Ministerul rus de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul moldovean la Moscova pentru a protesta față de „persecuția” presei ruse în această țară, în urma expulzării în septembrie a directorului local al agenției de presă Sputnik, potrivit AFP.

Sputnik si RTFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„A fost prezentat părții moldovenești un protest ferm împotriva persecuției actuale, motivate politic, a presei de limbă rusă din Republica Moldova”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Acesta a citat în special expulzarea de către Republica Moldova, la 13 septembrie, a directorului filialei moldovenești a Sputnik, Vitali Denissov, acuzat de Chișinău de „dezinformare și propagandă”.

Reprezentantul Guvernului a declarat că, prin expulzarea lui Denisov , autorităţile naţionale „protejează interesele cetăţenilor”.

„Autorităţile au toleranţă zero împotriva ştirilor false. Instituţia din care făcea parte cetăţeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaţionale, cu minciună, propagandă şi dezinformare. Mesajul nostru este unul clar: vom continua să protejăm interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Depinde de fiecare din noi, de întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba pe care o vorbim, să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească ţara prin intermediul propagandei şi conţinuturilor maliţioase”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă.

Ca represalii, Rusia a decis să interzică intrarea pe teritoriul său „unui număr de persoane direct implicate în limitarea libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor ruși în Republica Moldova, precum și în alimentarea sentimentului antirusesc”, potrivit ministerului.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, președinta proeuropeană Maia Sandu a criticat în mod regulat ingerințele și tentativele de provocare a țării, pe care le consideră orchestrate de Moscova.

Acuzate de a fi instrumentele de „dezinformare” ale Kremlinului, mass-media Sputnik și RT au primit interdicția de a emite în UE din martie 2022, atât pe cablu, cât și online, în urma unui acord încheiat de cei 27 la scurt timp după începerea conflictului.

Sputnik Moldova este un portal prorus, site-ul fiind blocat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova încă din 26 februarie 2022, pentru că susţinea războiul început de Rusia în Ucraina. O zi mai târziu Sputnik și Russia Today au fost interzise în Uniunea Europeană.