord-estul țării, marți. Până în prezent au fost raportate cinci decese.

Într-o postare pe X, procurorul general scrie că „copii și familii întregi” se numără printre răniți și a calificat atacurile drept „un act flagrant de terorism”.

14:30Bilanțul morților în urma noului atac aerian masiv lansat de Rusia în Ucraina urcă la cinci.

Două persoane au fost ucise şi alte zeci au fost rănite într-o clădire rezidenţială lovită în cartierul Solomianski din capitala Kiev, în apropiere de centru, potrivit ultimului bilanţ publicat de autorităţi, transmite AFP.

Alte două persoane au fost ucise în regiunea Kiev şi o a treia în Harkov, al doilea oraş ca mărime, din estul ţării, potrivit autorităţilor.

12:32 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că patru persoane au fost ucise şi cel puţin 92 au fost rănite în urma atacului rusesc masiv de marţi, în care au fost folosite zeci de rachete şi drone.

Şeful armatei ucrainene, Valerii Zalujni, a scris pe Telegram că ruşii au tras în total 99 de rachete, de toate tipurile, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, iar 72 dintre acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.

"Potrivit rezultatelor preliminare, inamicul a folosit 99 de mijloace de atac aerian - rachete de diferite tipuri. 72 de ţinte aeriene au fost distruse de forţele şi mijloacele Forţelor Aeriene, în cooperare cu unităţile Forţelor de Apărare ale Ucrainei", a arătat Zalujni.

Ruşii au atacat infrastructuri civile şi de importanţă vitală, facilităţi industriale şi militare şi au vizat în principal capitala Kiev, a spus comandantul armatei ucrainene.

Iniţial, ruşii au atacat cu drone Shahed din direcţia sud-est, dar toate cele 35 de drone de atac au fost distruse.

„Apoi, în jurul orei 6 dimineaţa, 16 bombardiere Tu-95MS au lansat cel puţin 70 de rachete de croazieră aeriene Kh-101/Kh-555/Kh-55. Începând cu ora 7:30, a fost înregistrată lansarea a zece rachete aerobalistice X-47M2 "Kinjal" de pe avioane de vânătoare MiG-31K. Inamicul a atacat, de asemenea, dinspre mare cu trei rachete de croazieră Kalibr, iar dinspre nord cu 12 rachete balistice Iskander-M/S-300/S-400. De asemenea, invadatorii au tras patru rachete antiradar Kh-31P de pe avioane tactice Su-35, a detaliat Zalujni, citat de Ukrainskaia Pravda.

11:20 Cel puțin patru persoane au fost ucise în urma atacurilor lansate marți de Forțele ruse. O femeie a fost ucisă la Kiev, primarul Vitali Klitschko, iar o altă persoană a fost ucisă în Harkov, scrie The Guardian.

Ministrul de interne al Ucrainei, Igor Klymenko, a declarat că alte două persoane au fost ucise în regiunea Kiev.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat că 41 de oameni au fost răniți în urma a cel puțin șase atacuri care au lovit centrul Harkovului și alte zone.

În Kiev, au fost rănite cel puțin 27 de persoane, potrivit primarului Vitali Klitschko.

....................

Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți dimineață că mai multe rachete au fost lansate din nou de Rusia spre capitala Kiev. De altfel, numeroase explozii au fost auzite la Kiev, a anunțat primarul Vitali Klitschko, pe fondul ultimului atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis, în ultima sa a actualizare a informațiilor că cel puțin 20 de oameni au fost răniți, după bombardarea unei clădiri rzidențiale, din care au fost evacuați 117 locatari. Potrivit primarului, imobilul a fost cuprins de incendiu, iar înauntru estre fum dens.

O serie de peste 10 explozii puternice au fost auzite de jurnaliștii AFP aflați la Kiev marți dimineață, zguduind clădirile din centru.

Conform primarului Vitali Klitschko, în mai multe zone ale capitalei a fost oprită energia electrică.

„Kiev - stați în adăposturi. Multe rachete se îndreaptă în această direcție”, au transmis forțele aeriene, pe Telegram, anunțând că rușii lansează rachete Kinzhal, unele spre capitală.

Resturi de rachete au căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale cu mai multe etaje din districtul Pecherskyi, a informat administrația militară a orașului Kiev. În districtul Obolonskyi, rămășițele au căzut în zona unui depozit, în timp ce în districtul Holosiivskyi - într-o zonă deschisă a unui parc. În districtul Podilskyi, o instalație de infrastructură a fost lovită și o conductă de gaz a fost avariată, a informat Klitschko.

Kira Rudik, membru al parlamentului ucrainean, a transmis că locuința ei este „parțial în moloz” și că a suferit răni ușoare în urma ultimului atac lansat de ruși.

În 29 decembrie, Rusia a lansat un val de atacuri asupra Ucrainei - aproximativ 110 rachete au fost lansate asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev. Cel puțin 30 de persoane au murit, iar alte peste 160 au fost rănite.

Sâmbătă, armata ucraineană a bombardat oraşul rusesc Belgorod, Moscova anunțând că 24 de persoane au murit, iar peste 100 au fost rănite.

În prima zi a anului, Vladimir Putin a amenințat că Rusia îşi va „intensifica" atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea la scară fără precedent de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod.

„Vom intensifica loviturile, nicio crimă împotriva civililor nu va rămâne nepedepsită, asta este o certitudine'', a declarat Putin cu ocazia unei vizite la un spital militar, precizând că aceste lovituri vor fi efectuate ''asupra instalaţiilor militare''.

„Lovim cu arme de precizie locurile de luare a deciziilor, locurile unde se adună soldaţii şi mercenarii, alte centre de acest tip, instalaţiile militare mai presus de toate. Şi sunt foarte sensibile, aceste lovituri. Aceasta este ceea ce vom continua să facem'', a adăugat Putin.

Descriind bombardamentul de la Belgorod drept un „act terorist", Putin a acuzat forţele ucrainene că au lovit "chiar în centrul oraşului, unde oamenii se plimbau înainte de Revelion''.