Exercițiul militar Northern Coasts va avea loc sub conducerea Germaniei, începând de săptămâna viitoare. Trei mii de militari din 14 țări vor participa, timp de două săptămâni, la antrenamentele din largul coastelor maritime ale Estoniei și Letoniei. Manevrele militare sunt un semnal de avertizare pentru Moscova.

Centrul de comandă al marinei germaneFoto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

Manevrele vor avea loc în largul coastelor Estoniei și Letoniei, dar și în aer și pe uscat. Peste 3.000 de soldați urmează să participe la exercițiul comun, la care participă Statele Unite, Italia, Franța și Canada, pe lângă țările care se învecinează cu Marea Baltică.

În timpul exercițiului militar urmează să fie folosite 30 de nave - inclusiv un submarin -, precum și 20 de aeronave și mai multe unități pe uscat, a anunțat inspectorul Marinei Germane, viceamiralul Jan Christian Kaack.

Sediu regional cheie pentru NATO

Viceamiralul Kaack a avertizat împotriva subestimării capacităţilor militare ale Rusiei, spunând că marina germană este pregătită să-și asume mai multă responsabilitate în apărarea comună a teritoriului NATO din Marea Baltică, potrivit Bundeswehr Journal.

„Marina Germană nu este o marină mică în această regiune. Acceptăm cu plăcere responsabilitatea care decurge din asta”, a spus Kaack, referindu-se la oferta de înființare a unui sediu naval regional pentru Marea Baltică, la Rostock.

Conducerea exercițiului Northern Coasts este un pas important pentru marina germană, către pregătirea operațională deplină ca un sediu regional cheie, pentru NATO. Cartierul general al Marinei Germane este la Rostock, de unde sunt controlate operațiunile forțelor navale germane.

Exercițiul militar bazat pe un scenariu realist

Marea manevră militară are loc anual, din 2007, fiind „un exercițiu multinațional la care sunt invitați aliații NATO și țările UE”, potrivit prezentării oficiale de pe site-ul Armatei germane, Bundeswehr.de. Organizatoare, pe rând, sunt Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda.

Potrivit șefului exercițiului, amiralul de flotilă Stephan Haisch, numărul de nave și aeronave pe care le va comanda în timpul manevrei este aproape la fel de mare ca întreaga marină germană.

Scopul central al exercițiului este ca participanții să se antreneze în războiul naval – în cadrul unui scenariu general realist, desfășurat într-un mediu de coastă maritimă, cu multiple potențiale amenințări.

„Aceste pericole evoluează constant: rachetele, de exemplu, ating viteze din ce în ce mai mari, dronele își fac loc în războiul naval deasupra și sub apă”, potrivit unui comunicat.

„Aliații și partenerii NATO folosesc uneori manevre precum Northern Coasts pentru a dezvolta în comun tactici și proceduri și pentru a pune la încercare și în practică noile sisteme tehnice”.

„În primii ani ai seriei de exerciții, accentul detaliat a fost pus pe piraterie și terorism, dar astăzi accentul este pus pe apărarea națională și a Alianței, în special pe flancul de nord-est al NATO. Northern Coasts întărește, astfel, participanții individuali în a fi capabili să reacționeze în mod adecvat și consecvent la amenințările militare din aer, de deasupra și de sub mări, ca și de pe uscat”.