Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că aliații țării sale au slăbit sancțiunile impuse Rusiei și a făcut apel la o nouă campanie de impunere a unor noi măsuri punitive împotriva Moscovei, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„În acest moment, observăm o pauză prea lungă din partea partenerilor noștri în ceea ce privește sancțiunile”, a declarat el în discursul său video nocturn. „Și încercări foarte active ale Rusiei de a se sustrage sancțiunilor”.

Zelenski a adăugat că prioritățile guvernului său sunt sancțiunile asupra sectorului energetic al Rusiei, eforturile de a opri fluxul de produse electronice către Rusia și blocarea în continuare a sectorului financiar al Rusiei.

„Ofensiva mondială a sancțiunilor trebuie să se reia”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, declarase anterior că Ucraina a respins orice sugestie de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei ca parte a eforturilor de restabilire a acordului susținut de ONU pentru transportul de cereale prin Marea Neagră.

„Ușurarea unei părți a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei în schimbul reluării acordului privind cerealele ar fi o victorie a șantajului alimentar rusesc și o invitație adresată Moscovei pentru noi valuri de șantaj”, a scris Nikolenko pe Facebook.

Înainte de declanșarea recentei crize ucrainene, aliații occidentali au avertizat Rusia că orice încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei ar declanșa consecințe economice semnificative.