La mai mult de o săptămână după ce a anunțat lansarea unei contraofensive mult așteptate, Ucraina a revendicat câștiguri modeste, primii pași într-o operațiune care se anunță a fi de durată împotriva rușilor care și-au întărit considerabil pozițiile defensive în ultimele luni, potrivit unui reportaj AFP.

Armata ucraineanaFoto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

O neclaritate deliberată continuă să planeze asupra operațiunilor în curs, iar Ucraina insistă că grosul trupelor sale nici măcar nu este încă angajat, în timp ce analiștii sunt de acord că Kievul se află încă în faza inițială a ofensivei sale.

Un lucru este însă cert: eliberarea a opt sate pe o sută de km2 nu a fost ușoară.

Potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, "ambele părți suferă pierderi grele" și "forțele rusești desfășoară adesea operațiuni defensive relativ eficiente".

Jurnaliștii AFP au putut vizita pozițiile ucrainene de-a lungul liniei frontului, din Donbass până în sud, și au obținut informații despre dinamica actuală a avansului Kievului și despre costul uman și material al acestei operațiuni.

Satele recucerite

Atacurile ucrainene se concentrează pe trei axe principale: Bahmut, zona Orihiv (sud) și zona Vuhledar (sud-est), unde se află majoritatea celor opt localități pe care Kievul susține că le-a recucerit de la trupele rusești.

Pe acest câmp de luptă, AFP a putut discuta cu soldați din brigada 68 de luptă, o unitate de infanterie echipată cu vehicule blindate americane MRAP.

Potrivit acestora, forțele rusești au opus o rezistență dură în satul Blahodatné, la 50 de kilometri sud-vest de Donețk, unde încă zăceau cadavrele soldaților ruși la câteva zile după eliberarea sa.

"A fost nevoie de două zile pentru a 'curăța zona' (...). A fost foarte dificil pentru băieții noștri să îi scoată (pe ruși) de aici", a declarat pentru AFP medicul militar "Vinni".

Comandantul adjunct al brigăzii, al cărui nume de război este "Lermontov", se declară încrezător în acest moment în ceea ce privește următoarea etapă a operațiunilor și spune că vrea să recucerească principalul oraș din Donbas, Donețk, aflat din 2014 în mâinile forțelor instalate de Moscova.

Campania dificilă a ucrainenilor nu a fost lipsită de eșecuri.

Pe 8 iunie, forțele ruse au afirmat că au respins o coloană de vehicule blindate pe linia frontului la sud de Orihiv, în regiunea Zaporrojie.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini de la drone rusești care arătau ceea ce păreau a fi tancuri germane Leopard și blindate americane Bradley avariate, iar președintele rus Vladimir Putin s-a referit câteva zile mai târziu la pierderi ucrainene aproape "catastrofale".

"În unitatea noastră, șase din cele zece Bradley au fost distruse și alte trei au fost avariate", a confirmat pentru AFP un soldat din brigada mecanizată 47, pe care l-am întâlnit în apropierea liniei frontului.

Cu toate acestea, un ofițer ucrainean, cu care AFP a discutat separat, a declarat că pierderile de vieți omenești au fost în cele din urmă mai mici decât se temea inițial, deoarece, potrivit acestuia, blindajul acestor vehicule a protejat parțial echipajele lor.

Bahmut din nou și din nou

Pe lângă aceste asalturi pe frontul de sud, bătălia continuă în jurul Bahmutului, oraș cucerit de forțele ruse în luna mai cu prețul a nenumărate victime de ambele părți, după aproximativ zece luni de lupte.

De atunci, mercenarii grupului paramilitar rus Wagner s-au retras din zonă, lăsând locul armatei regulate, ceea ce le-a oferit ucrainenilor posibilitatea de a ataca flancurile orașului.

Sprijinită de echipamente occidentale grele, inclusiv tunuri autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000, armata ucraineană a avansat câteva sute de metri, în ciuda utilizării intense a dronelor explozive rusești.

Potrivit experților militari, prin multiplele sale operațiuni, Ucraina testează în continuare linia frontului în încercarea de a identifica eventualele puncte slabe ale apărării rusești.

Așadar, alte atacuri în altă parte sunt cu totul posibile. În regiunea Lugansk (est), Rusia se pregătește în acest sens, potrivit armatei ucrainene.

"Forțele rusești sapă tranșee și mai adânci", spune un soldat ucrainean în vârstă de 47 de ani, a cărui barbă încărunțită îi dă porecla de "general".

Ofițerii au declarat pentru AFP că artileria rusă a devenit mult mai puțin activă, semn, în opinia lor, că armata rusă își economisește muniția pentru a putea face față oricărui atac.

Un comandant ucrainean care operează în zonă, "Dințosul", a suspectat că o parte din trupele Moscovei au fost redistribuite pe teritoriul rusesc pentru a respinge atacurile luptătorilor proruși ruși, operațiuni analizate de observatori ca făcând parte din tactica Kievului de a întinde liniile adverse.