Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că a vorbit la telefon cu omologul său azer Ilham Aliev, care a obținut recent o victorie militară în Nagorno-Karabah, și a abordat problema „integrității teritoriale”, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Ne-am reafirmat angajamentul față de principiile suveranității statului și integrității teritoriale”, a declarat Zelenski pe Telegram, adăugând că i-a „mulțumit”, de asemenea, lui Aliev pentru ajutorul umanitar acordat Kievului, „în special în sectorul energetic, în contextul apropierii iernii”.

Aceasta a fost prima convorbire telefonică între președintele ucrainean și omologul său azer de când acesta din urmă a obținut o victorie fulgerătoare asupra separatiștilor armeni din enclava Nagorno-Karabah.

După anexarea de către Moscova a peninsulei sale Crimeea în 2014, urmată de un conflict armat în estul țării cu forțele ruse și pro-ruse, Ucraina se confruntă din 2022 cu o invazie rusă majoră și se teme de o nouă campanie de bombardamente asupra infrastructurii sale energetice, menită să provoace pene de curent în această iarnă.

Armenia, un rival al Azerbaidjanului, a fost în mod tradițional un aliat al Rusiei, dar relațiile dintre Moscova și Erevan au devenit tensionate în ultimele luni, chiar înainte de înfrângerea separatiștilor din Nagorno-Karabah.