Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetățenie unui fost soldat sârb bosniac acuzat de comiterea de crime de război și altor cetățeni străini, a anunțat marți guvernul rus, potrivit Kyiv Independent.

Vladimir Putin Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Ratko Samac, fostul soldat sârb bosniac, este acuzat că a participat la atrocitățile comise în timpul expulzării în masă a civililor din orașul Kljuc din vestul Bosniei, în timpul războiului din anii 1990, în care au fost uciși cel puțin 150 de civili bosniaci.

Samac a fost, de asemenea, suspectat de Ministerul Justiției din Bosnia de uciderea a trei civili bosniaci în 1993.

Samac locuiește în Rusia din 1999. Bosnia și Herțegovina au solicitat extrădarea sa, ceea ce Rusia a refuzat.

Decretul din 9 ianuarie i-a acordat cetățenie și boxerului profesionist american Kevin Johnson, care l-a înfruntat pe actualul primar al Kievului, Vitali Klitschko, pentru titlul WBC la categoria grea în 2009 și a pierdut în cele din urmă.

Johnson s-a mutat în Rusia în 2023 și se pare că a fost atât de îndrăgostit de Putin încât a decis să își schimbe al doilea prenume în Vladimirovici.

De asemenea, pe listă se mai aflau Peter Lavelle, un jurnalist născut în SUA care a colaborat cu postul media de stat Russia Today încă din anii 1990, jucătorul canadian de hochei Brendan Leipsic și Andrei Kalageorgi, un american care apare la televiziunea rusă și care susține că este descendentul direct al Ecaterinei cea Mare.

Cu câteva zile înainte, Putin a semnat un decret prin care a acordat străinilor care se înrolează în armata rusă posibilitatea de a solicita cetățenia.

Noul decret stipulează că, în timp ce invazia Ucrainei este în desfășurare, străinii care se înrolează în armata rusă vor putea obține cetățenia rusă. Rudele acestora, inclusiv copiii luptătorilor străini, vor avea, de asemenea, dreptul de a obține cetățenia rusă, potrivit decretului.