Agenția de informații militare din Ucraina (HUR) a confiscat 100 de gigabytes (GB) de date clasificate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari de la compania rusă Special Technology Center, a declarat luni HUR, potrivit Kyiv Independent.

componente ale dronei Orlan-10Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Firma cu sediul în Sankt Petersburg, plasată sub sancțiuni ucrainene și internaționale, produce drone de recunoaștere Orlan, sisteme de război electronic și alte instrumente folosite de armata rusă.

Dronele Orlan sunt utilizate pe scară largă de către forțele de invazie rusești din Ucraina pentru a regla tirul de artilerie și pentru a cerceta pozițiile ucrainene.

HUR ar fi obținut planuri, brevete și software atât pentru proiecte existente, cât și pentru cele în curs de dezvoltare.

Agenția a declarat că a obținut acces la datele companiei „de importanță critică” din industria de apărare „datorită unei cooperări eficiente cu reprezentanți patrioți ai societății civile și ai comunității media”.

„Aceasta este o lovitură semnificativă pentru Moscova: datele sunt deja folosite pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei și pentru a slăbi statul agresor”, a declarat agenția de informații militare ucraineană.

În decembrie, presa a relatat că un grup de hackeri ucraineni, susținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a vizat infrastructura critică a Rosvodokanal, o companie rusă de utilități. Hackerii ar fi șters peste 50 de terabytes (TB) de date și ar fi obținut acces la 1,5 TB.

Atacul a avut loc la numai o săptămână după un atac cibernetic masiv, legat de Rusia, împotriva operatorului de telefonie ucrainean Kyivstar, care a provocat întreruperi ale internetului și ale rețelei în întreaga țară.