Miliardarul sud-african Elon Musk a negat informațiile potrivit cărora ar fi dezactivat sistemul de internet prin satelit Starlink în Crimeea pentru a preveni un atac ucrainean asupra bazei navale a Rusiei de aici, oferind o altă explicație pentru ceea ce s-a întâmplat.

Elon MuskFoto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

„Regiunile în cauză nu au fost activate pentru Starlink. Starlink nu a dezactivat nimic”, a scris el pe Twitter, rețeaua de socializare pe care a cumpărat-o în octombrie anul trecut și pe care a redenumit-o recent în „X”.

El a declarat acest lucru după ce a fost interpelat de către unul dintre utilizatorii platformei să „răspundă” dacă a „prevenit un război nuclear”.

Musk a oferit explicații suplimentare după ce i-a fost atrasă atenția că informația transmisă în premieră joi de CNN este cuprinsă în cartea sa biografică pe care jurnalistul și autorul american Walter Isaacson a scris-o în colaborare cu el.

„A existat o cerere de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink pe tot drumul până la Sevastopol. Intenția evidentă fiind să scufunde majoritatea flotei ruse ancorate aici. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost un complice direct într-un act de război major și o escaladare a conflictului”, a spus Elon Musk.

El nu a precizat dacă „autoritățile guvernamentale” în cauză au fost cele ucrainene sau americane.

Miliardarul sud-african a lansat apoi un nou apel la pace.

„Ambele părți ar trebui să convină un armistițiu. Cu fiecare zi care trece, mai mulți tineri ucraineni și ruși merg să moară pentru a cuceri bucăți mici de pământ, granițele abia schimbându-se. Acest lucru nu merită viețile lor”, a mai scris el.

Elon Musk, în centrul unei noi controverse legate de războiul din Ucraina

Walter Isaacson notează în cartea pe care a scris-o cu colaborarea miliardarului că în 2022 Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să dezactiveze rețeaua de comunicații prin satelit Starlink din apropierea coastei Crimeii pentru a dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse din Sevastopol, folosind drone maritime.

Potrivit jurnalistului, dronele ucrainene încărcate cu explozibili „s-au apropiat de flota rusă”, dar apoi „au eșuat inofensiv la mal”. De altfel, în luna septembrie a anului trecut trecătorii ruși au descoperit o dronă maritimă cu origini necunoscute pe țărmul Sevastopolului.

Isaacson scrie că decizia lui Musk a fost motivată de teama unor represalii ale Rusiei, miliardarul considerând că Moscova ar putea vedea atacul drept un „mini Pearl Harbour”, potrivit CNN, care a obținut o copie a cărții înainte ca aceasta să apară în librării. Ea urmează să fie scoasă la vânzare în cursul acestei luni.

Șeful SpaceX ar fi vorbit cu oficiali ruși și a fost încrezător după aceste conversații că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-o astfel de situație. Biografia îl citează pe miliardar spunând că rețeaua de satelit nu a fost concepută pentru conflicte.

„Starlink a fost creat pentru ca oamenii să poată viziona Netflix, să se relaxeze, să se conecteze la internet la școală și să facă lucruri pașnice, nu lovituri cu drone”, afirmă cartea.

De altfel, în luna februarie a acestui an SpaceX, compania aerospațială a lui Musk a anunțat că a interzis Kievului să folosească sistemul Starlink pentru operațiuni militare, o măsură aspru criticată de Ucraina în condițiile în care sistemul de internet prin satelit a fost vital pentru trupele sale în special în primele luni ale războiului.

SpaceX a renunțat însă la obiecții câteva luni mai târziu, după ce Pentagonul a fost de acord să plătească pentru utilizarea serviciului de către Ucraina, cum ceruse Musk încă din octombrie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 562-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.