Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, a declanșat un val de critici împotriva sa în Rusia după ce a propus detonarea unei bombe nucleare deasupra Siberiei, relatează The Moscow Times.

Margarita Simonian in timpul monologului sau bizarFoto: WillWest News / Profimedia Images

Ea a făcut comentariul în timpul unui monolog de 8 minute pe care l-a înregistrat și publicat în urmă cu o zi pe pagina sa de „X”, fostul Twitter, vorbind la un moment dat despre faptul că victoria asupra Ucrainei nu va putea fi obținută atât de „ușor și fără durere” precum anexarea ilegală a Crimeii în 2014.

Potrivit Newsweek, Simonian a spus că „un ultimatum nuclear” adresat Occidentului „devine inevitabil” deoarece „ei nu vor da înapoi până când vor simți multă durere”.

Șefa Russia Today l-a citat pe Vladimir Jirinovski, răposatul politician rus ultranaționalist, care militase pentru o „lovitură împotriva Washingtonului”. Însă ea a spus că lovirea unuia dintre partenerii Rusiei cu o bombă nucleară, un laitmotiv al propagandiștilor ruși, nu este necesară.

Simonian a propus în schimb ca Rusia să detoneze o armă termonucleară „la câteva sute de kilometri deasupra propriului nostru teritoriu, undeva în Siberia”, susținând că o astfel de explozie nucleară nu îi va afecta pe cei de la sol.

Ea a justificat o astfel de mutare prin faptul că va „distruge toate comunicațiile radio” și afecta sateliții și telefoanele mobile, ceea ce ar face ca întreaga lume „să se întoarcă în 1993”, o perioadă descrisă de Simonian ca fiind „minunată”.

„Opțiunea există și este cea mai umană”, a subliniat ea cu privire la măsura pe care a propus-o.

Consternare în Siberia după comentariile Margaritei Simonian

Mai mulți oficiali din această vastă regiune a Rusiei au denunțat în termeni duri comentariile făcute de șefa de la Russia Today după ce ele s-au viralizat în mediul online.

Maria Prusakova, o deputată a Partidului Comunist pentru Republica Altai în parlamentul de la Moscova, a vorbit despre o „insultă profundă” la adresa tuturor siberienilor.

„Trebuie măcar să îți ceri scuze locuitorilor Siberiei”, i-a transmis ea miercuri lui Simonian.

Anatoli Lokot, primarul Novosibirskului, cel mai mare oraș din Siberia, a părut consternat de comentariile făcute de șefa Russia Today, avertizând că o astfel de detonare nucleară deasupra teritoriului Rusiei ar putea avea consecințe neprevăzute care să dureze „mii de ani”.

„Nu există niciun lucru bun legat de exploziile termonucleare”, a spus el, amintind totodată de pregătirea sa de fizician pentru a da mai multă greutate vorbelor sale.

Nikolai Korolev, un oficial local din zona Moscovei, a anunțat că a depus o cerere la Comitetul de Investigații al Rusiei ca afirmațiile făcute de Simonian să fie anchetate pentru a vedea dacă nu au încălcat în vreun fel legislația rusă.

Kremlinul s-a distanțat de afirmațiile șefei Russia Today, Ramzan Kadîrov i-a sărit în apărare

Kremlinul s-a distanțat încă de marți de afirmațiile acesteia prin vocea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, care a amintit că Rusia nu a părăsit acordul internațional care interzice testele nucleare în atmosferă.

„În prezent încă nu am părăsit regimul de refuzare a testelor nucleare”, a spus Peskov într-un comentariu transmis printr-un comunicat de presă publicat de agenția RIA Novosti. „Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, așa că nu cred că asemenea discuții sunt posibile acum dintr-un punct de vedere oficial”, a adăugat el.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin, a comentat și el asupra subiectului, afirmând într-o postare făcută pe Telegram că redactorul-șef al RT „nu este atât de prost încât să propună o lovitură nucleară pe propriul teritoriu”.

El a adăugat că, principial vorbind, Simonian a exprimat o „poziție patriotică” și le-a cerut criticilor ei să „facă o muncă utilă și să aducă o contribuție tangibilă (...) la lupta împotriva NATO și a neonazismului” din Ucraina.

Șeful Ceceniei a amintit totodată că doar președintele Rusiei are puterea de a autoriza efectuarea unor teste nucleare.

Urmărește ultimele evoluții din a 588-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.