Volodimir Zelenski a spus duminică, într-un discurs, că nimic nu va putea slăbi ajutorul țării sale împotriva Rusiei, declarația venind la o zi după ce Congresul SUA a adoptat o lege de finanțare provizorie care nu include sprijin pentru Ucraina. În același timp, Joe Biden, i-a presat duminică pe republicanii din Congres să susțină un proiect de lege pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, spunând că este „sătul și obosit” de răfuiala politică care aproape a dus la blocarea activității guvernului. Ministrul apărării de la Kiev, Rustem Umerov a declarat că a vorbit la telefon cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, de la care a primit asigurări cu privire la continuarea asistenței militare.

Soldat ucrainean la o ceremonie în memoria celor căzuți în lupta contra invadatorilor rușiFoto: Ozge Elif Kizil / AFP / Profimedia

07:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Joe Biden a declarat că „se așteaptă pe deplin” ca președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și majoritatea republicanilor să aprobe o nouă finanțare pentru Ucraina. Casa Albă a luat legătura cu aliaţii şi cu partenerii pe tema continuării finanţării pentru Ucraina, iar aceste discuţii vor continua, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
  • Kremlinul a dat asigurări luni că „oboseala” susţinerii Ucrainei va deveni tot mai mare în rândul occidentalilor, într-un moment în care miniştrii de externe din Uniunea Europeană încearcă să dovedească contrariul întâlnindu-se la Kiev.
  • Ucraina cere arme mai simple și mai ieftine împotriva dronelor rusești / Ce are în vedere Kievul?
  • Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa, le-a spus Zelenski miniştrilor de externe ai UE reuniţi luni la Kiev, într-o şedinţă informală neanunţată în prealabil.
  • Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa cu "sponsori internaţionali ai războiului" ce cuprinde companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei
  • Președintele Mexicului critică cheltuielile "iraționale" ale SUA pentru Ucraina
  • Moscova „consacră resurse enorme” pentru a diviza aliații Kievului, acuză Ucraina
  • Slovacia acuză Rusia de „ingerință” în alegerile legislative slovace desfășurate sâmbătă și convoacă un diplomat al ambasadei ruse la Bratislava

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 586, LIVETEXT:

01:35 Zelenski: „Ştim cu toţii că e doar o chestiune de timp până când Ucraina va deveni membră UE”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni seara, în discursul video adresat compatrioţilor, că Ucraina va deveni în mod sigur membră a Uniunii Europene, concluzia fiind formulată după o zi de intense contacte diplomatice, care a marcat o premieră: miniştrii de externe din UE s-au reunit în afara blocului comunitar, la Kiev, scrie News.ro.

01:23Canale Telegram neoficiale din Rusia spun că, potrivit termenilor testamentului lui Evgheni Prigojin, bunurile sale şi controlul imperiului său de afaceri au fost lăsate moştenire fiului său de 25 de ani, Pavel.

01:04 Și Joe Biden a declarat că „se așteaptă pe deplin” ca președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și majoritatea republicanilor să aprobe o nouă finanțare pentru Ucraina.

„Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt. Prea multe vieți sunt în joc, prea mulți copii, prea mulți oameni”, a declarat președintele american în timpul unei reuniuni a cabinetului său, potrivit CNN.

00:41 Casa Albă a luat legătura cu aliaţii şi cu partenerii pe tema continuării finanţării pentru Ucraina, iar aceste discuţii vor continua, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa”

23:12Ucraina cere arme mai simple și mai ieftine împotriva dronelor rusești / Ce are în vedere Kievul?

Un oficial ucrainean de rang înalt a solicitat o reevaluare a sistemelor antiaeriene occidentale furnizate Ucrainei, afirmând că arme mai simple și mai ieftine ar putea fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a contracara dronele rusești Shahed de fabricație iraniană.

23:02Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa, le-a spus Zelenski miniştrilor de externe ai UE reuniţi luni la Kiev, într-o şedinţă informală neanunţată în prealabil.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că a propus Ucrainei un nou pachet bilateral de ajutor, prin intermediul Facilităţii europene pentru pace, de până la 5 miliarde de euro pentru anul viitor. „Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului”, a spus el.

UE rămâne unită în sprijinul său pentru Ucraina, a asigurat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. „Nu văd niciun stat membru care să se clatine”, a mai spus el, indicând că UE nu se aşteaptă ca Slovacia sau Polonia să-şi înceteze contribuţia la sprijinul pentru apărarea Ucrainei.

22:46Zelenski discută cu UE despre coridoarele alternative de export de cereale

Volodimir Zelenski a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre posibile „coridoare” alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunțat biroul președintelui ucrainean.

De amintit că, în iulie, Rusia a părăsit un acord susținut de UE care permitea exporturilor din Ucraina să plece din trei porturi aprobate din Marea Neagră.

22:37Reconstrucția Ucrainei: BERD intenționează să își dubleze finanțarea

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să își dubleze finanțările în Ucraina atunci când va veni momentul reconstrucției, a declarat luni pentru AFP președintele acesteia, Odile Renaud-Basso.

După o contracție de 30% a produsului intern brut (PIB) al Ucrainei anul trecut, "asistăm acum la o stabilizare. În afara zonelor de conflict și a teritoriilor ocupate, activitatea economică continuă să funcționeze, băncile continuă să finanțeze, iar întreprinderile s-au reorganizat", a descris situatia Renaud-Basso.

Președintele Mexicului critică cheltuielile „iraționale” ale SUA pentru Ucraina

21:25Pentru prima dată de la începutul războiul, curs valutar flexibil

Banca centrală a Ucrainei a anunțat că va introduce un curs de schimb mai flexibil începând de marți, relaxând cursul de schimb oficial pe care l-a avut în timpul războiului cu Rusia, în vederea stimulării economiei, potrivit Reuters.

Guvernatorul Băncii Centrale, Andrii Pișnii, a declarat că stabilitatea financiară din Ucraina a ajuns la un "maxim istoric", permițând băncii centrale să înceapă să relaxeze restricțiile din timpul războiului în încercarea de a ajuta economia și întreprinderile.

21:10Ucraina elimină banca OTP din Ungaria de pe lista sa cu „sponsori ai războiului”

Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa cu "sponsori internaţionali ai războiului" ce cuprinde companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei, a anunţat luni Agenţia Naţională ucraineană de Prevenire a Corupţiei, relatează Reuters.

"În timpul discuţiilor care au durat 24/7, cu participarea Serviciului de Acţiune Externă al UE, OTP Bank şi-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piaţa rusă", a precizat agenţia ucraineană pentru a-şi explica decizia.

20:37 Președintele Mexicului critică cheltuielile "iraționale" ale SUA pentru Ucraina

Cheltuielile militare ale SUA pentru Ucraina sunt "iraționale", a declarat președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care a îndemnat Washingtonul să aloce mai multe resurse pentru a ajuta țările din America Latină.

Președintele de stânga a cerut de mult timp ca SUA să aloce mai multe fonduri pentru a ajuta la dezvoltarea economică în America Centrală și în Caraibe, pentru a reduce presiunile migratorii.

20:00Moscova „consacră resurse enorme” pentru a diviza aliații Kievului, acuză Ucraina

Rusia „dedică o cantitate enormă de resurse” pentru a crea diviziuni între aliații Kievului, a afirmat luni șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, la câteva ore după comentarii ale Kremlinului privind „oboseala” occidentală în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, scrie AFP.

Kremlinul dă asigurări că Occidentul va obosi în susținerea Ucrainei

19:44Slovacia acuză Rusia de „ingerință” în alegerile legislative slovace desfășurate sâmbătă și convoacă un diplomat al ambasadei ruse la Bratislava

18:40 Kremlinul a dat asigurări luni că „oboseala” susţinerii Ucrainei va deveni tot mai mare în rândul occidentalilor, într-un moment în care miniştrii de externe din Uniunea Europeană încearcă să dovedească contrariul întâlnindu-se la Kiev.

„Oboseala susţinerii complet absurde faţă de regimul de la Kiev va creşte în diferite ţări, în special în SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

18:23Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus, la întâlnirea de la Kiev a miniștrilor de Externe din UE, că a propus Ucrainei un nou pachet multianual din planul de pace de până la 5 miliarde de euro (5,26 miliarde de dolari) pentru anul următor.

„Sper că putem ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului”, a spus Borrell într-o conferință de presă comună susținută la Kiev cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, conform Reuters.

Ucraina speră să adere la UE în termen de doi ani, dar UE trebuie, de asemenea, să ia decizii importante înainte de a fi gata să accepte orice țară nouă. Cea mai importantă decizie, spun diplomații UE, se va referi la buget - a permite unei țări de dimensiunea Ucrainei să intre în bloc va necesita un buget mult mai mare, multe state membre fiind așteptate să treacă de la beneficiari neți la contribuabili neți, scrie The Guardian.

Se așteaptă ca UE să publice în noiembrie - înaintea reuniunii din decembrie a liderilor UE - primul său raport anual privind procesul Ucrainei și Republicii Moldova de aderare la UE.

17:54 Cel puțin două persoane au fost ucise, iar alte zece rănite în cel mai recent bombardament lansat de ruși în regiunea Herson din sudul Ucrainei, au declarat luni oficiali regionali, conform Reuters.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a scris pe Telegram că forțele ruse au lovit peste noapte zone rezidențiale, magazine, infrastructură medicală, iar cel puțin doi oameni au fost uciși. Unul dintre ei este un polițist, iar printre cei răniți în atacurile de peste noapte asupra capitalei regionale se numără și copii.

Zelenski, la reuniunea de la Kiev a miniștrilor de Externe din UE: Victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră

17:02 Rusia a afirmat luni că decizia Congresului Statelor Unite de a adopta o lege ce evită încetarea finanţării guvernului american, dar din care lipseşte ajutorul pentru Kiev, nu indică faptul că sprijinul de multe miliarde de dolari al Washingtonului faţă de Ucraina se va modifica în curând.

„Îşi vor continua sprijinul”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia TASS. „Nu ar trebui să credem că s-a schimbat ceva: este doar un show pentru public, este doar zgomot”, a adăugat el.

16:36Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus miniștrilor de Externe ai statelor UE, reuniți luni la Kiev, că este „încrezător că Ucraina și întreaga lume liberă sunt capabile” să câștige războiul declanșat de Rusia.

„Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră: cu cât facem împreună pași mai puternici și mai principiali, cu atât mai repede acest război se va termina”, a spus Zelenski, citat de CNN.

El a descris prezența miniștrilor la Kiev drept „un pas către consolidarea Europei”: „Trebuie să luăm constant noi măsuri de apărare și măsuri diplomatice, politice și de integrare, economice și de sancțiuni care să ne întărească pozițiile comune”.

Liderul de la Kiev a spus că, pe lângă ajutorul militar suplimentar și producția comună de arme, calea Ucrainei către aderarea la NATO și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei se numără printre pașii importanți care trebuie făcuți. Un alt pas ar fi începerea negocierilor în acest an privind aderarea Ucrainei la UE.

„Puteți fi siguri de hotărârea noastră de a fi alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a fost replica șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Declarațiile sale au loc și în contextul în care Congresul SUA nu a inclus în acordul bugetar temporar, adoptat pentru a evita un blocaj guvernamental, 6 miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev.

15:56Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom, a spus luni ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov

15:43 Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, aflată într-o vizită la Kiev, a cerut luni Occidentului un „plan de protecție de iarnă" pentru Ucraina, care să o ajute să facă față „brutalității" atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice ce sunt previzionate a avea loc în această iarnă.

„Ucraina are nevoie de un plan de protecție pe timp de iarnă care să includă apărare antiaeriană, generatoare și o consolidare a aprovizionării cu energie", a spus Baerbok de la Kiev, unde are loc o reuniune „istorică" a șefilor diplomațiilor din UE.

Rubla a căzut iar la aproape 100 de unități pentru un dolar

15:38 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va întâlni marți cu președintele Abhaziei, relatează agenția rusă de știri TASS. Kremlinul a precizat, într-un comunicat că Lavrov se va întâlni cu președintele Aslan Bzhania și cu un diplomat de rang înalt din Abhazia.

Potrivit ministerului rus de externe, agenda întâlnirilor include o gamă largă de „probleme bilaterale, regionale și internaționale presante".

Situată în partea de nord-vest a Georgiei, Abhazia a câștigat un război de secesiune cu Georgia în 1992-1993 și și-a declarat oficial independența în 1999. Majoritatea țărilor lumii o consideră, însă, în continuare ca făcând parte din Georgia.

15:24Rușii au avut din nou nevoie de aproape 100 de ruble pentru a putea cumpăra un dolar luni, cursul de schimb de dinainte ca Banca Centrală a țării să majoreze dobânda de referință pentru a încerca să oprească declinul.

14:53 Exporturile germane de echipamente militare către Ucraina au crescut de peste patru ori până acum în acest an, făcând din Kiev principalul beneficiar al armamentului produs în Germania, a anunțat luni Ministerul Economiei.

Ucraina a acoperit 3,3 miliarde de euro din valoarea totală a exporturilor militare autorizate ale Germaniei de 8,76 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului. În aceeași perioadă a anului trecut, pentru Ucraina fuseseră aprobate echipamente în valoare de 775 de milioane de euro.

Ungaria, care a spus de mult timp că își va crește cheltuielile militare, a fost al doilea cel mai mare beneficiar al exporturilor germane, cu echipamente de 1,03 miliarde de euro, urmată de Statele Unite, cu 467 de milioane de euro. (Reuters)

Rușii ar fi avut pierderi mari de echipamente în ultima zi

14:27 Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina „indiferent de ceea ce se întâmplă în altă parte", a declarat ministrul apărării. Grant Shapps a spus că este convins că SUA și Polonia își vor menține sprijinul hotărât pentru Ucraina, în ciuda presiunilor interne.

Era de așteptat că vor ieși la suprafață tensiuni legate de susținerea Ucrainei în timpul unor alegeri, dar sprijinul Poloniei a fost „magnific", a declarat el.

Referindu-se la SUA, Shapps a afirmat că „suntem departe" de retragerea sprijinului americanilor, iar oamenii nu ar trebui să „supraestimeze" mașinațiunile din procedurile bugetare americane sau să presupună că se va ajunge la „cel mai negru scenariu” după alegerile prezindețiale din Statele Unite de anul viitor. (Sky News)

14:06 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 510 de soldați, 15 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 26 de diferite vehicule.

14:00 Rusia a transmis luni că va urmări evoluțiile din Slovacia după ce partidul condus de fostul premier Robert Fico, cel care a promis să oprească livrările de arme slovace către Ucraina, a câștigat alegerile de sâmbătă.

Dmitri Peskov a subliniat că Fico nu a ajuns încă la un acord cu alte partide privind formarea unei coaliții și a declarat că este ridicol ca politicieni europeni ca el, care pun nevoile țării lor pe primul loc, să fie etichetați drept pro-ruși.

„Acest lucru este absurd. Desigur, am dori să vedem politicieni mai experimentați, politicieni sobri, politicieni care tind să evalueze sobru situația. Vom urmări ce se va întâmpla în continuare", a declarat Peskov. (Reuters)

Multe companii străine încă fac bani buni în Rusia

13:40 Toate cele 27 de state membre ale UE au trimis oficiali la reuniunea cheie de luni de la Kiev, a declarat pentru CNN un oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, doar 23 de țări și-au trimis miniștrii de externe, iar patru țări au trimis alți oficiali guvernamentali.

Miniștrii de externe din următoarele țări se află la Kiev: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Letoni și Suedia au trimis secretari de stat, Polonia un ministru adjunct, iar Ungaria doar un secretar de stat adjunct.

13:31Numeroase companii străine, inclusiv din Occident, continuă să încaseze venituri de miliarde de ruble în Rusia, în pofida sancțiunilor și a apelurilor de a boicota țara condusă de Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

13:24 Kremlinul a spus luni că este de părere că sentimentul de oboseală față de războiul din Ucraina va crește în Statele Unite și în Europa, dar că Washingtonul va continua să se implice direct în conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia prognozează că oboseala față de război în Occident va duce la ceea ce el a numit o fragmentare a opiniei cu privire la conflictul din Ucraina.

Bulgaria nu mai primește mașini cu număr rusesc

13:12 Interdicția bulgară privind intrarea în țară a mașinilor rusești va intra în vigoare astăzi, potrivit unor informații citate de Sky News..

Bulgaria se alătură Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei, Finlandei și Norvegiei în măsura de blocare la graniță a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești, a raportat postul de știri bulgar 24 Yaca.

O interdicție pentru camioane este deja în vigoare de câteva luni, a declarat comisarul șef al poliției de frontieră bulgare, Anton Zlatanov.

12:41 Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, se află, luni, la Kiev, unde participă la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele UE. Odobescu a publicat, pe Twitter, o fotografie de la Zidul Amintirii din capitala Ucrainei, unde se află portrete ale celor care au murit în războiul contra invaziei ruse.

12:27 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat luni că legea de finanțare provizorie adoptată de Congresul american care omite ajutorul pentru Ucraina nu va schimba nimic, descriind decizia Washingtonului drept un „spectacol pentru public", a relatat agenția de presă RIA.

Ryabkov a mai spus că rachetele produse de SUA, acoperite anterior de fostul tratat INF (Forțe Nucleare cu Rază Intermediară), ar putea apărea în Europa și în regiunea Asia-Pacific. Washingtonul s-a retras din acest tratat în 2019. Rusia a declarat că nu va desfășura astfel de arme cu condiția ca Washingtonul să nu o facă nici el.

Rusia probabil că va ataca rețeaua energetică ucraineană și iarna aceasta

11:56 Ucraina „respectă alegerea poporului slovac", a declarat luni şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, după victoria în alegerile legislative din Slovacia a partidului populist Smer-SD, formaţiunea fostului premier Robert Fico

11:38 Probabil că Moscova va desfășura și în această iarnă o campanie de lovituri cu rachete cu scopul de a paraliza rețeaua energetică a Ucrainei, scrie The Guardian.

Miercurea trecută, Ukrenergo, operatorul de stat al sistemului de transport al energiei electrice, a spus că „bombardamentele inamice" au avariat o centrală termică. Sunt așteptate și mai multe lovituri, după o vară în care Rusia a preferat să lovească infrastructura de export de cereale ucraineană

De data aceasta, însă, inginerii sunt optimiști. „În 2022 a trebuit să improvizăm. Acum suntem mai bine pregătiți", a declarat Oleksandr Danyliuk, un inginer de la cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina, DTEK.

Serhii Buriak, șeful unei rețele de energie regionale a spus că „avem multă experiență din iarna trecută. În trecut, un atac ar fi lăsat fără curent o întreagă zonă. Acum putem trece rapid de la o sursă de electricitate la alta".

10:57 Explozii au fost înregistrate în nord-estul regiunii Harkov în dimineața zilei de luni, a anunțat guvernatorul Oleh Syniehubov. Ulterior, Syniehubov a precizat că forțele rusești au lovit în apropiere de Harkov de cel puțin cinci ori. Potrivit celor mai recente informații, nu au existat victime, a adăugat el.

Generalul Serhii Melnyk, șeful garnizoanei militare din Harkov, a declarat că, cel mai probabil, forțele rusești au tras cu rachete antiaeriene S-300 dinspre orașul rusesc Belgorod. (Kyiv Independent)

„Reuniune istorică” la Kiev, unde au sosit miniștrii de externe ai UE

11:16 VIDEO Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la o fabrică din Rusia care produce tancuri T-72 pentru a se plânge de numeroasele probleme pe care le are cu vehiculul capturat de unitatea sa de la armata rusă.

10:44 Forțele ucrainene au doborât patru din cele șapte drone „kamikaze" Shahed-136/131 lansate de Rusia în cursul nopții, au raportat forțele aeriene.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sudic, a declarat că forțele ruse au lansat doar un număr mic de drone de-a lungul unui traseu neobișnuit, probabil în încercarea de a localiza pozițiile de apărare antiaeriană ale Ucrainei. (Kyiv Independent)

10:05 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Kiev pentru o „reuniune istorică" menită să exprime „solidaritatea" cu Ucraina în fața agresiunii ruse, potrivit șefului diplomației UE, Josep Borrell.

„I-am convocat astăzi pe miniștrii afacerilor externe la Kiev, prima reuniune a tuturor celor 27 de țări membre în afara UE. Viitorul Ucrainei este în UE", a scris Borrell pe X (fostul Twitter).

Ucraina a saluat imediat anunțul prinvin reuniunea ministerială europeană de la Kiev, „în cadrul viitoarelor granițe ale UE".

09:43 Luni, la începutul tranzacțiilor, rubla a coborât la un minim al ultimelor șapte săptămâni în raport cu dolarul, după ce a pierdut sprijinul perioadei fiscale favorabile de la sfârșitul lunii și a rămas sub presiunea scăderii excedentului de cont curent al Rusiei.

La ora 06:11 GMT (09:11 în România), rubla era cu 0,5% mai slabă față de dolar, la 98,41 unități pentru un USD și pierduse 0,6% față de euro, tranzacționându-se la

nivelul de 103,99.

Moneda rusă a trecut de 100 pentru un dolar la jumătatea lunii august, forțând banca centrală să majoreze de urgență rata dobânzii cu 350 de puncte de bază și determinând autoritățile să discute posibilitatea reintroducerii controalelor de capital pentru a-și susține moneda.

Aviația navală, esențială pentru Rusia pe Marea Neagră

08:56 Bombardamentele rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis în cursul nopții cel puțin o persoană și au rănit alte șase, inclusiv doi copii, a declarat luni guvernatorul regional.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a afirmat pe Telegram că forțele rusești au lansat 71 de atacuri în ultimele 24 de ore, „vizând cartiere de locuit", precum și magazine și unități medicale.

Douăzeci dintre atacurile aeriene și terestre au vizat orașul Herson, districtul administrativ al regiunii, a adăugat guvernatorul, adăugând că autoritățile au stins rapid un incendiu provocat de bombardamente la începutul zilei de luni.

08:29 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „În ultimele săptămâni, componenta de aviație navală a Flotei ruse a Mării Negre și-a asumat un rol deosebit de important în operațiunile flotei, în condițiile în care aceasta se străduiește să facă față unor amenințări multiple pe flancul sudic al războiului din Ucraina.
  • Aviația navală pune accentul pe operațiunile de patrulare aeriană maritimă, foarte probabil cu misiunea principală de identificare timpurie a navelor de suprafață fără echipaj.
  • Un atu-cheie al Rusiei în aceste operațiuni este avionul amfibiu Be-12 MAIL, proiectat în anii 1950, care zboară de la bazele din Crimeea ocupată. Avioanele de luptă Su-24 FENCER și FLANKER în variantele Su-24 FENCER și FLANKER efectuează operațiuni de atac maritim, inclusiv cel puțin un atac aerian recent asupra Insulei Șerpilor, care are o poziție strategică.
  • Cu mai multe activități ale Flotei probabil relocate la Novorossiysk din cauza amenințărilor la adresa Sevastopolului, Rusia încearcă să folosească puterea navală aeriană pentru a încerca să domine nord-vestul Mării Negre.”

Rușii contraatacă la sud de Robotîne

07:41 Forțele rusești desfășoară contraatacuri tactice în zona Robotîne, ca parte a apărării lor elastice împotriva operațiunilor ofensive ucrainene în curs de desfășurare în vestul regiunii Zaporojie, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Situația la sud de Robotîne este fluidă, deoarece unele fortificații de câmp semnificative din punct de vedere tactic au fost ocupate și pierdute de mai mute ori.

Imagini geolocalizate postate la 30 septembrie arată cum forțele ucrainene lovesc trupele rusești care încearcă să intre într-un sistem de tranșee la aproximativ 1 km sud-vest de Robotîne, în apropierea drumului T0408 Robotyne-Tokmak. Imagini postate la 13 septembrie aratau că forțele ucrainene ocupaseră segmente din aceste tranșee și, prin urmare, se pare că le-au pierdut în fața contraatacurilor rusești între 13 și 30 septembrie.

Un soldat ucrainean a analizat imaginile din zonă și a observat că tranșeele controlate de ruși menționate mai sus reprezintă un punct forte într-un sistem interconectat de tranșee, sisteme de tragere și adăposturi care se află între Robotîne și Novoprokopivka.

Soldatul ucrainean a spus că tranșeele sunt conectate prin structuri subterane asemănătoare unor tuneluri și că forțele rusești acordă prioritate apărării acestor poziții, care au o importanță tactică în zona dintre Robotyne și Novoprokopivka.

07:33 Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus că blocul comunitar va spori sprijinul militar acordat Ucrainei, declarația fiind dată după ce Congresul american a adoptat sâmbătă târziu o lege de finanțare provizorie care nu include ajutorul pentru Ucraina.

Borrell a declarat în timpul unei vizite la Kiev că, în fața unei „amenințări existențiale pentru Europa", „propunerea de pe masă" a arătat că UE dorește să crească ajutorul militar pentru Ucraina.

„Să vedem ce se va întâmpla în SUA, dar, din partea noastră, vom continua să sprijinim și să ne sporim sprijinul", a declarat Borrell, întrebat despre votul de la Washington. (Reuters)

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Joe Biden a cerut Congresului să aprobe rapid sprijinul pentru Ucraina după ce aceasta a nu a fost inclusă în acordul ce a prevenit oprirea activității guvernului SUA. „Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt", a declarat Biden. Senatorii americani din ambele partide importante au emis o declarație de susținere a Kievului, afirmând că Washingtonul va continua să ofere sprijin esențial Ucrainei.
  • Ucraina a marcat Ziua Apărătorilor, onorând veteranii și comemorând soldații uciși în timpul invaziei rusești. „Vremurile grele ne-au făcut puternici. Iar cei puternici aduc mai aproape clipele biruinței. Pas cu pas. Astăzi, mâine, în fiecare zi, în fiecare minut", a declarat Zelenski.
  • Ajutorul Slovaciei pentru Kiev este în pericol după ce partidul de stânga Smer-SD al fostului prim-ministru Robert Fico a câștigat alegerile legislative. În campania electorală acesta a promis să nu mai trimită arme în Ucraina, să blocheze posibila aderare a Kievului la NATO și să se opună sancțiunilor impuse Rusiei.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat duminică că soldații britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele ruse, la fel ca și fabricile germane care produc rachete Taurus în cazul în care acestea ar aproviziona Kievul.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a spus că nu există acum planuri de a desfășura instructori militari în Ucraina, distanțându-se de declarațiile făcute de ministrul său al apărării, Grant Shapps, care sugerase că militari britanici ar putea conduce antrenamente în Ucraina.
  • Trei nave de marfă au părăsit duminică porturile ucrainene din Marea Neagră după ce au încărcat, conform bazei de date MarineTraffic, ultimele care au plecat de când Kievul a creat un „coridor umanitar" temporar.
  • Datele care arată că în 2024 va avea loc o creștere a cheltuielilor militare rusești sugerează că Moscova se pregătește pentru „mai mulți ani de lupte în Ucraina", a afirmat Ministerul britanic al Apărării. Documentele care se pare că au fost scurse de la Ministerul de Finanțe al Rusiei au arătat că este posibil ca cheltuielile de apărare ale țării să crească la aproximativ 30% din totalul cheltuielilor publice în 2024.
  • Cum au ajuns cubanezii să susțină mașinăria de război a Moscovei și să fie recrutați să lupte pentru Rusia.
  • Doi ucraineni riscă să stea șapte ani la închisoare după ce poliția i-a prins că ascundeau un sistem rusesc de rachete și muniție în valoare de 765.000 de euro, au anunțat autoritățile.
  • Banca italiană Intesa Sanpaolo a obţinut aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-şi vinde sau ceda activele din Rusia, potrivit unui document postat vineri pe un site web al guvernului rus.

------------------