Noul guvern estonian condus de Kaja Kallas, un susținător puternic al Ucrainei, a depus luni jurământul în faţa Parlamentului, transmit France Presse și Agerpres.

Kaja KallasFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kallas, care a fost prim-ministru al Estoniei din 2021, va continua să-şi exercite funcţia după victoria partidului său de centru-dreapta, Partidul Reformei, la alegerile parlamentare din martie. Acesta a intrat într-o coaliţie cu partidul liberal Eesti 200 şi cu social-democraţii.

Cele trei partide s-au angajat să investească în securitatea energetică, să introducă reforme ecologice şi să modernizeze politica fiscală în această ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, care este membră a UE şi a NATO.

Noua coaliţie intenţionează să menţină obiectivul de creştere a cheltuielilor pentru apărare la cel puţin 3% din PIB.

Vești bune pentru Ucraina din Estonia

Estonia, care se învecinează cu Rusia, se numără printre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, solicitând în mod regulat mai mult ajutor pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva agresiunii Moscovei și oferind sprijin militar pe cont propriu Ucrainei.

Rivalul electoral de dreapta al Partidului Reformei, EKRE, a făcut campanie împotriva unor noi livrări de arme către Ucraina. EKRE s-a clasat pe locul al doilea, cu 16% din voturi, în timp ce Partidul Reformei a obţinut aproape 32%.

Fostul premier finlandez Sanna Marin, o altă susținătoare puternică a Ucrainei, a pierdut alegerile parlamentare organizate la începutul lunii aprilie, însă noul guvern de dreapta de la Helsinki și-a confirmat angajamentul de a continua sprijinirea Kievului.

Finlanda a fost admisă oficial în NATO la doar două zile după ce Sanna Marin a pierdut alegerile, după ce Turcia a blocat timp de luni de zile intrarea țării nordice în alianță.

Urmărește ultimele evoluții din a 418-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.