Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri după-amiaza că Vladimir Putin se află în spatele morții fostului șef al mercenarilor Wagner, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a făcut comentariul în trecere, în timp ce răspundea în cadrul unei conferințe de presă la o întrebare despre liderul de la Kremlin.

„Faptul că l-a ucis pe Prigojin - sau cel puțin astea sunt informațiile pe care le deținem noi, nu avem de niciun alt fel - vorbește de asemenea despre raționalitatea lui, despre faptul că este slab”, a spus președintele ucrainean.

Noile comentarii ale sale vin după ce el a dezmințit orice posibilă implicare a Ucrainei în accidentul aviatic în care a murit Prigojin, la o zi după apariția informațiilor că avionul care s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei pe 23 august i-a aparținut și că el se afla la bordul aeronavei, alături de alți comandanți ai grupării Wagner.

Zelenski a insinuat atunci că Putin s-ar afla în spatele accidentului, fără a-l numi direct.

„Nu avem nimic de-a face cu asta. Asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are”, a spus Zelenski pe 24 august.

Doar o zi mai târziu, Kremlinul a respins orice sugestii că Putin ar fi ordonat eliminarea fostului său aliat ca fiind o „minciună absolută”.

Oficialii ruși, deranjați de sugestiile că Putin ar fi ordonat decapitarea grupării Wagner

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit despre „minciuna absolută” după ce mai mulți oficiali occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, și-au exprimat rezervele vizavi de faptul că moartea lui Prigojin ar fi un accident.

„Nu sunt surprins. În Rusia nu se întâmplă multe lucruri în spatele cărora nu este Putin, dar nu știu destule pentru a ști răspunsul”, a spus șeful de la Casa Albă după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect la scurt timp după moartea lui Prigojin.

Comentariile sale au fost denunțate și de către ministerul rus de externe, nu doar de Kremlin.

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat că asemenea comentarii ilustrează lipsa de considerație a Washingtonului pentru tactul diplomatic. „Nu este la latitudinea președintelui SUA, din punctul meu de vedere, să discute despre evenimente tragice de acest fel”, a spus diplomatul rus.

Rusia a confirmat oficial pe 27 august că Prigojin s-a aflat la bordul avionului, după autoritățile au primit rezultatele testelor ADN făcute pe rămășițele cadavrelor recuperate de la locul în care s-a prăbușit avionul.

Prigojin a fost înmormântat la Sankt Petersburg, orașul său natal, în cadrul unei ceremonii private organizate două zile mai târziu.

Mai mulți analiști au remarcat că rebeliunea militară declanșată de Prigojin în noaptea zilei dintre 23 și 24 iunie a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa puterii lui Vladimir Putin în cele peste două decenii în care acesta s-a aflat în fruntea Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 562-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.