Organizația de mercenari ruși Wagner Group a încercat să-și ascundă eforturile de a achiziționa echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina, inclusiv prin încercarea de a procura muniție din Mali, unde grupul are un punct de sprijin puternic, a declarat un oficial american pentru CNN.

Soldați Wagner în BahmutFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Oficialul, citând informații americane declasificate în ultima săptămână, a declarat că administrația Biden a fost informată că Wagner a încercat să trimită echipamente pentru campania din Ucraina prin Mali și a falsificat documente pentru aceste tranzacții.

Nu există încă semne că Wagner a reușit să achiziționeze cu succes echipamentul, dar grupul a continuat să lucreze pentru a procura mine, drone, radare și sisteme de contra-baterie de la contacte din Mali pentru a le folosi în Ucraina, a spus oficialul. „Monitorizăm acest lucru îndeaproape”, a adăugat oficialul.

Wagner a încercat să își extindă prezența în Africa în ultimii ani și operează alături de forțele armate din Mali de mai bine de un an, luptând împotriva unei insurgențe jihadiste. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în septembrie 2021 că guvernul din Mali ar fi angajat mercenari ruși privați pentru ajutor în domeniul securității.

Mali nu este singura țară la care Wagner a apelat pentru ajutor în Ucraina, consideră oficialii, deoarece grupul de mercenari se confruntă cu o lipsă severă de arme și muniție în contextul luptelor violente din orașul Bahmut din estul Ucrainei.

Un document al serviciilor secrete americane, cuprins într-un teanc de informații clasificate scurse online în ultimele luni și obținut de CNN, afirmă că personalul Grupului Wagner s-a întâlnit cu „contacte turcești” la începutul lunii februarie cu intenția „de a achiziționa arme și echipamente din Turcia” care ar putea fi apoi folosite în Ucraina.

Documentul respectiv mai spunea că Wagner încerca probabil să folosească arme achiziționate din Turcia pentru a le folosi în operațiunile sale din Mali.

Documentele scurse spun, de asemenea, că liderul din Mali, Assimi Goïta, „a confirmat că Mali ar putea achiziționa arme din Turcia în numele lui Wagner”, relatează presa.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, documentele scurse nu clarifică ce ar fi putut ști guvernul turc despre eforturile lui Wagner sau dacă acestea „s-au dovedit a fi fructuoase”.

De asemenea, Casa Albă a acuzat anterior Coreea de Nord că a furnizat Grupului Wagner din Rusia rachete și muniție pentru a fi folosite în Ucraina.

„Wagner sprijină în mod direct războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ne opunem eforturilor oricărei alte țări de a ajuta Rusia prin intermediul Wagner”, a declarat oficialul american.

La începutul lunii ianuarie, Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă” și a impus sancțiuni asupra rețelei sale de sprijin la nivel mondial.

Statele Unite au sancționat numeroase entități și persoane, pe mai multe continente, care sprijină operațiunile militare ale Wagner.