​Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la televiziunea rusă împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost condamnată în lipsă, miercuri, de un tribunal din Rusia la opt ani și jumătate de închisoare, scrie Reuters.

Marina OvsiannikovaFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ovsianikova a fost găsită vinovată de „difuzare cu bună știință de informații false despre Forțele Armate Ruse”, potrivit unui comunicat postat de instanță pe Telegram.

În urmă cu un an, după ce a scăpat din arestul la domiciliu, Marina Ovsianikova, în vârstă de 45 de ani, a fugit din Rusia împreună cu fiica sa, într-o țară europeană nespecificată, amintește Reuters.

Marina Ovsianikova a devenit celebră în toată lumea în martie 2022, când în timpul jurnalului de ştiri în direct de la Pervîi Canal a afişat în faţa camerelor video din studio o pancartă pe care era scris „Stop războiului” şi „Sunteţi minţiţi”. Pentru acest gest a fost reținută și a primit o amendă, după care a părăsit țara pentru a lucra la Die Welt.

În iulie 2022, Ovsianikova s-a întors în Rusia pentru a putea păstra custodia copiilor săi minori. Ea a continuat să critice Kremlinul, înainte de a fi reținută și inculpată pentru „difuzare de informații false” despre armată. Astfel, în august 2022, a primit o condamnare la două luni de arest la domiciliu, în urma unui nou protest, din iulie, când a stat pe digul unui râu vizavi de Kremlin şi a afişat un poster pe care era scris că preşedintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldaţii săi sunt fascişti.