La 19 luni de la începutul invaziei, un oficial NATO avertizează că aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”. Acest lucru nu se vede pe front pentru moment. Unul dintre cei mai importanți generali ucraineni a declarat că forțele sale avansează în sud. Ajutorul SUA pentru Ucraina ar putea depinde parțial de cine preia funcția de președinte al Camerei Reprezentanților. Destituirea președintelui Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy ar putea semnala o schimbare în Camera Reprezentanților a SUA în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, unii dintre posibilii săi succesori fiind ferm în favoarea asistenței acordate Kievului, dar alții opunându-se cu tărie.

Un militar rus se pregătește să lanseze o dronă FPV la un centru de antrenament al Districtului Militar CentralFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Lupte grele raportate pe frontul din sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige teren
  • Serviciul de Informații militare al Ucrainei a declarat că unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale au debarcat din nou pe teritoriul peninsulei Crimeea ocupată și i-au atacat pe ruși, iar după finalizarea misiunii, aceștia s-au retras, relatează Ukrainska Pravda.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina
  • Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România
  • Germania va trimite mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina: „Pentru protejarea transporturilor cerealelor către România”
  • În prezent, Germania nu intenționează să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, deoarece acestea nu sunt comparabile cu rachetele furnizate de Franța și Marea Britanie, a informat miercuri ziarul Bild
  • Cel puțin unul din zece soldați ruși aflați în Ucraina consumă droguri, în timp ce rețelele de trafic de droguri se întind până pe linia frontului, scrie site-ul de știri Verstka, lansat de către jurnaliști independenți, potrivit analistului militar Chris Owen
  • Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 588, LIVETEXT:

01:12Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina, fiind de aşteptat anumite decizii din partea partenerilor. El a menţionat în context rolul Turciei, precizând că sprijină activ Ucraina inclusiv în materie de apărare.

„Astăzi, am acordat distincţii de stat prietenilor noştri turci. Ambasadorul Turciei în Ucraina, care interacţionează activ cu ţara noastră, consolidează fructuos şi puternic relaţiile noastre. În special, el lucrează la punerea în aplicare a formulei de pace. De asemenea, l-am premiat pe şeful companiei turceşti Onur, care cooperează activ cu ţara noastră, investeşte, creează locuri de muncă şi ajută la apărare. Îi sunt recunoscător pentru sprijin”, a declarat Zelenski.

00:58Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România

Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a propus o "rută alternativă" pentru exportul de cereale din Ucraina: mărfurile ar putea fi transportate pe calea ferată din România şi Bulgaria către porturile Alexandroupolis şi Salonic, relatează Le Monde.

Germania va trimite mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina

00:21În prezent, Germania nu intenționează să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, deoarece acestea nu sunt comparabile cu rachetele furnizate de Franța și Marea Britanie, a informat miercuri ziarul Bild, relatează Reuters.

Berlinul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că rachetele ar putea fi folosite pentru a ținti Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Kievul a făcut presiuni pe Berlin să furnizeze rachete Taurus, ceea ce ar putea oferi Ucrainei capacitatea de a provoca daune semnificative mai adânc pe teritoriul ocupat de ruși. Berlinul a spus în repetate rânduri că va acționa numai în comun cu Washingtonul în ceea ce privește livrările de arme către Ucraina.

00:02ONU respinge afirmația Rusiei cu privire la cauzele exploziei din închisoarea Olenivka

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a respins categoric o afirmație a Rusiei potrivit căreia explozia mortală de la închisoarea Olenivka a fost cauzată de o rachetă ucraineană HIMARS.

Explozia, care a avut loc pe teritoriul ocupat de Rusia, a ucis peste 50 de prizonieri ucraineni și a rănit alți 75. Autoritățile ucrainene au declarat la vremea respectivă că Moscova a provocat în mod deliberat explozia, fie lovind-o cu artileria, fie aruncând-o în aer din interior.

23:33Germania va trimite mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina: „Pentru protejarea transporturilor cerealelor către România”

Germania intenționează să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina pentru a o ajuta să protejeze transporturile de cereale de bombardamentele rusești, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

Lupte grele raportate pe frontul din sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige teren

22:57Cel puțin unul din zece soldați ruși aflați în Ucraina consumă droguri, în timp ce rețelele de trafic de droguri se întind până pe linia frontului, scrie site-ul de știri Verstka, lansat de către jurnaliști independenți, potrivit analistului militar Chris Owen. VIDEO

22:20Lupte grele raportate pe frontul din sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige teren

„Am avut un succes parțial în zonele de la vest de Robotîne, în regiunea Zaporojie. Acolo, soldații noștri au văzut că forțele de ocupație au suferit pierderi atât în ceea ce privește efectivele, cât și echipamentele”, a declarat miercuri Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din sud.

21:50SUA pare să fi reușit să ocolească reglementările privind armele confiscate

1,1 milioane de cartușe iraniene confiscate au fost trimise în Ucraina la începutul acestei săptămâni. Conform reglementărilor ONU, armele care sunt confiscate ar trebui să fie depozitate sau distruse cumva. Se pare că americanii au reușit să ocolească acest lucru.

Mișcarea este "semnificativă din punct de vedere simbolic" pentru SUA, deoarece Iranul a furnizat arme Rusiei, explică Sky News.

21:36Convorbire Scholz-Biden: Cancelarul german se declară „convins” că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că este „convins” că Statele Unite vor continua să susțină efortul de război al Ucrainei, în pofida turbulențelor politice de la Washington pe această temă, potrivit AFP.

„Sunt total convins că Congresul american va face tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că Ucraina este sprijinită”, a declarat Scholz presei după o conversație telefonică purtată marți de președintele american Joe Biden și aliații săi pe această temă.

Trupe ucrainene au debarcat din nou pe teritoriul peninsulei Crimeea

20:05Zelenski a discutat cu președintele azer Aliev despre „integritatea teritorială”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că a vorbit la telefon cu omologul său azer Ilham Aliev, care a obținut recent o victorie militară în Nagorno-Karabah, și a abordat problema „integrității teritoriale”, potrivit AFP.

19:51 Serviciul de Informații militare al Ucrainei a declarat că unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale au debarcat din nou pe teritoriul peninsulei Crimeea ocupată și i-au atacat pe ruși, iar după finalizarea misiunii, aceștia s-au retras, relatează Ukrainska Pravda.

19:39Zelenski spune că va face totul ca să obțină noile sisteme antiaeriene înainte de iarnă

Președintele ucrainean a dat asigurări miercuri că țara sa va face totul pentru a obține de la Occident noile sisteme antiaeriene înainte de începerea iernii pentru a face față unei posibile campanii de bombardamente masive ale rușilor, potrivit AFP.

18:30Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană în timp ce aşteaptă mai mulţi bani şi echipamente din partea SUA şi a aliaţilor săi, au declarat oficiali americani citaţi de CNN, potrivit News.ro.

Comandamentul Central al SUA urmează să anunţe această politică chiar în această săptămână, au declarat oficialii.

Nu este clar ce prevederi legale vor folosi SUA pentru a facilita transferul armelor, în condiţiile în care ONU cere ca armele confiscate să fie distruse sau depozitate, menţionează CNN.

Administraţia Biden analizează de luni de zile cum să trimită în mod legal armele, care sunt depozitate în instalaţiile CENTCOM din Orientul Mijlociu.

Ucraina susține că a inventat „pelerina invizibilității”, care i-ar ascunde pe soldați de camerele cu termoviziune și drone.

18:58Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, a declanșat un val de critici împotriva sa în Rusia după ce a propus detonarea unei bombe nucleare deasupra Siberiei.

18:25Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a prezentat miercuri o așa-zisă „pelerină a invizibilității”, despre care el susține că îi poate ascunde pe soldați de camerele de termoviziune și drone, relatează CNN.

16:52Preşedintele Cehiei, Petr Pavel, a cerut miercuri Europei să nu se lase descurajată de războiul din Ucraina, într-un moment în care mulţi europeni şi americani sunt tentaţi să cedeze.

„Vă încurajez pe toţi să rezistaţi descurajării în faţa războiului. Rusia trebuie învinsă în Ucraina”, deoarece dacă această ţară cade „va fi un eşec extrem de costisitor pentru noi”, a spus el în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

„Vă încurajez să nu cedaţi promisiunilor false şi populismului (...) Susţineţi Ucraina din toate puterile”, a adăugat preşedintele ceh.

16:37Cursul de schimb al rublei raportat la dolar pare să se fi stabilizat miercuri sub pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar pe care l-a depășit din nou în urmă cu o zi. TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, nota miercuri după ora 16:00 că un dolar american era cotat la 99,45 de ruble, în timp ce cursul de schimb al euro a urcat la 104,3 ruble.

16:19 Ministrul grec de externe Georgios Herapetritis a declarat miercuri la o reuniune informală a Consiliului UE că țara sa este pregătită să ofere o rută alternativă pentru grâul ucrainean și alte cereale prin porturile din nordul Salonic și Alexandroupolis.

Grecia propune în acest sens transportarea produselor pe calea ferată prin România și Bulgaria până la Salonic și Alexandroupolis. O problemă este însă că, deși ambele porturi elene pot găzdui navele necesare transportului cerealelor, capacitatea rețelei feroviare din nordul Greciei este limitată.

16:00Guvernul rus este pregătit să relaxeze interdicția asupra exporturilor de motorină în următoarele zile, a relatat miercuri cotidianul Kommersant, citând surse, în timp ce vicepremierul Alexander Novak a declarat că restricțiile funcționează, notează Reuters.

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, Rusia a suferit în ultimele luni de prețuri interne ridicate și de penurie de benzină și motorină, deoarece prețurile ridicate la export au făcut ca rafinăriile să fie avantajoase pentru a-și vinde produsele în străinătate.

„Această măsură a avut un impact pozitiv asupra situației de pe piața internă. Stocurile noastre au crescut cu aproximativ 430.000 de tone în această perioadă", a declarat Novak pentru postul de televiziune Rossiya-24.

El a mai spus că a avut miercuri o întâlnire cu producătorii ruși de petrol.

„Observăm o scădere semnificativă a prețurilor pentru produsele petroliere în aproape toate regiunile. Acesta este obiectivul care trebuia atins", a declarat Novak, fără a preciza când va fi ridicată interdicția de export.

Drone ucrainene ar fi lovit un sistem rus de apărarea antiaeriană din Belgorod - surse SBU

14:20Un sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumf, cel mai avansat de care dispune Moscova, aflat în apropiere de orașul rusesc Belgorod, a fost lovit de drone ucrainene, potrivit unor surse SBU, citate de presa ucraineană, relatează The Kyiv Independent.

13:37Preşedintele rus Vladimir Putin a decis destinația primei sale vizite în străinătate după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, liderul de la Kremlin urmând să viziteze unul dintre aliații Rusiei din Asia Centrală.

12:45Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la televiziunea rusă împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost condamnată în lipsă, miercuri, de un tribunal din Rusia la opt ani și jumătate de închisoare, scrie Reuters.

12:11Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a prezentat miercuri la Kiev, care consemnează un bilanţ de 10.000 de civili ucişi de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, relatează EFE și Agepres.

11:00O nouă înregistrare video apărută recent pe rețelele de socializare cu lovirea pe front a unui tanc T-62 rusesc confirmă un lucru pe care analiștii militari îl suspectau de mult timp: că aceste vehicule de luptă nu sunt folosite de armata rusă în scopul pentru care au fost proiectate și produse.

Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia

10:32 Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă. Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României", a scris ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.

10:09Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la topitoria de aluminiu Krasnoyarsk, deținută de Rusal, au anunțat autoritățile, relatează agenția de știri de stat rusă TASS, potrivit Reuters.

„La ora 08.57am (1.57sm GMT) a fost raportat un incendiu pe teritoriul KrAZ (Krasnoyarsk Aluminium Smelter)", a declarat agenția citată de oficiali. „Un transformator a luat foc".

Nu se știe pentru moment cauza incendiului. Rusal este cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

08:56Rusia va efectua miercuri un test la nivel național al sistemelor de avertizare publică de urgență, declanșând sirenele și întrerupând emisiunile de televiziune pentru a înștiința populația de un pericol iminent, transmite Reuters.

08:26Rusia a pierdut 279.890 de soldați de la începutul invaziei, potrivit Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

În ultimele 24 de ore, 450 de militari ruși au fost uciși, susține Ucraina.

08:00 Rusia a doborât 31 de drone lansate de Ucraina în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod, Briansk și Kursk, la granița cu Ucraina, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Nu există informații despre posibile victime sau pagube.

Guvernatorul Alexander Bogomaz acuză că forțele ucrainene au tras cu dispersie asupra mai multor sate din regiunea rusă Briansk.

Nu au existat victime în urma atacurilor, deși mai multe case au fost avariate, a adăugat el.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice independent aceste informații.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro