Trupele Kievulu au iavansat atât în zona Bahmut din estul țării, cât și la sud de Robotîne, în regiunea Zaporozie, potrivit statului major ucrainean. Institutul pentru Studiul Războiului a spus și el că imagini geolocalizate arată că forțele ucrainene au făcut progrese pe ambele fornturi, lucru recunoscut și de câțiva bloggeri de război ruși.

Soldat ucrainean de pe un blindat Bradley pe frontul din Robotîne, în regiunea ZaporojieFoto: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia

08:33 Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că aliații țării sale au slăbit sancțiunile impuse Rusiei și a făcut apel la o nouă campanie de impunere a unor noi măsuri punitive împotriva Moscovei
  • Discuții Blinken-Odobescu: SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona
  • Analist militar: Disperarea lui Putin pentru noi recruți ar putea reprezenta o amenințare pentru controlul său asupra puterii
  • CIA încearcă să recruteze oficiali ruşi cu un videoclip despre adevăr
  • Un britanic care lupta în Ucraina a fost găsit mort în apă, cu mâinile la spate
  • O chinezoaică cântă „Katiușa” în ruinele teatrului din Mariupol stârnind furia Ucrainei
  • Unele femei din Ucraina vor trebui să se înroleze în armată începând de luna viitoare. Femeile cu studii în domeniul medical sau farmaceutic vor fi obligate să se înroleze în serviciul militar începând cu 1 octombrie.
  • Comisia Europeană şi-a admonestat vineri ambasadorul de la Viena, Martin Selmayr, şi l-a convocat pentru discuţii la Bruxelles după ce Austria a criticat virulent o intervenţie în care acesta a acuzat guvernul austriac că plăteşte Moscovei „bani pătați de sânge”.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 562, LIVETEXT:

01:12 Echipaje de tancuri ucrainene au fost fotografiate participând astăzi la un exercițiu militar în nordul Ucrainei - în timp ce războiul cu Rusia continuă.

Vorbind la o conferință în capitala ucraineană, președintele Zelenski a declarat că contraofensiva ucraineană, care durează de trei luni, ar obține câștiguri mai rapide în sud și est dacă armata Kievului ar primi arme mai puternice.

00:50Armenia anunță programul exercițiilor militare cu Statele Unite

Manevrele "Eagle Partner 2023" vor avea loc în perioada 11-20 septembrie. Erevanul s-a distanțat recent de Rusia, pe care o critică pentru că nu l-a ajutat să-și securizeze accesul în Nagorno-Karabah, un teritoriu pe care și-l dispută Armenia și Azerbaidjanul, potrivit Le Monde.

00:02CIA încearcă să recruteze oficiali ruşi cu un videoclip despre adevăr

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA, care încearcă să recruteze mai mulţi ruşi ca spioni, a publicat un videoclip care se adresează oficialilor de la Moscova pe care îi îndeamnă să spună adevărul despre un sistem plin de linguşitori mincinoşi, relatează Reuters.

Directorul CIA, William Burns, a declarat în iulie că dezamăgirea unor ruşi faţă de războiul din Ucraina creează o ocazie rară de a recruta spioni, pe care CIA nu o va lăsa să treacă.

23:38Analist militar: Disperarea lui Putin pentru noi recruți ar putea reprezenta o amenințare pentru controlul său asupra puterii

În urma dispariției grupului de mercenari Wagner și a unei faze extrem de uzată a războiului din Ucraina, Vladimir Putin are nevoie să recruteze mai mulți soldați, analistul militar britanic Sean Bell pentru Sky News.

El dorește să nu inițieze o nouă rundă de mobilizări, deoarece acest lucru ar putea eroda încrederea publicului rus, așa că apelează la o campanie globală de recrutare pentru a satisface cererea militară.

22:54Un britanic care lupta în Ucraina a fost găsit mort în apă, cu mâinile la spate

Un britanic care se alăturase Legiunii Internaționale în Ucraina a fost descoperit fără viață într-un ochi de apă, cu mâinile legate la spate, a anunțat BBC.

Jordan Chadwick, în vârstă de 31 de ani, originar din Burnley, în Lancashire, servise anterior în cadrul armatei britanice între 2011 și 2015.

SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona

22:17Zelenski: Aliații Ucrainei au relaxat sancțiunile împotriva Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că aliații țării sale au slăbit sancțiunile impuse Rusiei și a făcut apel la o nouă campanie de impunere a unor noi măsuri punitive împotriva Moscovei, potrivit Sky News.

„În acest moment, observăm o pauză prea lungă din partea partenerilor noștri în ceea ce privește sancțiunile”, a declarat el în discursul său video nocturn. „Și încercări foarte active ale Rusiei de a se sustrage sancțiunilor”.

21:49Unele femei din Ucraina vor trebui să se înroleze în armată începând de luna viitoare

Femeile cu studii în domeniul medical sau farmaceutic vor fi obligate să se înroleze în serviciul militar începând cu 1 octombrie.

Dar, spre deosebire de bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, acestea nu vor fi restricționate să părăsească Ucraina decât dacă vor primi un apel la mobilizare. Această informație a fost dezvăluită de Fedir Venislavskyi, membru al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Verkhovna Rada, într-un interviu acordat în această dimineață RBC-Ucraina.

21:35Premierul japonez și Erdogan din Turcia au discutat despre războiul din Ucraina înainte de G20

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida și președintele turc Tayyip Erdogan au purtat o discuție despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în timpul întâlnirii lor de la New Delhi, după cum a informat astăzi Ministerul de Externe al Japoniei într-un comunicat.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care summitul G20 începe în acest weekend la New Delhi.

21:07Discuții Blinken-Odobescu: SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona

Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat vineri cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Moscova "contează" pe alegerile din SUA pentru a slăbi sprijinul pentru Kiev

20:53Şeful Statului Major al Apărării, convorbiri cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut o convorbire telefonică cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, în data de 7 septembrie, potrivit News.ro. Anunţul a fost făcut, vineri seară, de către Ministerul Apărării Naţionale.

20:42O chinezoaică cântă „Katiușa” în ruinele teatrului din Mariupol stârnind furia Ucrainei

Pe internet circulă o înregistrare video cu o chinezoaică, care pretinde că este cântăreață de operă, și performează în ruinele teatrului din Mariupol provocând indignare în Ucraina, potrivit Sky News.

20:26UE sancționează șase persoane pentru încălcarea drepturilor omului în Crimeea

Consiliul UE a sancționat șase persoane responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului legate de acțiunile lor împotriva grupurilor etnice din Crimeea.

Printre cei incluși pe listă se numără procurori și judecători implicați în mod activ în instanțele înființate de autoritățile ruse de ocupație din zonă. Acești oficiali au fost implicați în încarcerarea unui jurnalist din comunitatea tătară din Crimeea.

20:01Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că este „pregătit” să organizeze alegeri în țara sa în timp de război „dacă poporul are nevoie de ele”, potrivit AFP.

„Sunt pregătit pentru alegeri. Suntem pregătiți” dacă „poporul nostru are nevoie de ele”, a declarat el în cadrul unei conferințe la Kiev. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, Kievul plănuia să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în 2024.

19:44Moscova "contează" pe alegerile din SUA pentru a slăbi sprijinul pentru Kiev, spune Zelenski.

Numărul spionilor ruşi care operează în Statele Unite este „încă mult prea mare”

18:55 Așa-zisele alegeri, pe care Rusia încearcă să le organizeze în teritoriile ocupate ale Ucrainei, nu au nicio bază legală și subminează și mai mult perspectivele de instaurare a păcii, a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru Europa, Asia Centrală și Americi, Myroslav Yencha, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

„Suntem îngrijorați de rapoartele conform cărora Federația Rusă organizează așa-zise alegeri în regiunile Ucrainei care se află în prezent sub controlul militar temporar al Federației Ruse. Aceste așa-zise alegeri din teritoriile ocupate ale Ucrainei nu au niciun temei legal”, a subliniat Yencha, explicând poziția conducerii ONU în această problemă în fața Consiliului de Securitate.

Potrivit acestuia, ONU condamnă „orice acțiuni care ar putea duce la o escaladare sau o deteriorare în continuare a situației” și își exprimă de asemenea îngrijorarea cu privire la nevoile umanitare și situația drepturilor omului în aceste zone, precum și lipsa accesului la acestea.

„Aceste ultime încercări ilegale de a organiza noi așa-numite procese electorale în teritoriile ocupate ale Ucrainei subminează și mai mult perspectivele de stabilire a păcii”, a subliniat Yencha.

18:38 Comisia Europeană şi-a admonestat vineri ambasadorul de la Viena, Martin Selmayr, şi l-a convocat pentru discuţii la Bruxelles după ce Austria a criticat virulent o intervenţie în care acesta a acuzat guvernul austriac că plăteşte Moscovei „bani pătați de sânge”.

18:02Militarii ucraineni au distribuit o nouă înregistrare video în care arată folosirea unui obuzier autopropulsat Caesar pe front:

17:37 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri după-amiaza că Vladimir Putin se află în spatele morții fostului șef al mercenarilor Wagner.

17:22 Grupul de armate „Centru” al armatei ruse a declarat vineri că a respins 5 atacuri ucrainene în sud-estul regiunii Donețk, afirmând totodată că la asalturi a participat și Regimentul Azov al forțelor Kievului.

17:00 Directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat joi că numărul spionilor ruşi care operează în Statele Unite este „încă mult prea mare”, în ciuda eforturilor de a-i depista şi alunga din ţară.

Primele 10 tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania și Olanda au ajuns în Ucraina

16:41 Viceministrul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, Anatoli Stelmah, afirmă că persoanele care au participat la pregătirea și organizarea alegerilor ilegale organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate vor fi trimise în judecată conform legii.

„Mulți dintre acești oameni care sunt implicați în 'alegeri' cred din anumite motive că nu vor fi pedepsiți pentru asta, pentru că nu este de competența Codului nostru penal. Articolul 111 prevede o pedeapsă de până la 15 ani (...) pentru pregătirea, propaganda, participarea la un pseudoreferendum. Adică acești oameni, când teritoriile vor fi eliberate, vor fi aduși fără echivoc în fața justiției. Din anumite motive, ei cred că cei care nu au sânge pe mâini nu vor fi trași la răspundere penal. Dar acești oameni sunt infractori conform legii ucrainene”, a declarat Stelmah într-o conferință de presă.

16:20 Peter Stano, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Uniunii Europene, a declarat vineri după-amiaza că pentru blocul comunitar îngrijorările sunt legate nu de către furnizarea de muniții cu uraniu sărăcit pentru Ucraina, ci de consecințele pentru securitatea globală și sănătatea umană ale amenințărilor nucleare ale Rusia și încercările Kremlinului de a folosi alimentele în arme.

„Nu voi comenta acțiunile partenerilor noștri transatlantici, dar pot atrage atenția asupra unui lucru. Armata ucraineană și populația Ucrainei luptă pentru supraviețuire, purtând un război defensiv și just împotriva agresiunii. Nu mi-aș face griji cu privire la ce furnizează aliații Ucrainei pentru a o ajuta să se apere. Cu toate acestea, aș fi îngrijorat de jocul nuclear pe care îl joacă Putin (...) și de încercările lui de a transforma alimentele în arme”, a spus Stano.

15:51 Primele 10 tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania și Olanda au ajuns în Ucraina și altele sunt pe drum, au anunțat vineri forțele armate daneze. Cele trei țări au anunțat în februarie că vor dona 100 de tancuri de fabricație germană în „lunile următoare".

„Primele 10 tancuri au fost trimise în Ucraina. Iar altele sunt pe drum. Alte 10 tancuri au fost livrate de fabrică", au precizat forțele armate daneze într-un comunicat.

Trupele daneze din Germania instruiesc forțele ucrainene pentru a utiliza vehiculele, a adăugat sursa citată, potrivit AFP.

15:29 Eșecul Georgiei de a se integra în UE ar fi pe placul Rusiei, a declarat vineri Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar. Anul trecut, UE a recunoscut „perspectiva europeană" a Georgiei, dar a amânat cererea de aderare, afirmând că Tbilisi trebuie să facă mai întâi schimbări.

Aflat într-o vizită în Georgia, Borrell a declarat, citat de AFP, că „fără îndoială, Georgia face parte din familia europeană". Dar a subliniat că Tbilisi a îndeplinit până acum doar trei din cele 12 cerințe pe care UE le-a înaintat ca precondiție pentru a acorda țării statutul oficial de candidatură.

„Rusia va fi foarte fericită dacă nu reușim" să integrăm Georgia în UE, a spus Borrell într-o conferință de presă alături de premierul georgian, Irakli Garibashvili, adăugând că „UE nu va abandona Georgia".

Elon Musk neagă că ar fi dezactivat Starlink în timpul unui atac ucrainean

14:58 Zeci de mii de ucraineni au semnat o petiție prin care îi cer președintelui Zelenski să restabilească accesul public la declarațiile de avere online ale funcționarilor, subliniind necesitatea transparenței în timp de război.

„În acest moment, a ascunde declarațiile guvernamentale de ucraineni înseamnă a acoperi corupția totală din țară", se arată în petiția de pe site-ul președinției ucrainene. Publicată miercuri, petiția a adunat deja peste 83.000 de semnături - depășind pragul de 25.000 necesar pentru a fi luată în considerare de președinte.

Petiția face presiuni pentru ca președintele să se opună prin veto unui proiect de lege adoptat de parlament în această săptămână, care ar restabili obligativitatea declarării electronice a averilor pentru oficiali - dar care ar ține declarațiile departe de ochii publicului pentru încă un an.

14:36Miliardarul sud-african Elon Musk a negat informațiile potrivit cărora ar fi dezactivat sistemul de internet prin satelit Starlink în Crimeea pentru a preveni un atac ucrainean asupra bazei navale a Rusiei de aici, oferind o altă explicație pentru ceea ce s-a întâmplat.

14:05 Fostul ministru ucrainean al apărării i-a avertizat pe omologii săi occidentali că negocierile cu Moscova nu vor aduce pacea și că Vladimir Putin este în continuare hotărât să distrugă complet Ucraina și să „asimileze" cetățenii acesteia în Federația Rusă.

Într-un articol pentru The Guardian, Oleksii Reznikov afirmă că orice „înțelegere" cu Kremlinul nu va pune capăt conflictului. „Rusia cere recunoașterea teritoriilor ocupate ale Ucrainei ca fiind teritoriul său în schimbul încheierii războiului", scrie el.

„Cu toate acestea, este evident că acest lucru are un singur scop - să câștige timp, să se regrupeze și să „rezolve în sfârșit problema ucraineană" folosind noi resurse. Rusia nu recunoaște existența Ucrainei și a poporului ucrainean. „Scopul său este distrugerea statalității ucrainene și asimilarea ucrainenilor”, a mai spus Reznikov.

Ucraina sugerează României să doboare drone rusești dincolo de graniță

13:56 Ministerul ucrainean de Externe a condamnat vineri „alegerile frauduloase" organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, afirmând că acestea sunt „lipsite de conținut" și nu vor avea nicio valoare juridică.

Rusia organizează alegeri regionale, inclusiv în patru regiuni ucrainene pe care nu le controlează în totalitate - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

„Alegerile frauduloase ale Rusiei în teritoriile ocupate temporar sunt nule și neavenite. Ele nu vor avea nicio consecință juridică și nu vor duce la o schimbare a statutului teritoriilor ucrainene capturate de armata rusă", a precizat Kievul.

13:44Rușii care au supraviețuit asediului Leningradului de către forțele germane în al Doilea Război Mondial solicită compensații guvernului german și „încetarea politicilor discriminatorii” față de ei.

13:17 Ucraina ne sugerează să doborâm dronele și rachetele rusești „pe o anumită rază” dincolo de graniță / Podolyak: Este nevoie de acțiuni simple, nu de „tăcerea mieilor”

12:36 Activele din Rusia ale producătorului suedez de camioane Volvo AB au fost transferate unui investitor rus, a anunțat Ministerul rus al Industriei și Comerțului. citat de agenția de presă Interfax.

Volvo a suspendat toate vânzările, serviciile și producția în Rusia în februarie 2022. În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ 3% din vânzările nete ale grupului. (Reuters)

Oryx: Rușii au pierdut peste 2.300 de tancuri până acum

12:16 Un atac aerian rusesc a ucis vineri trei civili și a rănit alte patru persoane într-un sat din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko. Acesta a afirmat pe aplicația de mesagerie Telegram că atacul aerian a avut loc în satul Odradokamianka.

12:05 Există confirmări vizuale pentru 2.300 de tancuri pierdute de armata rusă în actualul război, potrivit site-ului de specialitate Oryx. De notat că estimarea ucraineană este de peste 4.500 de tancuri pierdute.

De partea cealaltă, potrivit Oryx, există confirmări vizuale pentru 646 de tancuri pierdute de armata ucraineană până acum.

11:49 Germania a prelungit vineri cu încă șase luni administrarea specială plasată asupra activelor locale ale Rosneft, după ce nu a înregistrat niciun progres în negocierile cu compania petrolieră rusă în vederea unei înțelegeri. Berlinul a plasat activele germane ale Rosneft, inclusiv participația sa de 54,17% la rafinăria Schwedt din Berlin, sub administrare specială în septembrie anul trecut.

Berlinul dorește să găsească un cumpărător de încredere pentru participația Rosneft, iar în aprilie camera inferioară a parlamentului a aprobat modificări ale unei legi care ar permite o vânzare rapidă.

Dar firma energetică rusă și Berlinul nu au făcut niciun progres în privința unui acord de ieșire, întârziind căutarea de potențiali investitori, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu problema.

Pierderi mari pentru ruși în ultima zi

11:40 Apărarea aeriană rusă a doborât o dronă ostilă deasupra nordului Crimeei, a declarat vineri Serghei Aksionov, șeful administrației peninsulei „anexate”.

11:27Ucrainenii spun că rușii au avut pierderi mari ieri: 640 de soldați, 23 de tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 31 de piese de artilerie, 47 de diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian și 1 echipament special.

11:16 O rachetă rusă a lovit vineri o clădire a poliției din orașul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, ucigând un polițist și rănind mai multe persoane, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Clădirea administrativă a poliției a fost distrusă, iar echipele de salvare au scos mai multe persoane dintre dărâmături după atacul asupra orașului natal al președintelui Volodimir Zelenski, a afirmat Klymenko pe Telegram.

El a estimat numărul răniților la 25, dar - într-o actualizare ulterioară - guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat că aproximativ 40 de oameni au fost răniți.

Trupele rusești, bombardate în timp ce se retrăgeau din Klishciivka

11:08VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de forțele ucrainene pe rețelele de socializare arată cum trupe rusești din satul Klishciivka se retrag sub bombardamentele puternice ale Kievului din regiunea Donețk, în apropierea orașului Bahmut.

10:41 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat vineri că a prevenit un „atac terorist" la o instalație de transport feroviar din Peninsula Crimeea. FSB nu a dat alte detalii până acum.

10:18 Forțele aeriene ucrainene au doborât 16 din cele 20 de drone „Shahed" de fabricație iraniană lansate de Rusia în cursul nopții, au declarat vineri oficiali regionali și militari.

„În timpul nopții, teroriștii ruși au atacat regiunea Odesa pentru a cincea oară în această săptămână", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe Telegram.

Comandamentul militar pentru Sud a afirmat că 14 drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa și alte două deasupra regiunii Nikolaev. Acesta a spus că dronele au fost lansate din Rusia și din Crimeea.

Kiper a precizat că o clădire nerezidențială a fost avariată de resturi de la o dronă, dar nu a oferit alte detalii. El a raportat că nu a existat nicio victimă în regiunea Odesa.

Charles Michel: BLocara porturilor ucrainene este scandaloasă

10:06„Dumnezeule, 55% din gazul austriecilor continuă să vină din Rusia!". Ambasadorul UE la Viena, convocat la ministerul de externe după o serie de declarații dure

09:47 Blocarea porturilor maritime ucrainene de către Rusia, de când aceasta s-a retras din acordul privind cerealele, este „scandaloasă" și „trebuie să înceteze", a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, la New Delhi.

„Este de-a dreptul scandalos că Rusia, după ce a pus capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, blochează și atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze", a declarat Michel înainte de summitul G20.

"Oferta Kremlinului, un milion de tone de cereale pentru Africa, este absolut cinică", a adăugat acesta, potrivit AFP.

09:29 Alerte de raid aerian au fost activate în majoritatea regiunilor ucrainene, transmite Kyiv Independent.

O explozie a avut loc vineri în Krivoi Rof, regiunea Dnipropetrovsk, în jurul orei locale 9.00, potrivit lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Noi progrese ucrainene pe fronturile din Bahmut și Zaporojie

08:51 Forțele ucrainene au continuat joi operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie și au obținut noi câștiguri în ambele sectoare ale frontului.

Imaginile geolocalizate publicate joi indică faptul că forțele ucrainene au făcut noi progrese la nord-vest de Verbove (18 km sud-vest de Orihiv) în vestul regiunii Zaporojie.

Un cunoscut blogger de război rus, Rybar, a afirmat că forțele ucrainene au făcut noi progrese în zonă, iar alți bloggeri au spus că forțele ucrainene au avansat temporar miercuri până la periferia nord-vestică a Verbove, indicând probabil noi progrese recente ale Ucrainei la nord-vest de localitate. (Institutul pentru Studiul Războiului)

08:34 Ce a spus Departamentul de Stat al SUA despre convorbirea dintre Antony Blinken și ministrul român de externe, Luminița Odobescu:

„Au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina. Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”.

08:25 „Ca urmare a operațiunilor de asalt, forțele de apărare au obținut un succes parțial la sud de Bahmut, scoțând inamicul din pozițiile deținute și consolidându-le pe cele proprii", a transmis statul major ucrainean.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat la televiziunea națională că forțele ucrainene presează la sud de satul Robotîne, capturat săptămâna trecută.

Maliar a spus că pe frontul sudic, unde forțele ucrainene încearcă să rupă puntea terestră stabilită de Rusia între peninsula Crimeea și estul ocupat, „evenimentele evoluează rapid".

Marea Britanie va găzdui un summit global privind securitatea alimentară

08:16 Autoritățile cubaneze au anunțat că au arestat 17 persoane pentru acuzații legate de o rețea de traficanți de persoane care ar fi ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina.

Cuba a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că autoritățile lucrează pentru a „neutraliza și dezmembra" rețeaua, despre care a spus că opera atât pe teritoriul cubanez, cât și în Rusia.

Procurorul Jose Luis Reyes a declarat că cei implicați în acest scandal ar putea fi pedepsiți cu până la 30 de ani de închisoare, cu închisoare pe viață sau cu pedeapsa cu moartea, în funcție de gravitatea și tipul de infracțiuni, care variază de la trafic de persoane la acțiuni ostile împotriva unui stat străin.

07:58 Un incendiu de proporții a afectat în noaptea de joi spre vineri clădirea Serviciului Federal Vamal din Moscova. Autoritățile ruse nu au spus nimic până la această oră despre cauzele incendiului.

07:47 Marea Britanie va găzdui în noiembrie un summit global privind securitatea alimentară pentru a sprijini țările care se confruntă cu impactul blocadei cerealelor din Marea Neagră impusă de Rusia, va anunța vineri premierul Rishi Sunak, în cadrul summitului G20 din India.

Sunak va spune că liderii globali trebuie să clarifice faptul că retragerea președintelui rus Vladimir Putin din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a sporit izolarea globală a Rusiei, a precizat biroul lui Sunak.

„Încă o dată, Vladimir Putin nu reușește să-și arate fața la G20... restul G20, între timp, demonstrează că ne vom prezenta și vom lucra împreună pentru a strânge bucățile distrugerii lui Putin", a declarat Sunak la plecarea sa spre New Delhi. (Reuters)

Nou ajutor militar american pentru Ucraina

07:18SUA anunţă un nou ajutor militar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina

01:40 Zelenski anunţă că a vorbit despre chestiuni de securitate cu premierii britanic şi israelian. El spune că în luna septembrie urmează un anunţ despre noi arme pentru Ucraina

00:54 Pentagonul explică de ce temerile Rusiei privind riscurile pentru sănătate a obuzelor cu uraniu sărăcit nu sunt fondate

00:34 VIDEO Mașina în care s-ar fi aflat doi ofițeri FSB care ar fi torturat ucraineni a fost aruncată în aer în Oleșkî - Ukrainska Pravda

00:12VIDEO Șapte atacuri ucrainene cu drone asupra unei regiuni rusești joi

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------