Ministerul de Externe austriac a anunțat joi seară că îl va convoca pe reprezentantul Comisiei Europene în această țară după ce acesta a criticat ritmul lent în care Austria renunță la gazul rusesc și a spus că plătește "bani pătați de sânge" pentru energie, transmite Reuters.

Martin Selmayr, ambasadorul UE în AustriaFoto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

Martin Selmayr, un oficial UE din Germania care a fost puternicul șef de cabinet al președintelui de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, până în 2018, a făcut declarațiile la un eveniment din Viena miercuri seara, potrivit agenției austriece de presă APA.

„Dumnezeule, 55% din gazul austriecilor continuă să vină din Rusia!", a declarat Selmayr, citat de APA.

El și-a exprimat uimirea față de lipsa de proteste față de faptul că plățile pentru gazul cumpărat de Austria ajută la finanțarea invaziei Rusiei în Ucraina, adăugând: „bani pătați cu sânge sunt trimiși zilnic în Rusia".

Comisia Europeană a emis ulterior o declarație în care l-a criticat pe Selmayr.

„Comisia se distanțează de declarațiile regretabile și nepotrivite făcute de șeful biroului de reprezentare din Austria. Comisia i-a cerut (acestuia) să se prezinte imediat la Bruxelles cu privire la acest incident", a spus Bruxellesul.

Potrivit celor mai recente date ale guvernului austriac, pentru luna iunie, 60% din importurile de gaze naturale ale Austriei au provenit din Rusia, în scădere față de aproximativ 80% înainte de război, dar cu mult peste cea mai scăzută cotă lunară de atunci, care a fost de 21% în septembrie anul trecut.

„Domnul Selmayr a fost convocat la Ministerul de Externe pentru o întâlnire cu secretarul general", a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că Selmayr se află în prezent în afara țării, dar că întâlnirea va avea loc la întoarcerea sa.

După zeci de ani de dependență masivă de gazul rusesc ieftin venit prin conducte, guvernul austriac de coaliție format din conservatori și Verzii de stânga afirmă că se distanțează de Rusia ca furnizor de gaz, dar că țara se confruntă cu diverse obstacole, inclusiv faptul că nu are ieșire la mare.

Alte țări, precum Germania vecină, își sporesc capacitatea de import prin terminale portuare pentru gaze naturale lichefiate.

Ministrul austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler, a declarat că „putem depăși provocările care ne așteaptă doar printr-o colaborare strânsă. Comentariile nechibzuite, precum cele despre care se spune că au fost făcute, nu numai că nu contribuie la acest lucru, dar sunt nesănătoase și contraproductive."