Stimulentele fiscale introduse de guvernul rus pentru reconstrucția zonelor ocupate din Ucraina au generat profituri mari pe piața neagră și au dus la declanșarea unei anchete penale privind o fraudă pe scară largă în Mariupol, relatează The Moscow Times.

Vladimir Putin în vizită la MariupolFoto: POOL Russian TV / AP / Profimedia

Mariupolul, un oraș-port de la Marea Azov care avea o populație de aproximativ 400.000 de locuitori înainte de declanșarea invaziei ruse, a fost aproape complet distrus în urma unui asediu care a făcut înconjorul presei internaționale și care s-a încheiat abia la jumătatea lunii mai a anului trecut, odată cu capitularea ultimilor militari ucraineni ce apărau uzina Azovstal.

Moscova s-a lăudat de atunci cu eforturile sale de reconstrucție a orașului pe care l-a redus în mare parte la moloz.

Chiar președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupolul cu două luni în urmă pentru a inspecta în persoană cum decurg lucrările de reconstrucție. Putin a zburat la Mariupol cu un elicopter și a vizitat mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și discutând cu locuitorii, potrivit imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

The Moscow Times notează însă, citând surse din cadrul autorităților fiscale ruse, că Fiscul de la Moscova a declanșat o anchetă care vizează zeci de companii din oraș care au pus la cale o schemă de evitare a plătirii taxei pe valoare adăugată.

Înainte ca Putin să proclame anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în luna septembrie a anului trecut, ministerul rus al Finanțelor considera Mariupolul, situat în regiunea Donetsk, un teritoriu străin și permitea companiilor rusești să opereze acolo fără a plăti TVA.

Probleme la bugetul de stat al Rusiei

În ultimul an Rusia a înregistrat o scădere a veniturilor din TVA, o taxă-cheie care aduce bugetului de stat al Rusiei 20% din veniturile sale.

În contextul scăderii încasărilor din exporturile de energie și a creșterii dramatice a cheltuielilor cu efortul de război, deficitul bugetar al Rusiei s-a majorat vertiginos în ultimele luni.

Una dintre soluțiile analizate de ministerul de Finanțe de la Moscova este creșterea taxei pe care trebuie să o achite companiile străine care vor să părăsească țara, însă oficialii ruși sunt conștienți că aceasta va duce la colectarea unor venituri ocazionale, în timp ce conducerea politică de la Moscova dă tot mai multe semnale că se pregătește pentru un război de durată.

Pentru a încerca să oprească exodul agenților economici străini și a ajuta firmele autohtone în contextul sancțiunilor occidentale, Rusia a introdus anul trecut un moratoriu asupra inspecțiilor efectuate la companii, însă se pare că situația a lăsat loc și pentru numeroase abuzuri.

Potrivit celor de The Moscow Times, autoritățile au deschis acum mai multe anchete penale pentru cazuri de fraudă împotriva companiilor de construcții ce au primit contracte în Mariupol, iar persoanele implicate în schemă sunt interogate în Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.