Directorul CIA, Bill Burns, s-a aflat, marţi, la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologii săi din serviciile de informaţii, potrivit unui oficial american citat de CNN, transmite news.ro.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Burns s-a aflat în siguranţă în ambasada SUA în timpul atacurilor cu rachete ruseşti în întreaga ţară, inclusiv a exploziilor care au zguduit capitala, a declarat oficialul american.

Călătoria lui Burns la Kiev a avut loc după o întâlnire de luni, la Ankara, în Turcia, cu omologul său din serviciile de informaţii ruse, Serghei Narîşkin - şi este a doua oară cunoscută în mai puţin de o lună când directorul CIA vizitează Kievul.

În timp ce se afla acolo, a declarat oficialul, Burns "a discutat despre avertismentul SUA pe care l-a transmis şefului SVR al Rusiei de a nu folosi arme nucleare şi a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti".

Această avalanşă de comunicări pe canale secundare are loc la mai puţin de o săptămână după ce Rusia a anunţat retragerea din oraşul ucrainean cheie Herson şi în timp ce la Washington a început o dezbatere discretă cu privire la încurajarea sau nu a Kievului de a căuta o rezolvare diplomatică a conflictului. De asemenea, vine în condiţiile în care SUA au devenit din ce în ce mai îngrijorate că Rusia ar putea recurge la arma nucleară în războiul său în luptă.

Burns şi alţi oficiali americani au declarat public că nu văd nicio dovadă că Moscova se pregăteşte în mod activ să facă un astfel de pas, dar oficiali familiarizaţi cu informaţiile avertizează că riscul este poate cel mai mare de când a început invazia Rusiei în februarie.

Marţi, Rusia a lasat în Ucraina peste 100 de rachete, în cel mai amplu atac de la invazia declanşată în 24 februarie.