Rusia va efectua miercuri un test la nivel național al sistemelor de avertizare publică de urgență, declanșând sirenele și întrerupând emisiunile de televiziune pentru a înștiința populația de un pericol iminent, transmite Reuters.

Moscova, vedere către centrul financiar al capitalei ruse (Moskva City)Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

Testul, efectuat pentru prima dată în 2020, face parte dintr-o nouă inițiativă care impune autorităților să efectueze teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie.

Acesta intervine însă pe fondul războiului din Ucraina, care a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

La ora 10:43 a.m., ora Moscovei (07:43 GMT), sirenele vor suna și anunțuri „Atenție toată lumea!" vor alerta populația, imitând ceea ce s-ar întâmpla în cazul unui adevărat dezastru sau catastrofă.

„Când auziți sunetul unei sirene, trebuie să vă păstrați calmul și să nu intrați în panică, să deschideți televizorul, orice canal accesibil publicului sau radioul, și să ascultați mesajul de informare", a precizat Ministerul rus pentru Situații de Urgență într-un comunicat.

„Sistemul de avertizare este conceput pentru a transmite în timp util un semnal către populație în cazul unei amenințări sau al unei urgențe de natură naturală sau provocată de om."

Și SUA testează sistemul de avertizare publică

Statele Unite efectuează, de asemenea, miercuri, un test pe scară largă al sistemelor de avertizare publică, prin intermediul telefoanelor mobile și al posturilor de radio și televiziune din SUA.

Scopul testului american este de a se asigura că sistemele „continuă să fie eficiente în alertarea populației în caz de urgență, în special la nivel național", a precizat într-un comunicat de presă Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență (FEMA).

Multe alte țări au efectuat, de asemenea, teste ale sistemelor de alertă în caz de criză și dezastre în ultimii ani.

Testul din Rusia coincide cu cea de-a 91-a aniversare a creării sistemului de apărare civilă al Rusiei și urmează unor exerciții educaționale la nivel național în luna august privind exersarea acțiunilor și procedurilor în situații de urgență, a relatat presa rusă.

Scopul testelor din Rusia este de a evalua sistemele de avertizare, pregătirea personalului responsabil cu lansarea acestora și de a crește gradul de conștientizare a publicului, a declarat ministerul rus pentru situații de urgență.