Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost uciși de când Rusia le-a invadat țara în februarie, a declarat joi un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP.

soldati ucraineni operand drone impotriva armatei ruse din UcrainaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Avem estimări oficiale de la statul major (...) Acestea variază între 10.000 (...) și 13.000 de morți", a spus Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii lui Zelenski, la postul de televiziune ucrainean Channel 24.

El a precizat că șeful statului va face publice datele oficiale „la momentul potrivit".

În iunie, când forțele rusești luptau pentru a prelua întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei, Zelenski a declarat că țara sa pierdea în luptă între 60 și 100 de soldați pe zi, plus aproximativ 500 de răniți.

În tabăra adversă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoogu, a susținut în septembrie că doar 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului.

Ambele tabere sunt suspectate că minimizează numărul victimelor pentru a nu afecta moralul trupelor lor.

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a estimat în noiembrie că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la invazie și că pierderile au fost probabil de același ordin în partea ucraineană.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului.

Președinta Comisiei Europene a șters ulterior înregistrarea video de pe pagina sa de Twitter.

Dana Spinant, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei a confirmat ulterior că von der Leyen s-a exprimat greșit.

„Multe mulțumiri celor care au scos în evidență inexactitatea cifrelor dintr-o versiune anterioară a acestei înregistrări video. Estimarea folosită din surse externe ar fi trebuit să se refere la pierderi, adică atât numărul de morți, cât și de răniți, și era menită să arate brutalitarea Rusiei”, a afirmat ea pe Twitter.

Ucraina a reacționat imediat după ce von der Leyen a spus că a pierdut 100.000 de militari în război.

„Nu putem confirma această cifră, subliniem că pierderile armatei ucrainene sunt informații oficiale și se încadrează sub titlul restrictiv în ceea ce privește dezvăluirea de informații”, a declarat Bogdan Senik, șeful departamentului de Relații Publice al Statului Major de la Kiev.