Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a prezentat miercuri o așa-zisă „pelerină a invizibilității”, despre care el susține că îi poate ascunde pe soldați de camerele de termoviziune și drone, relatează CNN.

prezentare facuta de Brave1, un proiect de dezvoltare a tehnologiei de aparareFoto: Hanna Arhirova / AP / Profimedia

Mantiile blochează radiațiile emise de căldura corpului uman, făcându-l pe soldat invizibil pentru inamic.

Ele au fost create de Brave1, un proiect de tehnologie de apărare sponsorizat de guvernul ucrainean.

Pelerina a fost în dezvoltare din 2015, când era prevăzută pentru a fi folosită de lunetiști și de soldații operațiunilor speciale ale Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Donbas, a declarat pentru CNN Maxim Boriak, unul dintre dezvoltatorii mantiei.

Dezvoltarea sa ar fi început din nou la modul serios când Rusia a invadat în februarie 2022.

Pelerina folosește materiale utilizate în general de pompieri, care împiedică aerul cald să scape și să apară pe camerele de termoviziune, în timp ce un sistem de ventilație încorporat răcește aerul cald blocat în interiorul mantiei.

Boriak se referă la el ca un „sistem simplu” care cântărește până la 2,5 kilograme. Pelerinele sunt rezistente la ploaie și neinflamabile.

Pelerinele au fost deja folosite de Brigada 35 Marină în timpul contraofensivei ucrainene, a spus Boriak.

Pelerinele au fost făcute publice pentru prima dată într-un videoclip demonstrativ distribuit de Fedorov miercuri. El a spus că videoclipul „arată o mostră terminată care a fost testată cu succes pe teren”.

CNN nu poate confirma eficacitatea mantiei sau măsura în care a fost implementată.