Un oficial ucrainean de rang înalt a solicitat o reevaluare a sistemelor antiaeriene occidentale furnizate Ucrainei, afirmând că arme mai simple și mai ieftine ar putea fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a contracara dronele rusești Shahed de fabricație iraniană, potrivit Sky News.

Un militar ucrainean se antrenează pe un Gepard în regiunea KievFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, a declarat că nu este vorba doar de asigurarea mai multor sisteme de arme antiaeriene „ci, în primul rând, de rezolvarea unei probleme matematice care se află în economia războiului”.

În timp ce sistemele occidentale precum NASAMS și Iris-T au fost folosite pentru a doborî rachete, a spus el, folosirea lor pentru a intercepta drone Shahed ar putea să nu fie rentabilă, a scris Podoliak în limba engleză pe X , fostul Twitter.

„Astfel, aceasta duce la epuizarea stocurilor aliate și la slăbirea pe termen lung”, a scris oficialul ucrainean.

„Soluția este evidentă: pe lângă mitralierele mobile de calibru mare, există o mulțime de sisteme antiaeriene mai simple și mai ieftine disponibile astăzi, care s-au dovedit a fi eficiente împotriva Shahed. Printre acestea se numără Gepard și Vampire”, a explica Podoliak.

Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, fabricat în Germania, în timp ce sistemul antidronă Vampire, fabricat în SUA, constă într-un lansator de rachete ghidate cu laser care poate fi instalat pe platforma unui camion.