O nouă înregistrare video distribuită de forțele ucrainene pe rețelele de socializare arată cum trupe rusești din satul Klishciivka se retrag sub bombardamentele puternice ale Kievului din regiunea Donețk, în apropierea orașului Bahmut.

Artileristi ucraineniFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

După cum remarcă și „Tendar”, unul dintre observatorii anonimi ai războiului din Ucraina, înregistrarea surprinde o retragere haotică a trupelor ruse din acest sat ce avea o populație de aproximativ 500 de locuitori înaintea de izbucnirea războiului, militarii Moscovei fugind pe drumul principal, în plină zi și fără vehicule blindate care să îi ajute în timpul evacuării.

Imaginile amintesc în parte de cele filmate de ucraineni din dronă în timpul retragerii rușilor din satul Urozhaine, unde au fost bombardați cu muniții cu dispersie în timpul evacuării în grabă.

Însă Urozhaine, o localitate pe care Ucraina a eliberat-o complet la jumătatea lunii august, se află pe frontul din sud, pe axa care duce la orașul-port Mariupol.

Klishciivka în schimb se află în regiunea Donețk, în sudul orașului Bahmut în jurul căruia se duc lupte încă de la declanșarea ofensivei ucrainene în luna iunie.

Ce știm despre situația din acest sector al frontului din Donețk

Hărțile publicate de Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind situația din Ucraina arată că trupele ucrainene controlează în prezent aproape în întregime acest sat, nefiind deocamdată clar dacă trupele ruse ce pot fi văzute fugind în noua înregistrare video au fost ultimele din localitate, sau dacă o parte a garnizoanei rusești încă a rămas aici.

Eliberarea acestei localități ar permite trupelor ucrainene să preia controlul asupra înălțimilor strategice aflate la doar doi kilometri sud de Bahmut, însă în momentul de față obiectivele armatei ucrainene pe acest sector al frontului sunt o necunoscută în condițiile în care ea și-a concentrat majoritatea eforturilor pe frontul din sud.

Trupele ucrainene au ajuns în centrul Klishciivka în urmă cu câteva zile:

Foarte probabil unul dintre obiectivele atacurilor de aici este de a pune presiune pe frontul rusesc pentru a nu permite transferarea de forțe în sudul Ucrainei, unde armata ucraineană avansează pe două axe: una care duce către orașul-port Mariupol și una care duce către Melitopol, principalul obiectiv al ofensivei de vară a Kievului.

Ministerul ucrainean al apărării a publicat pe 21 august o înregistrare video care arată cum o coloană blindată a rușilor ce a încercat să lanseze un contraatac înspre Klishciivka a fost anihilată prin foc de artilerie, soldații ruși care au supraviețuit loviturilor fugind în grabă de aici:

Urmărește ultimele evoluții din a 562-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.