Anchetatorii ruși au anunțat marți că au arestat trei persoane în legătură cu întreruperile de furnizare de agent termic din sudul Moscovei, care au determinat oficialii regionali să se străduiască să restabilească serviciile și au atras atenția Kremlinului, potrivit Reuters.

Moscova, vedere către centrul financiar al capitalei ruse (Moskva City)Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

Autoritățile au pus avariile pe seama unor defecțiuni la o centrală termică deținută de o fabrică privată de muniții. Șefii centralei termice și ai fabricii au fost arestați sub suspiciunea că au furnizat servicii nesigure, au precizat anchetatorii într-un comunicat.

Șeful adjunct al administrației locale a fost, de asemenea, reținut sub suspiciunea că a certificat centrala termică ca fiind adecvată pentru iarnă, în ciuda faptului că ar fi știut despre defectele care trebuiau reparate.

Situația este jenantă pentru autorități într-un moment în care președintele Vladimir Putin se lansează într-o campanie pentru a fi reales în martie, iar alegătorii caută asigurări că statul poate menține standarde de viață decente și servicii publice în ciuda costurilor războiului din Ucraina.

Victoria lui Putin nu este pusă la îndoială, dar susținătorii liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi spun că această campanie le oferă o șansă de a se conecta cu alegătorii și de a evidenția problemele din țară pe care le pun pe seama celor 24 de ani de guvernare a acestuia.

Kremlinul a declarat că Putin a discutat situația luni târziu cu guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, și cu alți oficiali, și că se fac eforturi „titanice” pentru a se rezolva situația.