Rușii care părăsesc țara și susțin Ucraina ar trebui să fie trimiși în gulaguri din Siberia dacă se vor întoarce vreodată acasă, a declarat marți Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, citat de Reuters.

Putin la Kremlin in 2020 alaturi de Viktor Medvedciuk (dreapta) si Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de StatFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Deși numărul rușilor care au părăsit țara după declanșarea războiului din Ucraina anul trecut nu este cunoscut cu exactitate, se crede că el este de ordinul sutelor de mii, decretarea mobilizării „parțiale” de către președintele Vladimir Putin în septembrie 2022 ducând la un veritabil exod al bărbaților din Rusia.

La peste un an și jumătate de la începerea războiului, Rusia este un loc mult mai sumbru: ultimii disidenți au fost încarcerați, televiziunile de stat și înalți oficiali de la Moscova vorbesc periodic de un „Armaghedon” nuclear iar unii politicieni ruși au propus măsuri care frizează absurdul.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei, a declarat marți în plenul parlamentului că persoanele care au părăsit Rusia și s-au bucurat de loviturile ucrainene cu drone și rachete împotriva țării lor natale ar trebui să știe că nu mai sunt bineveniți înapoi acasă.

„Cei care au părăsit țara și au comis acte dezgustătoare, bucurându-se de focurile trase asupra teritoriului Federației Ruse, sperând la victoria regimului nazist sângeros de la Kiev, ar trebui să își dea seama că nimeni nu îi așteaptă aici”, a tunat el.

„Dar dacă se întorc, li se va pune la dispoziție Magadanul”, a adăugat Volodin, folosind numele regiunii care în Rusia este sinonimă cu sistemul de gulaguri din timpul dictatorului Iosif Stalin.

Se crede că în jur de 800.000 de persoane au trecut prin gulagurile din regiunea Magadan din Orientul Extrem Rus între 1932, cu 7 ani înainte de fondarea orașului cu același nume care în prezent este reședința administrativă a regiunii, și jumătatea anilor 1950.

Gulagurile, din nou în atenția publică din Rusia

În total, aproximativ 18 milioane de persoane au trecut prin sistemul gulagurilor sovietice, imortalizat de scriitorul Aleksandr Soljenițîn, un supraviețuitor al deportării în Siberia. Cartea sa de căpătâi, „Arhipelagul gulag”, a fost interzisă în Uniunea Sovietică după publicarea sa în 1973 în Occident.

Un deputat din partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a cerut la începutul acestui an ca „Arhipelagul gulag” să fie interzis din nou în țară, afirmând că din școlile rusești trebuie excluse lucrările care „umilesc Rusia și aruncă noroi asupra sa”.

Însă în pofida experienței sale sub totalitarismul sovietic, Aleksandr Soljenițîn a fost un susținător puternic al lui Putin până la moartea scriitorului în 2008 la vârsta de 89 de ani, liderul de la Kremlin exprimându-și în schimb admirația pentru opera sa literară. Guvernul lui Putin a făcut din carte lectură obligatorie în 2009, aceasta fiind studiată în liceu de către elevii de 16 și 17 ani.

În ceea ce privește comentariile făcute marți de Viaceslav Volodin, o transcriere integrală a discursului său a fost publicată pe canalul de Telegram al Dumei de Stat, atrăgând reacții mixte din partea rușilor ce folosesc aplicația de mesagerie.

Unii i-au dat dreptate și au îndemnat politicienii ruși să treacă de la vorbe la fapte. Alții s-au declarat însă mai degrabă amuzați de afirmațiile sale.

De exemplu, un răspuns anonim la postarea făcută de Duma de Stat sugera că regiunea Magadan ar putea să nu facă față unui aflux atât de mare de persoane și că cei care sunt trimiși aici ar putea fi puși la construirea unui nou oraș.

Urmărește ultimele evoluții din a 594-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.