Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război” - companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei - a anunțat luni Agenția Națională ucraineană de prevenire a corupției, potrivit Reuters.

Peter SzijjartoFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

„În timpul discuțiilor care au durat câteva zile 24/7 cu participarea Serviciului de Acțiune Externă al UE, OTP Bank și-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piața rusă”, a precizat agenția pentru a-și explica decizia.

Banca a fost adăugată pe listă în luna mai din cauza continuării operațiunilor în Rusia.

Ea a fost suspendată de pe listă la 29 septembrie, deoarece Kievul spera ca decizia să ducă la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro din asistența militară a UE, dar Budapesta a declarat că suspendarea nu indică schimbări semnificative.

„Ungaria nu este dispusă nici măcar să discute despre finanţarea de către Uniunea Europeană a livrărilor de armament către Ucraina, până când autorităţile de la Kiev nu vor scoate OTP Bank de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului şi nu va restabili drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia - a declarat recent Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior.