Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că este „convins” că Statele Unite vor continua să susțină efortul de război al Ucrainei, în pofida turbulențelor politice de la Washington pe această temă, potrivit AFP.

Olaf ScholzFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

„Sunt total convins că Congresul american va face tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că Ucraina este sprijinită”, a declarat Scholz presei după o conversație telefonică purtată marți de președintele american Joe Biden și aliații săi pe această temă.

Biden s-a întâlnit cu liderii occidentali pentru a-i liniști după ce ajutorul pentru Ucraina a fost eliminat din acordul încheiat sâmbătă în Congresul SUA pentru a evita închiderea guvernului, din cauza opoziției republicanilor de linie dură.

Însă speranțele președintelui Biden de a obține rapid adoptarea unei noi legi privind Ucraina au fost spulberate marți, când aceiași adepți ai liniei dure s-au răzvrătit împotriva președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și l-au înlăturat din funcție.

Biden s-a întâlnit cu liderii principalilor săi aliați, Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Japonia, Polonia și România, precum și cu liderii Uniunii Europene și ai NATO și cu ministrul francez de externe.

În timpul acestei convorbiri, el „a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, iar ceilalți lideri și-au reafirmat angajamentele”, a precizat Casa Albă.

Scholz a declarat că, după ce a vorbit cu Biden, crede că „în rândul reprezentanților Partidului Democrat și ai Partidului Republican, un mare număr dintre ei sunt de acord cu acest sprijin (pentru Ucraina)”.

Urmărește ultimele evoluții din a 588-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.