Țările baltice s-au numărat printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la începerea războiului în contextul propriei istorii turbulente cu Rusia însă Estonia promite acum că va aloca anual un procent din PIB pentru ajutarea Kievului, relatează Interfax.

Premierul eston Kaja Kallas alaturi de presedintele Volodimir ZelenskiFoto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Premierul eston Kaja Kallas, care a depus jurământul pentru un nou mandat în aprilie anul trecut, a precizat că guvernul ei va aloca în următorii 4 ani 0,25% din Produsul Intern Brut al Estoniei pentru asistență militară destinată Ucrainei.

„Contribuția Estoniei la victoria Ucrainei va fi de 0,25% din PIB în decursul următorilor 4 ani. Dacă fiecare țară contribuie cu 0,25%, de asta are nevoie Ucraina pentru a câștiga acest război”, a îndemnat ea celelalte țări partenere ale Kievului, într-un interviu acordat ERR, societatea de radiodifuziune de la Tallinn.

Ea a adăugat că, începând cu 2022, Estonia a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

„Acest lucru este necesar și pentru asigurarea securității noastre”, a explicat ea.

În plus, Kallas a precizat că Estonia va oferi alte 14 milioane de euro pe an pentru eforturile comune de reconstrucție a Ucrainei și programe umanitare.

Estonia avertizează Occidentul împotriva „oboselii” față de război

Premierul eston a punctat de asemenea că multe persoane din țările democratice s-au obișnuit cu războiul din Ucraina și că, în aceste condiții, sondajele de opinie care arată „oboseala” opiniei publice față de conflict duc la întârzierea ajutoarelor necesare Kievului.

Ea a declarat că este necesar ca decidenții politici să explice constant publicului din diferite țări de ce susținerea Ucrainei este importantă.

Comentariile sale vin la doar o zi după ce cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat țările din Uniunea Europeană să își sporească livrările de armament către Ucraina, afirmând că „livrările planificate nu sunt suficiente”.

„Oricât de semnificativă este contribuţia germană, ea nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung. De aceea, le cer aliaţilor din Uniunea Europeană să-şi consolideze eforturile cu privire la Ucraina. Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”, a subliniat Scholz într-o conferinţă de presă susținută la Berlin.

El a adăugat că Germania a cerut Comisiei Europene să se consulte cu fiecare stat membru în privința livrărilor pe care intenționează să le efectueze, întrucât nu toate aceste livrări sunt cunoscute.

Urmărește ultimele evoluții din a 685-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.