Germania intenționează să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina pentru a o ajuta să protejeze transporturile de cereale de bombardamentele rusești, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-TFoto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Berlinul vrea să transfere Kievului un sistem IRIS-T suplimentar și peste o duzină de tunuri autopropulasate antiaeriene Gepard pentru a respinge atacurile asupra transporturilor cu destinația România, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate.

Site-ul de știri a precizat că Gepardurile ar urma să ajungă în Ucraina până la sfârșitul anului 2023, în timp ce unitățile IRIS-T ar urma să vină la o dată ulterioară.

Germania a întărit deja apărarea Ucrainei împotriva invaziei rusești cu două sisteme IRIS-T trimise în august.

Un oficial ucrainean de rang înalt a solicitat o reevaluare a sistemelor antiaeriene occidentale furnizate Ucrainei, afirmând că arme mai simple și mai ieftine ar putea fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a contracara dronele rusești Shahed de fabricație iraniană, potrivit Sky News.

Un militar ucrainean se antrenează pe un Gepard în regiunea KievFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, a declarat că nu este vorba doar de asigurarea mai multor sisteme de arme antiaeriene „ci, în primul rând, de rezolvarea unei probleme matematice care se află în economia războiului”.

În timp ce sistemele occidentale precum NASAMS și Iris-T au fost folosite pentru a doborî rachete, a spus el, folosirea lor pentru a intercepta drone Shahed ar putea să nu fie rentabilă, a scris Podoliak în limba engleză pe X , fostul Twitter.

„Astfel, aceasta duce la epuizarea stocurilor aliate și la slăbirea pe termen lung”, a scris oficialul ucrainean.

„Soluția este evidentă: pe lângă mitralierele mobile de calibru mare, există o mulțime de sisteme antiaeriene mai simple și mai ieftine disponibile astăzi, care s-au dovedit a fi eficiente împotriva Shahed. Printre acestea se numără Gepard și Vampire”, a explica Podoliak.

Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, fabricat în Germania, în timp ce sistemul antidronă Vampire, fabricat în SUA, constă într-un lansator de rachete ghidate cu laser care poate fi instalat pe platforma unui camion.

Urmărește ultimele evoluții din a 588-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.