Liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaiv din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Denis Pusilin alaturi de presedintele Vladimir Putin la KremlinFoto: Kremlin / UPI / Profimedia Images

„Odesa este un oraş fondat de Ecaterina cea Mare în 1794. Din ordinul ei a apărut acest oraş. Este sau nu oare un oraş rusesc? Bineînţeles că este”, a declarat el agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti.

Odesa, cel mai important oraş ucrainean de pe litoralul Mării Negre, este baza pentru ceea ce a rămas din marina ucraineană după şi portul prin care Kievul îşi exportă cerealele.

„Pământurile din Nikolaiv au fost cucerite în timpul războaielor ruso-turce, adică au fost luate de la hanatul Crimeii, care era pe atunci vasal al Imperiului Otoman. Este sau nu rusesc acest oraş?”, a adăugat el retoric.

Puşilin şi-a exprimat regretul că „greşeli” făcute de unii lideri sovietici au dus la situaţia actuală, într-o aluzie la existenţa unei populaţii rusofone în afara teritoriului Rusiei.

„Dacă s-au făcut greşeli, dacă recunoaştem şi vedem asta, atunci aceste oraşe trebuie să fie eliberate. Este ferma mea convingere”, a mai spus el. În acelaşi timp, liderul prorus a respins afirmațiile potrivit cărora armata rusă nu a reuşit să cucerească niciun oraş important în 2023.

Denis Pușilin amintește de cucerirea Bahmutului

„Ascultaţi, oare Artiomovsk (aşa cum numesc ruşii Bahmut) nu este mare? Mă rog, n-am putut elibera Kievul”, a spus el, adăugând că, în pofida faptului că trupele ruse luptă în Ucraina împotriva armelor şi banilor occidentali, „armata rusa avansează”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la sfârşitul anului trecut că războiul va continua până când Kremlinul îşi va atinge toate obiectivele pe care şi le-a propus la lansarea acestuia în februarie 2022.

În ultimele luni, Moscova a recuperat iniţiativa pe aproape întregul front din Ucraina, după cum a demonstrat capturarea în decembrie a bastionului ucrainean Mariinka, situat la nord de oraşul Doneţk, în est.

Deşi rusă a reuşit să construiască un coridor între Rusia continentală şi peninsula anexată Crimeea, transformând Azov într-o mare interioară, armata rusă nu a putut să protejeze teritoriul peninsulei şi nici Flota Mării Negre, cu baza în Sevastopol, de rachetele şi dronele ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 684-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.