Președintele Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, spune generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan. Acesta avertizează că Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate una dintre statele baltice”.

General David PetraeusFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images
  • „Cred că vom vedea cum Congresul se va uni, așa cum cred că știi există o majoritate bipartită foarte puternică în Senat și, de asemenea, destul de substanțială în Cameră, care vrea să autorizeze ajutorul suplimentar pentru Ucraina. Este dinamica din cadrul Camerei (Reprezentanților) este cea care îngreunează demersul. Se va rezolva. Întrebarea este „când” și cât va mai putea Ucraina continua”, a spus Petraeus, menționând că suma deja oferită, 44 miliarde de dolari este foarte accesibilă pe o perioadă de 2 ani de zile și un buget de apărare al SUA de 1,7 trilioane de dolari.
  • „În viziunea mea este vorba despre bine versus rău, este invazia brutală a unei țări suverane chiar la granița țărilor NATO. Nu ar trebui să ne îndoim că dacă Rusia obține victoria acolo, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată în vizor, sau poate unul dintre statele baltice sau altele”, a avertizat acesta.

Incertitudine pentru Ucraina la început de 2024

Ucraina a încheiat anul 2023 într-o stare de incertitudine asupra ajutorului financiar promis de acum înainte de SUA şi UE, dar lucrurile sunt departe de a se fi soluționat.

SUA au anunțat pe 27 decembrie ultima tranșă de ajutor disponibil pentru Ucraina fără un nou vot în Congresul american. Este vorba de 250 de milioane de dolari, dar fără un ajutor suplimentar clar pentru 2024, oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au avertizat că în curând SUA nu vor mai putea să furnizeze suficiente rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot ale Ucrainei.

Un general ucrainean spunea săptămâna aceasta că apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva" noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului.

În SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani, care le cer democraţilor, în schimbul aprobării lui, sporirea măsurilor împotriva migraţiei ilegale.

În acest timp, nici UE nu a reuşit să aprobe un nou ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani cerut de Comisia Europeană, după ce Ungaria s-a opus la summitul european de săptămâna trecută, dar discuţiile vor continua şi un nou summit este convocat pentru 1 februarie.

Citește și:

Cum arată planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova: Trei capitole redactate înainte de invadarea Ucrainei

„Vom vedea ce se întâmplă”: Estonia spune că Rusia a informat-o că vrea să facă lucrări de „renovare” la graniță