Un sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumf, cel mai avansat de care dispune Moscova, aflat în apropiere de orașul rusesc Belgorod, a fost lovit de drone ucrainene, potrivit unor surse SBU, citate de presa ucraineană, relatează The Kyiv Independent.

Un sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf expus la Forumului internațional de tehnică militară Army 2023 din RusiaFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Lovitura a fost efectuată în timpul nopții. În mai multe clipuri video care circulă pe canalele rusești de Telegram, care ar fi fost realizate în Belgorod și publicate miercuri dimineață, se aud explozii.

Sursele SBU nu au dat detalii privind amploarea daunelor aduse sistemului de apărare aeriană.

Rusia a afirmat miercuri dimineață că forțele sale au doborât 31 de drone ucrainene în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod, Briansk și Kursk, potrivit Reuters.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat că trei drone au fost distruse deasupra orașului Grayvoron, iar infrastructura civilă a fost avariată.

Acesta nu este primul atac revendicat de către SBU împotriva unui sistem modern S-400 în valoare de circă 1,2 miliarde de dolari.

Un alt astfel de sistem ar fi fost distrus la Evpatoriia, în Crimeea, la 14 septembrie, într-o operațiune comună a SBU și a Marinei ucrainene.

La 23 august, armata ucraineană a anunțat că un alt sistem S-400 a fost distrus în apropierea satului Olenivka de pe Capul Tarkhankut din peninsula Crimeea.