Autoritățile din orașul italian Modena au blocat marți folosirea unei săli publice pentru găzduirea unui eveniment privat despre „reconstrucția” orașului ucrainean Mariupol, afirmând că acesta „pare” să susțină fățiș invazia rusă din Ucraina, relatează Reuters.

Vladimir Putin vorbind la telefonFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

Mariupolul a fost scena unora dintre cele mai brutale lupte de la începerea invaziei rusești în februarie 2022, el fiind distrus aproape complet în urma unui asediu care a făcut înconjorul presei din întreaga lume datorită eforturilor disperate ale regimentului Azov și pușcașilor marini ucraineni de apăra orașul-port de la Marea Azov.

Conferința care trebuia să fie organizată la Modena, numită „Mariupol. Renaștere după Război”, este finanțată de asociața culturală rusă din regiunea Emilia-Romagna. Potrivit descrierii oficiale, scopul evenimentului este de a ilustra reconstruirea orașului.

De altfel, chiar președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupolul în luna martie a anului trecut pentru a atrage atenția asupra acestui lucru.

Printre invitații la evenimentul din Modena se numărau consulul general al Rusiei la Milano, Dmitri Ștodin, potrivit website-ului organizatorilor.

Autoritățile italiene vorbesc de apariția unor „informații noi” legate de eveniment

Consiliul local din Modena a anunțat însă marți că și-a retras acordul pentru folosirea unei săli publice pentru găzduirea conferinței programate pentru data de 20 ianuarie, invocând „apariția unor informații noi”.

Acesta a adăugat într-un comunicat de presă că lista de vorbitori a evenimentului nu pare în linie cu angajamentul autorităților de a nu promova ideologii fasciste și rasiste și că încalcă angajamentul Italiei de a promova pacea și relațiile internaționale.

Yaroslav Melnik, ambasadorul Ucrainei în Italia, afirmase că organizarea acestui eveniment reprezintă „o insultă publică față de memoria miilor de victime civile” care au murit în Mariupol.

După anunțul privind retragerea aprobării pentru organizarea evenimentului într-o sală publică, ambasada ucraineană la Roma a declarat într-o postare făcută pe rețeaua de socializare „X” că măsura „protejează comunitatea de răspândirea propagandei ruse în Italia.

Ambasada Rusiei la Roma și asociația culturală rusă din Emilia-Romagna nu au dat deocamdată curs unor solicitări pentru comentarii.

Aleksandr Dughin a fost invitat și el să vorbească în Italia

Însă agenția Reuters notează că numărul evenimentelor publice cu caracter pro-rus este în creștere în Italia. Deputata Lia Quartapelle, o membră a Partidului Democrat de centru-stânga, a avertizat recent cu privire la „ofensiva culturală a asociațiilor pro-Putin”.

„Italia este de partea libertății Ucrainei”, a insistat ea într-un mesaj distribuit pe „X”.

Luni, organizația italo-rusă Vento dell'Est a declarat că va reprograma o altă conferință, la care urmează să participe și ideologul rus Aleksandr Dughin, după ce sala în care trebuia să aibă loc a devenit indisponibilă.

Evenimentul în cauză, numit „Înspre o nouă lume multipolară”, trebuia să fie găzduit de Grand Hotel Guinigi din orașul toscan Lucca pe 27 ianuarie.

„Avocatul nostru are în vedere cererea unor despăgubiri”, a declarat Vento dell'Est într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

Urmărește ultimele evoluții din a 685-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.