Rusia a lansat luni dimineață un amplu atac cu rachete pe teritoriul Ucrainei, lovind unități rezidențiale și industriale și rănind mai multe persoane, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Reuters. Toată Ucraina a fost sub alertă de raid aerian începând cu ora locală 6.00, Forțele Aeriene ucrainene anunțând că a fost vorba de mai multe valuri de rachete de croazieră și, în unele regiuni, de rachete balistice.

Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra KievuluiFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

UPDATE 15:40 Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că lipsa de suficiente rachete antiaeriene Patriot pentru a proteja întregul spațiu aerian al Ucrainei de rachete balistice greu de lovit, a fost un motiv cheie pentru succesul atacului rusesc de luni. „Trebuie să înțelegem că aceste rachete zboară pe o traiectorie balistică și că sistemele care sunt capabile să le intercepteze sunt, de exemplu, Patriot. Acesta este motivul pentru care avem acest rezultat astăzi", a declarat Ihnat. „Nu putem acoperi întregul teritoriu al Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană astfel încât nicio rachetă să nu treacă. Apărăm zonele la nivel local, pe rutele probabile de apropiere și acolo unde avem trupe și lucruri de genul acesta", a adăugat el.

UPDATE 11:42 Forțele aeriene ucrainene au precizat că rușii au atacat dimineață cu 59 de rachete și drone:

  • 8 UAV-uri de atac Shahed-136/131 lansate din zona Primorsko-Akhtarsk din Federația Rusă;
  • 7 rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 din regiunea Belgorod - Federația Rusă;
  • 4 rachete aerobalistice X-47M2 Kinjal trase de patru aeronave MiG-31K (zona de lansare - Riazan, Tambov);
  • 24 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55 de pe 11 bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare - Engels, Rusia);
  • 8 rachete de croazieră X-22 de la bombardierele Tu-22M3 din regiunea Belgorod - Federația Rusă;
  • 6 rachete balistice Iskander-M lansate din Dzhankoy și Chauda - Crimeea;
  • 2 rachete teleghidate X-31P de la avioane tactice (zona de lansare - regiunea Belgorod).

Potrivit sursei citate, au fost distruse 8 drone Shahed și 18 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55, cu precizarea că nu toate rachetele inamice care nu au putut fi doborâte și-au atins țintele.

  • UPDATE 10:39 Atacul din regiunea Dnipropetrovsk a ucis o persoană și a rănit 25, dintre care 5 copii, potrivit guvernatorului. Un centru comercial, peste 20 de case, trei clădiri administrative, două benzinării, o clădire cu cinci etaje și o mașină ar fi fost avariate. Doi oameni au fost răniți în Zaporojie, unde au fost raportate 5 explozii, iar în Harkov au fost rănite trei persoane, potrivit autorităților locale, citate de Kyiv Independent.

„Inamicul a atacat fără milă orașe pașnice”, a declarat Oleksandr Vilkul, primarul orașului Krivoi Rog din sudul Ucrainei, pe aplicația de mesagerie Telegram. Vilkul a spus că informațiile complete despre amploarea potențialelor pagube vor fi dezvăluite după ce atacul rusesc se va încheia.

Țintele atacului rusesc și amploarea totală a loviturilor nu este clară la ora redactării acestei știri și nici Moscova nu a dat nicio declarație deocamdată.

Anatoliy Kurtiev, secretarul consiliului municipal din Zaporojie (sud-estul țării), a afirmat pe Telegram că un atac cu rachete asupra orașului s-a soldat cu răniți, dar nu a oferit mai multe detalii.

Cel puțin o femeie a fost rănită într-un atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a declarat primarul Ihor Terekhov pe Telegram. El a precizat că au fost lovite instalații industriale, ceea ce a provocat un incendiu.

Cinci explozii au fost auzite în orașul Zaporojie, a afirmat guvernatorul regional Iuriy Malashko, iar cel puțin două persoane au fost rănite. „Rachetele au lovit zone rezidențiale", a scris Malaskho pe Telegram.

Oficialii militari ucraineni din alte orașe, inclusiv Dnipropetrovsk și Hmelnîțkîi au declarat, de asemenea, că orașele lor au fost supuse unui „atac masiv cu rachete" din partea Rusiei.

După aproape doi ani de război, ambele părți au trecut la intensificarea atacurilor aeriene asupra teritoriilor celeilalte părți, după ce nu au reușit să obțină câștiguri semnificative de-a lungul liniilor de front.

Rusia a lansat cele mai mari atacuri asupra Kievului, precum și asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov.