Președintele Joe Biden nu are în vedere concedierea șefului Pentagonului, Lloyd Austin, după ce acesta nu a informat timp de mai multe zile administrația de la Washington că a fost spitalizat, a declarat luni un oficial al Casei Albe citat de Reuters.

Presedintele Joe Biden alaturi de Lloyd Austin, seful Pentagonului (in dreapta sa), si secretarul sau de stat Antony BlinkenFoto: Ting Shen-Pool via CNP / The Mega Agency / Profimedia

Austin, care îl are deasupra sa doar pe președintele Statelor Unite în ierarhia de comandă a forțelor armate americane, a omis timp de aproape o săptămână să informeze restul administrației democrate a lui Biden că a fost spitalizat în ziua de Anul Nou.

Secretarul de presă al Pentagonului a anunțat abia pe 5 ianuarie că Austin, care în ianuarie 2021 a devenit primul afro-american numit în funcția de secretar al apărării, a fost internat la Centrul Medical Militar Național Walter Reed, în urma unor complicații după o „procedură medicală electivă recentă”.

Întrebat luni dacă Austin a fost inconștient pentru vreun moment al spitalizării sale și dacă administrația de la Washington a fost informată cu privire la acest lucru, oficialul citat de Reuters a declarat sub condiția anonimității că nu știe acest lucru, dar că Biden nu are în vedere înlocuirea sa din funcție.

Oficiali americani au dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că spitalizarea lui Austin a fost ținută secretă și față de adjunctul său și alți oficiali de rang înalt care ar fi trebuit informați cu privire la situație.

Fișa postului lui Austin prevede ca acesta să fie la dispoziție în orice moment pentru a răspunde unor crize privind siguranța națională a Statelor Unite.

Cum s-a apărat șeful Pentagonului pentru greșeala comisă

Lloyd Austin și-a asumat ulterior „răspunderea deplină” pentru lipsa de comunicare.

„Recunosc că aș fi putut face o treabă mai bună, asigurându-mă că publicul a fost informat în mod corespunzător. Mă angajez să fac mai bine” în viitor, a afirmat acesta într-o declarație remisă presei.

Austin a adăugat că este „important să spun: aceasta a fost procedura mea medicală și îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile mele cu privire la divulgare” și că „sunt foarte bucuros că sunt mai bine și aștept cu nerăbdare să mă întorc curând la Pentagon”.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat luni că președintele Biden are „încredere deplină” în secretarul său al apărării.

„Președintele are încredere deplină, continuă să aibă încredere în secretarul Austin”, le-a spus ea reporterilor, adăugând că Biden a vorbit cu Austin sâmbătă și că a apreciat faptul că acesta și-a asumat răspunderea pentru greșeala de comunicare.

Scandalul a survenit într-un moment cât se poate de inoportun pentru administrația lui Biden, președintele democrat în exercițiu încercând să recupereze handicapul pe care sondajele de opinie arată că îl are în fața lui Donald Trump în vederea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.