​Noul proiect de lege ucrainean privind mobilizarea armată nu va prevede recrutarea femeilor și nici nu va introduce o loterie, a declarat un deputat la sfârșitul zilei de luni, cu o zi înainte ca comisia de securitate a parlamentului să decidă prin vot ce să facă cu acest proiect de lege.

Doi soldați ucraineni din regiunea ZaporojieFoto: Dmytro Smolienko / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 685 - LIVE pe HotNews.ro:

01:40Zelenski, în mesajul de marți seară: „Mulţumesc României pentru nivelul de coperare atins”

Preşedintele ucrainean şi-a informat compatrioţii că marţi a avut convorbiri telefonice cu trei lideri europeni, între care preşedintele României Klaus Iohannis.

„Am mulţumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră şi, în general, în interacţiunea noastră. Apreciem sprijinul României pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Avem cu siguranţă potenţialul de a creşte cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Astăzi, am discutat, de asemenea, cu preşedintele Iohannis despre unele aspecte promiţătoare în domeniul apărării - cum ne putem consolida poziţiile împreună. În special, am discutat despre pregătirea piloţilor noştri de F-16”, a precizat Zelenski.

01:19Rusia arestează trei oficiali din cauza întreruperilor alimentării cu agent termic la sud de Moscova

Anchetatorii ruși au anunțat marți că au arestat trei persoane în legătură cu întreruperile de furnizare de agent termic din sudul Moscovei, care au determinat oficialii regionali să se străduiască să restabilească serviciile și au atras atenția Kremlinului, potrivit Reuters.

Autoritățile au pus avariile pe seama unor defecțiuni la o centrală termică deținută de o fabrică privată de muniții. Șefii centralei termice și ai fabricii au fost arestați sub suspiciunea că au furnizat servicii nesigure, au precizat anchetatorii într-un comunicat.

01:00 „Există dovezi clare că industria de apărare a Rusiei încetinește”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său de marți seară.

  • „Continuăm să lucrăm cu toți partenerii atât pentru a ne consolida apărarea aeriană, cât și pentru a crește presiunea asupra Rusiei. Sancțiunile mondiale funcționează și funcționează eficient. Avem deja dovezi clare că industria de apărare rusă încetinește”.
  • „Cu toate acestea, pentru ca sancțiunile să fie pe deplin eficiente, toate schemele de eludare a sancțiunilor trebuie să fie complet închise. Trebuie luate noi măsuri globale împotriva celor care continuă să ajute Rusia. Această listă scurtă de complici ai terorismului este bine-cunoscută în întreaga lume. Vom discuta această problemă în continuare cu partenerii noștri”.

SUA și partenerii condamnă transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia

00:35O declarație comună a Statelor Unite și a partenerilor săi a condamnat marți transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv ceea ce a fost calificat drept achiziționarea de către Rusia de rachete balistice nord-coreene și utilizarea acestora de către Moscova împotriva Ucrainei la 30 decembrie și 2 ianuarie, potrivit Reuters.

„Suntem profund îngrijorați de implicațiile de securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în întreaga regiune Indo-Pacific și în întreaga lume”, se mai arată în declarația comună, care a fost semnată de SUA, Marea Britanie, UE, Australia, Germania, Canada și alte națiuni partenere.

23:41 Casa Albă a afirmat marți că Rusia a lansat mai multe rachete de fabricație nord-coreeană asupra Ucrainei pe 6 ianuarie și a precizat că Statele Unite vor cere în Consiliul de Securitate al ONU ca Rusia să fie trasă la răspundere, scrie Reuters.

23:16Un oficial rus susține că un atac în regiunea Kursk a ucis o femeie

O femeie a fost ucisă în regiunea rusă Kursk în urma unui atac „din partea Ucrainei”, a afirmat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii, potrivit Kyiv Independent.

Informația vine în aceeași zi în care autoritățile din regiunea vecină Belgorod au declarat că pregătesc evacuarea copiilor din localitate în urma intensificării atacurilor cu rachete și drone.

Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusa lovitură.

22:50Întâlnire consacrată Ucrainei și „Formulei de pace” la Forumul Economic Mondial de la Davos

Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări. Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.

Guvernul ucraineran urmăreşte să-şi promoveze cu acest prilej planul de pace, ce prevede retragerea tuturor forţelor ruse din teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv din peninsula Crimeea, alături de garanţii privind viitoarea securitate a Ucrainei. Rusia, care respinge acest plan, nu a fost invitată la reuniunile similare anterioare.

Conferinţa serveşte în principal la menţinerea coeziunii aliaţilor Ucrainei. Cea mai recentă astfel de întâlnire s-a desfăşurat în octombrie în Malta.

Ucraina produce mai multe drone decât poate cumpăra statul

22:22Putin îi acordă cetățenia sârbului bosniac acuzat de crime de război

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetățenie unui fost soldat sârb bosniac acuzat de comiterea de crime de război și altor cetățeni străini, a anunțat marți guvernul rus, potrivit Kyiv Independent.

Ratko Samac, fostul soldat sârb bosniac, este acuzat că a participat la atrocitățile comise în timpul expulzării în masă a civililor din orașul Kljuc din vestul Bosniei, în timpul războiului din anii 1990, în care au fost uciși cel puțin 150 de civili bosniaci.

21:15Un adolescent a fost arestat în Rusia pentru sabotaj

Autoritățile din Rusia au arestat un băiat de 16 ani în legătură cu o presupusă acțiune de sabotaj pe aerodromul Shagol din Chelyabinsk, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, unde un avion de luptă rusesc Su-34 a ars complet.

Anchetatorii au declarat că adolescentul suspect a fost plasat în arest preventiv în legătură cu incidentul care a avut loc în regiunea rusă Chelyabinsk, „la instrucțiunile serviciilor de informații ucrainene”. (Sky News)

20:33 Ucraina produce mai multe drone decât poate cumpăra statul, spune un ministru

Fabricile ucrainene au accelerat producția de drone militare în așa măsură încât bugetul de achiziții al Kievului pentru acestea nu mai este suficient, potrivit ministrului ucrainean al tehnologiei.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sau dronele au devenit un element cotidian în conflictul dintre Ucraina și Rusia - având în vedere că acestea pot fi produse în masă, ieftin și cu materiale accesibile de ambele părți.

„În prezent, piața a accelerat mult mai repede decât suma de bani pentru a cumpăra toate UAV-urile”, a declarat Mykhailo Fedorov. „Prin urmare, trebuie să creștem finanțarea și să deschidem piețele în continuare, astfel încât prețurile să scadă datorită concurenței și să înceapă localizarea [producției] de piese”, a mai spus el.

Potrivit ministrului, în Ucraina sunt în prezent aproximativ 200 de companii care produc drone, iar aproximativ 70 de firme locale au semnat acum contracte de furnizare de drone către stat.

Evoluțiile pe front: Trupele ruse păstrează iniţiativa, dar fără a progresa

19:48 Volodimir Zelenski și Andrzej Duda au avut o convorbire telefonică, pe fondul disputei privind blocada fermierilor polonezi la frontieră, scrie Sky News.

Președintele Ucrainei și cel al Poloniei au discutat la telefon marți, potrivit unui comunicat al biroului lui Zelenski. Conform comunicatului, Zelenski i-a mulțumit lui Duda pentru sprijinul acordat candidaturii Ucrainei la UE și NATO și a discutat cu acesta despre sprijinul polonez pentru nevoile de apărare ale țării.

Convorbirea vine pe fondul disputei privind exporturilor de cereale ucrainene ce tranzitează Europa de Est, aspect ce nu este menționat în comunicatul președinției de la Kiev.

Blocarea frontierei Ucrainei de către fermierii și camionagiii polonezi, care durează din noiembrie, a provocat perturbări semnificative în economia Ucrainei. Aceștia protestează împotriva vânzării de cereale ucrainene ieftine în țară, având în vedere amenințarea pe care o reprezintă pentru industria agricolă internă.

18:57 Guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexander Bogomaz, a raportat distrugerea unei drone, despre care spune că nu a provocat pagube sau victime. Briansk se învecinează cu Ucraina la nord-est.

„Un vehicul aerian fără pilot a fost distrus deasupra regiunii Briansk de către forțele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării. Nu s-au înregistrat victime sau pagube. Serviciile de urgență lucrează la fața locului”, a scris Bogomaz pe Telegram. (The Guardian)

18:15 Atacuri ucrainene în zonele de graniţă, în timp ce pe front trupele ruse păstrează iniţiativa, dar fără a progresa

Kremlinul a promis că este decis să facă „totul” pentru a opri bombardamentele ucrainene asupra provinciei ruse Belgorod, învecinată cu Ucraina şi care este ţinta a numeroase atacuri ale armatei ucrainene în urma bombardamentelor ruse asupra unor ţinte din interiorul Ucrainei, un atac ucrainean de acest fel survenind marţi şi în provincia Kursk, de asemenea învecinată cu Ucraina.

Zelenski va participa în persoană la Forumul economic de la Davos

17:32 Zelenski va susține un „discurs special” la Forumul economic de la Davos, săptămâna viitoare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susține săptămâna viitoare un „discurs special” la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia, care va fi dominat de discuțiile privind războiul din Gaza, a anunțat marți WEF.

Zelenski, care în anii trecuți a ținut discursuri la WEF prin videoconferință, va susține de data aceasta discursul în persoană și se va întâlni cu mai mulți directori executivi, a declarat președintele WEF, Borge Brende.

„(Forumul) are loc în contextul celui mai complicat context geopolitic și geoeconomic din ultimele decenii”, a spus Brende la o conferință de presă online.

În acest an, Forumul economic, care se va desfășura între 15 și 19 ianuarie în Alpii elvețieni, va avea ca temă „Reconstruirea încrederii” și ar urma să includă din nou în discuții războiul Rusiei în Ucraina, scrie AFP.

La forum vor participa numeroși lideri mondiali și politicieni de rang înalt, printre care președintele Israelului, Isaac Herzog, noul președinte ales al Argentinei, Javier Milei, președintele Franței, Emmanuel Macron, și secretarul de stat american, Antony Blinken.

17:01Alexei Navalnîi compară condițiile din închisoarea de la Cercul Arctic cu un film celebru al lui Leonardo DiCaprio

16:43 ONU cere comunităţii internaţionale peste 4 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar destinat Ucrainei în 2024

Oficiul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare al ONU şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) vor solicita comunităţii internaţionale 4,1 miliarde de dolari pentru a finanţa anul acesta ajutorul umanitar destinat Ucrainei. Din această sumă, 3,1 miliarde vor fi alocate activităţilor umanitare în interiorul Ucrainei şi diferenţa de un miliard de dolari comunităţilor de refugiaţi ucraineni din alte ţări, în special europene.

Circa 14,6 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutoare umanitare, în urma războiului cu Rusia aproximativ 6,3 milioane de persoane refugiindu-se din Ucraina către alte ţări şi alte circa 3,7 milioane sunt strămutate intern, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru coordonarea activităţilor umanitare, Jens Laerke.

Kremlinul refuză să spună dacă a tras cu rachete nord-coreene în Ucraina

16:02Autoritățile din orașul italian Modena au blocat marți folosirea unei săli publice pentru găzduirea unui eveniment privat despre „reconstrucția” orașului ucrainean Mariupol, afirmând că acesta „pare” să susțină fățiș invazia rusă din Ucraina.

15:54 Kremlinul a refuzat să comenteze marți afirmațiile SUA și ale Ucrainei potrivit cărora Moscova ar fi tras rachete nord-coreene asupra unor ținte ucrainene, dar a acuzat Kievul că folosește rachete produse de națiuni occidentale pentru a lovi ținte din Rusia.

Săptămâna trecută, Casa Albă a afirmat că Rusia a folosit rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) provenite din Coreea de Nord pentru a efectua mai multe lovituri împotriva Ucrainei, citând informații recent declasificate. Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat ulterior această afirmație.

Întrebat despre acuzații în timpul unei convorbiri cu presa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu comentez”. El a adăugat însă că Ucraina a lovit în mod repetat ținte civile din interiorul Rusiei folosind rachete produse de „Germania, Franța, Italia, Statele Unite și alte țări”.

15:41 Două drone au lovit o instalație pentru combustibili din orașul rus Oryol, situat la 370 de kilometri sud de Moscova și la 220 km de granița cu Ucraina, a declarat marți guvernatorul local.

Într-un comunicat postat pe Telegram, guvernatorul regional Andrei Klychkov a spus că incendiul de la complex provocat de atacul cu drone, a fost izolat.

Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate

15:17​​Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Klaus Iohannis pentru „sprijinul valoros” și susținerea personală în cazul deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Cei doi președinți au avut marți o discuție telefonică

14:27Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condițiilor de iarnă / Ukrenergo a anunțat că a fost iar nevoită să ceară ajutor din România

14:03 Ungaria a sugerat că ar putea renunța la dreptul de veto asupra ajutorului UE pentru Ucraina dacă finanțarea este revizuită în fiecare an, relatează Politico.

Viktor Orbán a blocat luna trecută un pachet de ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, premierul ungar refuzând să dea undă verde finanțării pe patru ani pentru guvernul ucrainean.

Trei surse diplomatice europene au spus că Budapesta a indicat că nu se va mai opune dacă Consiliul European aprobă în unanimitate finanțarea în fiecare an, ceea ce înseamnă că Orbán ar putea obține noi concesii din partea UE.

„Armata rusă își bate joc de mercenarii străini”

13:33Lunetistul sârb Dejan Beric, care recrutează voluntari sârbi pentru Rusia, susține că Regimentul 119 Aeropurtat al armatei ruse, în care servesc mercenarii străini, îi tratează pe aceștia „ca pe vite”.

12:44Parlamentul ucrainean a primit, până în dimineața zilei de 9 ianuarie, cinci proiecte de lege privind mobilizarea, a declarat deputatul Iaroslav Zhelezniak, potrivit Kyiv Independent. Este vorba de proiectul original prezentat de guvern și de patru variante propuse de parlamentari, a precizat el.

În condițiile în care armata încearcă să își refacă rândurile pe fondul războiului cu Rusia, guvernul a înaintat parlamentului, la 25 decembrie, un proiect de lege privind mobilizarea și serviciul militar, în care sunt prezentate planuri de recrutare suplimentară și de înăsprire a restricțiilor pentru cei care se sustrag de la încorporare.

Întrucât termenul limită pentru propunerea de proiecte de lege alternative se încheie pe 9 ianuarie, este probabil ca aceasta să fie lista completă, a adăugat Zhelezniak. Comisia pentru apărare poate începe să delibereze asupra proiectului de lege începând de astăzi.

12:06Țările baltice s-au numărat printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la începerea războiului în contextul propriei istorii turbulente cu Rusia însă Estonia promite acum că va aloca anual un procent din PIB pentru susținerea militară a Kievului.

Rusia a arestat un american acuzat de trafic de droguri

11:41 Un tribunal din Moscova a plasat în arest preventiv un cetățean american reținut la începutul lunii ianuarie și inculpat într-un caz de trafic de droguri, a anunțat marți justiția rusă.

„Printr-o decizie luată la 6 ianuarie, tribunalul Ostankinski din Moscova a hotărât (...) să îl mențină în detenție pe Robert Romanov Woodland pentru două luni, până la 5 martie 2024”, a precizat serviciul de presă al instanțelor din Moscova într-un comunicat, potrivit AFP.

Potrivit acestei surse, bărbatul este acuzat în special de „achiziționare, deținere, fabricare și transport” de droguri „în cantități mari”, o infracțiune pasibilă de până la 20 de ani de închisoare.

11:29 Armata rusă va face „totul” pentru a pune capăt loviturilor ucrainene asupra Belgorodului, a promis marți Kremlinul, în condițiile în care acest oraș rusesc a devenit ținta a numeroase atacuri în urma reluării de către Moscova a bombardamentelor masive asupra Ucrainei.

„Armata noastră va continua să facă tot ce-i stă în putință pentru a minimiza într-o primă fază pericolul, iar apoi pentru a-l elimina complet”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. (AFP)

10:58 Ucraina a respins atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată ale statului pentru a doua săptămână consecutivă, a declarat marți deputatul de rang înalt Danylo Hetmantsev.

Hetmantsev, care conduce comisia parlamentară pentru finanțe, impozite și vamă, a afirmat pe Telegram că hackerii ruși au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plățile bugetului ucrainean, adăugând că atacurile au fost respinse cu succes. El a mai spus că sunt posibile unele mici restricții de acces pentru utilizatorii din străinătate.

Ucraina are un deficit de rachete antiaeriene

10:24 Ucraina are un deficit de rachete ghidate antiaeriene, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ihnat, potrivit Reuters.

„Ucraina a consumat o rezervă considerabilă pentru aceste trei atacuri care au avut loc. Este clar că există un deficit de rachete ghidate antiaeriene”, a declarat Ihnat la televiziunea ucraineană.

09:37 Polonia a reținut o femeie din Belarus sub suspiciunea de spionaj și de furnizare către serviciile de securitate belaruse de informații despre diaspora din Polonia, a anunțat marți Agenția de Securitate Internă.

„La 20 decembrie 2023, ofițeri ai Agenției de Securitate Internă au reținut un cetățean al Republicii Belarus sub suspiciunea că ar fi spionat pentru serviciul special belarus - Comitetul de Securitate de Stat al Republicii Belarus”, a precizat aceasta într-un comunicat.

„Timp de mai multe luni, femeia belarusă a furnizat serviciului sus-menționat informații despre membrii diasporei belaruse... precum și despre organizațiile care reunesc belaruși și polonezi de naționalitate belarusă”. Femeii i-au fost prezentate acuzațiile și a fost plasată în arest preventiv timp de trei luni.

08:55 Loviturile ucrainene au rănit trei persoane în regiunea rusă Belgorod, la sfârșitul zilei de luni, iar apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete RM-70 Vampir, au declarat autoritățile ruse.

„Orașul Belgorod a fost bombardat din nou noaptea trecută, iar oamenii au fost răniți. Acum sunt trei persoane la terapie intensivă, toate au fost supuse unor intervenții chirurgicale. Medicii evaluează starea lor ca fiind stabilă și gravă”, a afirmat Gladkov pe Telegram. El a adăugat că atacul a distrus ferestrele a două clădiri de apartamente cu mai multe etaje și că mai multe mașini au fost avariate.

Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele antiaeriene de apărare au doborât 10 rachete lansate de sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) RM-70 Vampir. Armata ucraineană are în dotare mai multe sisteme de rachete RM-70 Vampir primite din Cehia. (Reuters)

Antiaeriana rusă a tras asupra propriilor parașutiști

08:17 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 820 de soldați, 5 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 6 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 5 echipamente speciale și 10 diferite vehicule.

07:46 Apărarea antiaeriană rusă a tras asupra propriilor parașutiști aflați la antrenament în poligonul militar Kuzminsky din regiunea Rostov, ucigând doi soldați.

Potrivit NEXTA, incidentul a avut loc când operatorul unui tun antiaerian ZU-23-2 a confundat exercițiile cu un asalt aerian a parașutiștilor ucraineni și a început să tragă asupra propriilor colegi.

Astfel de incidente au mai avut loc, a spus Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic ucrainean Tavria, adăugând că, de frică, trupele rusești „trag în tot ce mișcă”.

Noua lege ucraineană privind mobilizarea nu va prevede recrutarea femeilor și nici o „loterie”

07:29 Vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și informații, Iehor Chernev, despre noul proiect ucrainean privind recrutarea: „Pot spune cu siguranță că nu va exista nicio loterie pentru recrutare, nicio mobilizare a femeilor. Nu vor exista prevederi neconstituționale".

Modificările propuse la normele privind mobilizarea, care ar permite Kievului să recruteze mai mulți militari și să înăsprească sancțiunile împotriva fugii de încorporare, s-au confruntat cu critici publice. Comisarul pentru drepturile omului din parlament a declarat că unele dintre propuneri sunt neconstituționale.

Comisia pentru securitate națională, apărare și informații examinează de joi modificările propuse la proiectul de lege. Marți, aceasta va aproba modificările propuse sau va trimite proiectul de lege înapoi la guvern pentru revizuiri. (Reuters)

00:35 Cetățenii ruși care au fugit din țară după invazia Rusiei în Ucraina și care s-au întors între timp pot fi considerați drept „păcătoși”, dar care s-au pocăit, a afirmat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill. Capul Bisericii Ruse a spus nu poate respinge persoanele care „înțeleg că au făcut o greșeală”.

00:03Oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit luni cu mai mulți lideri din firmele de capital de risc și din industriile tehnologice și de apărare, într-un efort de a consolida interesul administrației Biden de a sprijini accesul Ucrainei la echipamente americane de ultimă generație, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației pentru Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------