Parlamentarii Uniunii Europene au aprobat un buget pe patru ani care va oferi până la 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a face față crizei provocate de războiul din Rusia, a anunțat marți Parlamentul European într-un comunicat.

Ucraina se apropie de Uniunea EuropeanăFoto: DreamsTime

Revizuirea bugetului a fost introdusă pentru a se adapta la „războiul în curs de desfășurare împotriva Ucrainei și la problemele tot mai mari legate de migrație”, se arată în declarația citată de CNN.

Cei 50 de miliarde de euro vor veni sub formă de sprijin bugetar direct pentru Ucraina în perioada 2024-2027, pentru a sprijini reformele, a crea un climat investițional favorabil și condiții pentru atragerea investitorilor privați în vederea redresării Ucrainei.

Finanțarea va fi separată de finanțarea pentru asistență militară.

Europarlamentarul Jan Olbrycht a declarat despre bugetul revizuit: „Obiectivul nostru a fost o propunere ambițioasă, dar realistă... și am reușit să o menținem orientată, dar cuprinzătoare. Ne propunem să stabilizăm situația Ucrainei cu o nouă facilitate de 50 de miliarde de euro, consolidând în același timp economia UE”.

În același timp, Ucraina depune eforturi pentru a satisface cererile de reformă ale Uniunii Europene, ca parte a unei căi de aderare la UE, deși analiștii se așteaptă ca acest lucru să dureze cel puțin câțiva ani.

Potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Șmihal, Ucraina va lucra la un singur document - o „foaie de parcurs pentru planul de reforme până în 2027”. (foto: DreamsTime)