Statele Unite ar fi obținut acces la „planurile interne” ale mercenarilor Wagner, susținuți de Kremlin, care au arătat că grupul „a căutat să cumpere arme din Turcia, un aliat al NATO”, a relatat Washington Post, citând documentele de război clasificate recent divulgate online.

Sediul oficial al grupului de mercenari Wagner din Sankt PetersburgFoto: AP / AP / Profimedia

Potrivit raportului, unii membri ai personalului Wagner „s-au întâlnit cu contacte turcești pentru a cumpăra arme și echipamente din Turcia pentru eforturile Wagner în Mali și Ucraina” la începutul lunii februarie, citează Kyiv Independent.

Documentele scurse spun, de asemenea, că liderul din Mali, Assimi Goïta, „a confirmat că Mali ar putea achiziționa arme din Turcia în numele lui Wagner”, relatează presa.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, documentele scurse nu clarifică ce ar fi putut ști guvernul turc despre eforturile lui Wagner sau dacă acestea „s-au dovedit a fi fructuoase”.

„Dar dezvăluirea că un aliat NATO ar fi putut ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă, mai ales că Turcia a încercat să blocheze adăugarea Suediei în rândurile alianței militare transatlantice”, relatează presa.

Documentele evidențiază, de asemenea, campania Warner de angajare a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina și afirmă că armata rusă a devenit „dependentă de soldații privați”, potrivit presei.

Pentagonul a demarat o anchetă după ce New York Times a relatat că documente clasificate care detaliază planurile SUA și NATO de furnizare de arme Ucrainei pentru viitoarea contraofensivă au fost postate la începutul acestei săptămâni pe Twitter și Telegram.

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că documentele de război clasificate au fost falsificate de Rusia.

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații, au declarat, de asemenea, oficiali americani pentru Reuters.

Grupul Wagner, cel mai mediatizat grup de mercenari din Rusia, a fost fondat de oligarhul rus Evgheni Prigozhin.

Alături de armata rusă, grupul a luat parte la luptele pentru Soledar și Bahmut din regiunea Donețk.

Grupul Wagner a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și execuții extrajudiciare, în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic.

La începutul lunii ianuarie, Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă” și a impus sancțiuni asupra rețelei sale de sprijin la nivel mondial.