Disidentul rus Alexei Navalnîi a ironizat din nou condițiile în care autoritățile ruse îl țin încarcerat, afirmând că frigul din regiunea în care se află penitenciarul „Lupul Polar” în care a fost transferat i-au amintit de o secvență celebră dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, relatează Reuters.

Imagine din colonia penala IK-3, supranumita „Lupul Polar”Foto: Kharp.net / WillWest News / Profimedia Images

Susținătorii lui Navalnîi au anunțat pe 25 decembrie că au reușit să îi dea de urmă și că acesta a fost transferat la colonia penală IK-3 din regiunea Iamalia-Neneția, un district autonom din nordul Siberiei. Colonia penală IK-3 se află la nord de Cercul Arctic, la o distanță de aproximativ 1.900 de kilometri de Moscova.

Apropiații disidentului rus anunțaseră pe 11 decembrie că nu mai știu nimic despre el după ce autoritățile ruse au dispus probabil transferarea acestuia într-un penitenciar mai dur în condițiile în care președintele Vladimir Putin se pregătește pentru alegerile prezidențiale din luna martie.

Navalnîi a declarat acum într-o postare distribuită pe conturile sale de pe platformele social media că, imediat după ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea în penitenciar, a fost pus într-o „celulă de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el într-o serie de postări pline de ironii. „Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, a adăugat Alexei Navalnîi.

Navalnîi spune că frigul din Siberia i-a amintit de filmul „The Revenant”

Disidentul rus a distribuit și o fotografie cu curtea în care i se permite să iasă la aer, notând că aceasta are o lățime de 3 pași și o lungime de 11, „dar măcar e ceva, să pot ieși la plimbare”.

De asemenea, Navalnîi a făcut o referire la o scenă celebră din filmul The Revenant din 2015, în care Leonardo DiCaprio se adăpostește de frig în carcasa unui cal.

„Nu cred că aia ar fi funcționat aici. Un cal mort ar îngheța în 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, unul prăjit”, a scris Navalnîi.

Colonia penală „Lupul Polar” este considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de aici fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave. Aflată la aproximativ 60 de kilometri nord de Cercul Arctic, colonia penală a fost fondată în 1960 ca parte a sistemului sovietic de gulaguri.

Iernile sunt adesea deosebit de aspre, prognoza meteo pentru săptămâna viitoare notând că temperaturile vor ajunge la -28°C.