Aleksandr Soljenitin, unul dntre cei mai cunoscuti disidenti anticomunisti din lume, a decedat duminica seara, la varsta de 89 de ani, din cauza unei insuficiente cardiace acute, anunta agentia AFP citand surse din familia scriitorului.

Fost soldat in Armata Rosie in cel de-al doilea razboi mondial, Alexandr Soljenitin a devenit cel mai cunoscut dizident din Uniunea Sovietica in epoca post-stalinista.

Aleksandr Soljenitina primit premiul Nobel pentru literatura in 1970, pentru ca in 1974 sa fie expulzat din URSS. Dupa o perioada petrecuta in tari precum Germania de Vest, Elvetia si Statele Unite ale Americii, Soljenitin s-a intors in Rusia in anul 1994. Anul trecut, fostul presedinte rus Vladimir Putin l-a decorat cu prestigiosul Premiu de Stat.

Soljenitin a apreciat rolul lui Putin in restabilirea puterii si mandriei Rusiei, acuzand Alianta Nord - Atlantica de faptul ca incearca sa ingradeasca suveranitatea Rusiei si "incercuirea totala" a acestei tari.

Soljenitin a fost si un bun cunoscator al spatiului concentrationar din tara noastra; scriitorul rus a spus despre "Fenomenul Pitesti" ca a fost cel mai cumplit sistem de detentie din lume.

Una dintre cartile sale, "Arhipelagul Gulag", a ramas ca o referinta in literatura de detentie si in demascarea atrocitatilor regimului comunist din fosta URSS.

Presa internationala despre moartea lui Soljenitin: