​​Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Klaus Iohannis pentru „sprijinul valoros” și susținerea personală în cazul deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Cei doi președinți au avut marți o discuție telefonică.

Volodimir Zelenski și Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Președintele Klaus Iohannis și omologul ucrainean au discutat și despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, Președintele României felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare. Președintele Volodîmîr Zelenski a mulțumit în mod deosebit Președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros și susținerea acordate de șeful statului român personal și de România în atingerea acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, l-a asigurat pe Zelenski de continuarea sprijinului ferm al țării noastre pentru Ucraina. Totodată, șeful statului român a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile.

Președintele României a salutat progresele referitoare la recunoașterea de către Ucraina a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”, ca urmare a celor convenite de cei Președinți în octombrie 2023, și a subliniat importanța respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent și principial între cele două țări pe toate dosarele de interes reciproc, se mai arată în comunicat.

Reamintim că într-o declarație la finalul lui 2023, președintele Ucrainei i-a mulțumit lui Iohannis personal pentru ajutorul dat în criza cerealelor.

România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat Zelenski. „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă”, a spus liderul de la Kiev.

„El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste. Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai întâi valorile, apoi vin costurile””, a mai spus el.